Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Thursday, March 31, 2011

:: aKu DaN tuDunG RoSe Ku ::

hello hello~

sedikit update pasal PenNgaRuH RaKaN SeBaYa dulu tu...selepas beberapa ketika, akhirnya sampaila parcel yang mengandungi order-order tudung rose aku itu..hehehe...sangat semangat okeh..dan betulla seperti apa yang diperkatakan oleh Puan MasyiMalo kita, tudung tu memang sedap dipakai dan teramatlah selesa...makanya memang tidak menyesalla aku beli lebih daripada 3 helai...bile gantung kat tempat tudung tu, encik Hasben pun menegur la --- banyaknya tudung ni...kaler je lain-lain ---- dan aku...senyum jela..memang aku ada bagitau dia pun masa aku nak beli tudung tu dulu...dan setakat ni alhamdulillah...disebabkan tudung tu labuh dan berupaya menutupi bahagian-bahagian yang wajib ditutup, encik Hasben meredhakan sahaja pemakaiannya...hehehehe....

update: oh ye..aku patut jugak letakkan link kat mana aku beli tudung ni kan..??owner dia adalah sangat peramah dan pandai entertain customer...mungkin aku akan jadi regular customer dia lepas ni...hehehe...aku order kat PrettyInTown Shoppe dan MiaZahra Scarf...huhuhu...gelojoh tak sampai dua kedai...jangan salahkan aku ye...ada kaler-kaler yang takde kat kedai satu lagi, sebab tu la....*si owner yang turut jadi model tudung tu pun cute sesangat ^_^ *

semalam aku pakai tudung tu dengan cara macam pakai tudung tiga segi biasa je..jadiknya bunga rose tu akan terletak di belakang la..encik Hasben komplen pulak --- nape pakai bunga dia kat belakang??? --- aku senyum jugak...bagitau dia, saje je nak pakai rupa itu...pagi tadi, aku baru nak pakai, awal-awal dia da sound --- pakaila bunga dia kat depan --- adoyai...okey la..aku pakai bunga dia kat depan...apa-apa saja la encik Hasben ni...

dan inila hasilnya...comey kan -- tudung tu..??

siap je sume, encik Hasben pun laju-laju la amik kamera...dengan muka sembap nya, dengan takde mekap nye..aku layan kan saje la..berposing untuk dia...labuh kan tudung tu...belakang akan jadi sedikit pendek -- sebab tudung ni tiga segi -- tapi masih takdela sampai nampak leher...kena pepandai adjust la bagi dia nampak agak labuh di belakang...sebelum ni, aku rimas sikit nak pakai tudung yang kena tarik ke belakang ke, lilit ke atas ke..tapi material tudung ni adalah sangat lembut...jadinya takde la rasa tak selesa...masih boleh bergaya dan bersopan dalam masa yang sama...*eceh~ da macam pengacara nona pulak*

punyala best tudung ni sampaikan aku terpikir nak buat kedai online pulak...heheheh....encik Hasben memang menyokong saja..sebab dia kata, aku ni da beli, da pakai terlalu banyak jenis tudung...alang-alang kan bagus kalau boleh share dengan orang lain...heheheh...mungkin bukan sekarang la kan...tunggu aku betul-betul ada masa nanti, insya Allah boleh la buat...*masa tu, tudung ni dah tak fesyen kot*

okeyla...aku ingat nak kongsi tips-tips daripada sebelum preggy, semasa preggy, selepas preggy dan penjagaan si kecik dalam blog ni..tapi kena tunggu another entry la ye...^_^

till then~

Wednesday, March 30, 2011

:: mY 6Th cHeCk uP ::

hello hello~

mood yang agak kurang baik di pagi hari..semuanya sebab check up tadi...huhuhuh....berat naik melebihi yang ditetapkan dan aku telah diarahkan untuk membuat MGTT test...untuk yang tak tau..MGTT test ni adalah di mana aku perlu minum air gula..dikhuatiri ada diabetes semasa kehamilan atau tidak...huhuhu...naik sikit je pun, tapi dah kena jugak buat MGTT...lagi pulak dorang takut kalau-kalau baby besar sangat dalam kandungan...ah~ tak kira....aku tak nak sebenarnya wat MGTT tu...dahla kalau ikut schedule next check up jugak nak kena amik tetanus shot...erm..boleh tak lau aku minta MC je hari tu nanti..lagi 2 minggu...huhuhuhu

dan perkembangan kesihatan aku adalah amat tidak memberangsangkan kali ini...udahla berat terlebih, HB pulak jatuh terlampau...dulu da naik sampai 111..tapi kali turun pulak sampai 104...catatan HB terendah yang pernah aku dapat sepanjang 7 bulan lebih ni...nurse kata ada banyak sebab HB turun...satu -- sebab tak makan ubat dengan betul....dua -- sebab skip makan atau makan tak ikut masa...tiga -- sebab kurang rehat dan kurang tido...pada aku, ketiga-tiga faktor tu memang berlaku pada aku...aku kadang-kadang memang tak makan pun ubat yang klinik bagi....waktu makan juga adalah tidak fix dan selalunya bila terskip makan, aku akan makan apa saja yang ada di sekeliling aku...dan memang, aku memang tak cukup rehat + tak cukup tido lately...maybe lepas minggu kedua April, barula aku akan boleh merehatkan diri dengan cukup..insya Allah~
saje letak gamba si MimiLolo ni..pasni sebulan skali jela boleh layan...huhuhuhuh

dan sekarang ni...aku rasa penat sangat...rasa tak bermaya, dan kurang bertenaga...entahla kenapa...

till then~

Tuesday, March 29, 2011

:: dReaMs aRe aLwaYs sWeeT ::

hello hello~

semalam lidah & tekak ni betul-betul rasa teringin nak makan MimiLolo -- donut dari Big Apple Donut & Cafe -- jadinya sejak pagi lagi aku da ingatkan encik Hasben supaya membeli donut ini sebelum balik rumah...sebenarnya, sebelum ni aku bukanla peminat donut pun...kadang-kadang bila mak aku masak donut pun aku cuma makan ala rasa-rasa je...tapi sejak pregnant ni memang aku suka sangat ngan donut...tapi cuma donut MimiLolo ni saje ye..yang lain-lain tu ada jugak test, tapi setakat ni yang mampu membuatkan aku menelan liur setiap kali ingat cuma MimiLolo saja...heheheheh

tengah dalam keinginan menikmati si MimiLolo tu aku dikhabarkan dengan berita yang sangat menggembirakan...seorang lagi kawan baik aku jugak bakal bergelar ibu hujung tahun ni...alhamdulillah, besar sungguh kurniaanMu Tuhan...dia ni sama macam aku jugak...dah setahun lebih bergelar isteri, kini dikurniakan anugerah yang amat berharga dalam hidup...dan aku, terlalu gembira dengan berita itu...

dari kiri: as (sudah selamat bergelar ibu kepada Zaqwan, aku, dan ckin (bakal menjadi ibu hujung tahun ni)

alhamdulillah...masing-masing bakal punya cerita sendiri..gambar ni diambil masa 2nd year kitorang kat UKM...aku ngan ckin adalah roomate (bersama dengan sorang lagi kawan baik aku -- sushella edayu--)...lepas abes blaja aku keja kontrak kat putrajaya...dan ditakdirkan, ckin pun dapat keja kontrak -- yang lebih baik daripada aku -- kat putrajaya jugak...so, kitorang menyewa umah sama-sama..dan jadik roomate lagi skali...sampaila masa kitorang masing-masing pindah keluar dari umah tu sebab masing-masing da dapat roomate a.k.a housemate a.k.a soulmate masing-masing...hehehe....aku doakan semuanya selamat untuk dia...

dan berbalik kepada cerita keinginan membuak-buak aku terhadap MimiLolo semalam....balik kerja tu temankan encik Hasben makan nasik dulu...pastu dia pun bawak aku ke Big Apple Donut & Cafe kat Alamanda tu..hehehe...rasa macam nak menari-nari, macam sepanjang jalan ada pelangi...hehehe...melampau tak respon aku terhadap keinginan yang hampir tercapai itu...sampai je cepat-cepat intai -- ada lagi tak MimiLolo tu --- sebab sebelum ni aku datang tapi MimiLolo da abes..

dan di situ dia..ada 3 ketul je lagi...aku pun laju-laju je order kat adik tu -- dik, bagi MimiLolo dua --...dan tersenyum....lepas je bayar, bungkus maka senyuman pun tak lekang-lekang...ehehehe...lepak MPH jap -- perkara yang wajib buat kalau pegi ke mana-mana shopping kompleks -- dan sambar la 2,3 buku...takpe, encik Hasben yang jadik tukang bayar...dan bergerak pulang ke umah...lepas isyak je, terus je aku hidangkan si MimiLolo idaman aku tu...
gambar dari website Big Apple..sangat yummy yummy the yummy kan..???

si MimiLolo yang aku beli daripada big Apple outlet kat Alamanda...tak bulat-bulat macam donut pun kan...??tak kisahla, asalkan dia MimiLolo~

si kecik yang turut bersuka-ria menikmati MimiLolo yang dihajati...bukan main lagi perut aku bergelombang-gelombang malam tadi...

bantal sedap yang dilupakan sejenak dek kerana ada si MimiLolo..kejap je...abes je makan, laju je aku sambar dia balik....

dan alhamdulillah...terlepas sudah keinginan terhadap MimiLolo itu...terima kasih yang tidak terhingga kepada encik Hasben yang sudi melayan kerenah aku ni...

till then~

Monday, March 28, 2011

:: mY PaRcEL iS HeRe - PaRt. 3 ::

hello hello~

waaa...lajunye meng'update' hari ni kan..??parcel aku yang ketiga pula sudah sampai hari ini...sangat hepi okeh...kan aku penah cakap, untuk persiapan si kecik ni aku nak setelkan sume skali cepat-cepat...sebab aku tau keja aku ni makin ari makin banyak...jadi untuk mengelakkan sebarang keciciran atau kelupaan untuk menyediakan sesuatu, aku prepare je siap-siap...heheheh...*intro untuk menyedapkan hati ni*

bagi melengkapkan perjalanan breastfeeding-mummy-to-be ni, aku adala order beberapa barang secara online daripada MomsLittleOnes.com..bukannya takmo pegi ke kedai tu, tapi macam yang aku penah btau jugak la..lately, every weekend kitorang hasben-wifey ada je hal...maybe akhir bulan 4 nanti baru la agak free sikit...itupun maybe...so, disebabkan aku nak siapkan sume preparation ni awal aku order jela online...senang...skang ni pun aku da asingkan barang-barang yang nak bawak p hospital, yang mana nak simpan kat umah, yang mana nak bawak balik kampung...^_^

cewah cewah~ itu dia..parcel ku dari MomsLittleOnes sudah sampai~

terkejut pulak aku bila pakcik GDex tu datang depan meja aku..hehehe...selalunya lau ada parcel, samada aku kena pgi amik kat bilik mel atau aku kena pegi collect sendiri kat pos laju tu...hehehe...nak tau ke apa yang aku order tu...?? *bizi bodi jugak ek korang ni...heheheheh*

Barang 1 :: EBM bottle storage daripada MLO...yang tu harga untuk twin pack tu...aku beli RM65.00..dapat 12 botol terus...

Barang 2 :: EBM bottle storage jugak *lagi???*...yang ni beli dengan harga PWP...dalam RM30 sahaja..yang ni adalah 6botol sahaja ye...

Barang 3 :: adalah yang paling aku nanti-nantikan...heheh...buku panduan penyusuan susu ibu bagi ibu berkerjaya...dan dapat bonus skali buku Pumpin' Pals..

hehehehe..itula sahaja barang-barang yang dihantar oleh pakcik GDeX itu tadi...sure korang macam blur kan..apsalla aku beli banyak sangat bottle storage tu...sedangkan aku da ada plastics storage..sebenarnya macam ni kome...*eceh...macam apa je*...sebab nya..adala sorang membe aku pesan awal-awal..dia kata time pantang nanti la waktu yang paling sesuai untuk membuat EBM stock...disebabkan aku bercadang untuk berpantang di umah mak aku, dan peti ais umah mak aku cumala peti ais satu pintu sahaja...maka aku takut kalau guna plastik nanti susah nak menyusunnya...maka aku ingat mungkin senang sket lau guna botol sebab saiz dia kan sama je...senangla sket nak susun kot...hehehehe...dan mungkin akan diposkan kepada encik Hasben untuk dibawa balik dan simpankan ke peti ais di umah sendiri secara berkala...hehehehe....

maka lengkapla suda persiapan breastfeeding-mummy-to-be buat masa ini...alhamdulillah...biarla apa orang nak fikir, apa orang nak kata...aku yakin, dan aku pasti...Tuhan akan bantu aku untuk memberikan khasiat yang terbaik untuk si kecik ni...insya Allah....

till then~

:: mY 3rD TriMesTeR ::

hello hello~

mencurik sedikit masa untuk mentaip entry ni...sabtu ahad ada jugak mentaip tp guna phone tu kadang-kadang nak kena wdit semula la..huhuhu...sedar tak sedar udah masuk ke trimester tiga upenye...*jap je masa berlalu kan....kadang-kadang rasa macam baru je pegi check kat az zahrah dulu*..pewot pun da mula membonjol sana-sini...ada yang kata nampak kecik, ada jugak yang kata macam besar...ntahla...asalkan si kecik tu sihat-sihat saja maka aku tak kisahla kecik ke, besar ke...hehehe...hobi baru setiap ari ialah memantau pergerakan si kecik ni...sebab kadang-kadang dia menyenget ke kanan, kadang-kadang ke kiri.,..sambil aku mentaip ni pun dia dok berpusing-pusing ni ha...tau-tau je la orang dok cite pasal dia...^_^

rupanya kalau dibandingkan, si kecik sekarang adalah sebesar ini...boleh tahan jugak...dulu masa mula-mula besar lebih kurang je ngan duti syiling tu...subhanallah~

dan kemungkinan besar, beginilah dia skang di dalam...tapi doktor kata dia masih ada ruang lagi untuk berpusing..sebab tu kadang-kadang aku rasa kaki dia kat atas, kadang-kadang kat tepi, kadang-kadang kat bawah pulak...*buas benor kamu ni ye*


petikan ni adalah daripada website kegemaran aku -- Baby Center -- selalu jugakla aku refer website ni kalau nak tau pasal perkembangan si kecik ni...kecuali la ada mesin ultrasound tu sejibik kat umah kan...hari-hari aku skodeng dia watpe..hehehehe


How your life's changing:


    Your baby's very active now. Your healthcare provider may ask you to spend some time each day counting kicks and will give you specific instructions on how to do this. Let your provider know if you ever notice that your baby is becoming less active. You may need a nonstress test orbiophysical profile to check on your baby's condition.Some old friends — heartburn and constipation — may take center stage now. The pregnancy hormone progesterone relaxes smooth muscle tissue throughout your body, including your gastrointestinal tract. This relaxation, coupled with the crowding in your abdomen, slows digestion. Sluggish digestion can cause gas and heartburn — especially after a big meal — and contribute to constipation.Your growing uterus may also be contributing tohemorrhoids. These swollen blood vessels in your rectal area are common during pregnancy. Fortunately, they usually clear up in the weeks after giving birth.If they're itchy or painful, try soaking in a sitz bath or applying cold compresses medicated with witch hazel to the affected area. Avoid sitting or standing for long stretches. Talk with your provider before using any over-the-counter remedies during pregnancy, and let your provider know if you have any rectal bleeding. To prevent constipation, eat a high-fiber diet, drink plenty of water, and get some regular exercise.Some women get something called "supine hypotensive syndrome" during pregnancy. This happens when lying flat on your back causes a change in heart rate and blood pressure that makes you feel dizzy until you change position. You might notice that youfeel lightheaded if you stand up too quickly, too. To avoid "the spins," lie on your side rather than your back, and move slowly as you go from lying down to sitting and then standing.
    baby memang sangat aktif skang..lau dulu bila malam baru terasa dia bergerak..tapi skang dia tak heran da pagi petang siang malam...lagi-lagi lau kat tempat sejuk, laju je dia bergerak...*nasib bek kat umah tak pasang aircond..*hari Rabu nanti baru jumpa doktor lagi skali..maybe masa tu baru dia suh monitor baby punya movements kot...heartburn and constipation..org kata kawan baik ibu-ibu mengandung..hehehe...heartburn itu adalah biasa untuk aku...sebab kadang-kadang terasa kaki si kecik ni tinggi je kat ulu hati ni...tapi takdela sampai rasa nak termuntah ke apa...tapi constipation, setakat ni alhamdulillah...tak menjadi masalah untuk aku...sistem perkumuhan aku masih berfungsi seperti biasa...hehehehe...

    swelling pun setakat ni takdela...cuma kalau terlalu lama berdiri or terlalu banyak berjalan, kaki akan berasa sakit...*yang tu lau tak pregnant pun jadik jugak kot*hehehe..dan yang menjadik mangsa adalah encik Hasben bile dia kena tolong urutkan kaki aku time sakit...hehehe...strecthmark juga setakat ni masih belum muncul..mungkin ada hikmahnya tetiap malam aku sapu losyen Pureen tu...losyen ni sedap je pakai...ada jugak yang rekemen Bio-Oil tapi aku suka yang ni lagi kot..lagi pulak, bau dia sedap...ada almond oil...sejuk je...baby pun diam je time aku sapu losyen ni...heheheh....
    aku beli kat Manjaku dulu...dapat free gift apa ntah...aku pun da tak ingat..hehehe

    supine hypotensive syndrome...yang aku tau lau hypertensive tu darah tinggi...lau hypotensive ni darah rendah...tapi yang ni memang berlaku la..lagi-lagi kalau nak bangun cepat-cepat...sebab kadang-kadang aku lupa arahan doktor.."kalau nak bangun, mengiring dulu...pastu bangun pelan-pelan..." dan encik Hasben adalah selalu marah aku berkenaan perkara ini...huhuhu...time nak bangun dari sujud pun sama, rasa pening-pening...and kadang-kadang rasa sharp pain kat belakang pinggang...huhuhu....pastu skang takleh da baring menelentang...sebab baby da makin besar, dia akan menghimpit saluran apa ntah...yang menyebabkan kita rasa pening sebab perjalanan darah tak lancar...sebaiknya kena baring mengiring *tak kisahla kanan ke kiri* sebab membantu melancarkan perjalanan darah...lebih-lebih lagi untuk bekalan si kecik...nak bertukar posisi daripada mengiring kanan ke kiri jugak skang ni agak berat untuk aku...sebab kalau tersalah sikit je, surela rasa ahrap pain kat belakang pinggang tu...kalau tak pun, duduk tegak dan lunjurkan kaki ke depan...posisi ni boleh memberi baby banyak ruang untuk bergerak dan kita pun rasa agak selesa la...tapi supportla belakang badan dengan bantal ataupun kusyen...buat masa ni aku suka guna nursing pillow yang aku beli kat MyDear dulu tu...sangat selesa...
    inilah rupa nursing pillow yang aku beli...harga asal RM99..tapi aku beli time warehouse sale cuma RM55...comey kan butterfly-butterfly tu sume...^_^

    dan seterusnya perancangan aktiviti untuk minggu ini...*yang kebanyakannya aku skip je*...kalau untuk dapatkan support, buat masa skang ni aku banyak connect ngan kengkawan aku yang preggy, yang da jadi mommy...yang bakal berkahwin pun ada jugak...aku rasa ini penting untuk membina keyakinan dan menimba pengalaman...terutamanya untuk first-time-mummy macam aku ni...perkembangan otak si kecik adalah sangat pantas mulai minggu ini...dan azam aku adalah untuk tidak meng'skip' waktu minum susu seperti yang biasa aku buat setakat ni...setiap kali tengok iklan wardina or syarifah shahira yang susu boleh membantu perkembangan otak baby tu, setiap kali tu la aku berazam nak bagi yang terbaik untuk si kecik ni...insya Allah...dan akan cuba mendapatkan rehat sebaik yang mungkin...sebab minggu lepas dan minggu ni adalah agak exhausted untuk aku...tapi nasib baikla encik Hasben adalah amat memahami...


    jadi nampaknya setakat ini dulu la ye...untuk sesape yang ada tips-tips atau petua, sila la share dengan aku...sebab aku tau, dan aku sedar..masih terlalu banyak yang perlu aku belajar ni...

    till then~

    Saturday, March 26, 2011

    :: PeNgaRuH RaKaN SeBaYa ::

    Hello hello~

    Orang kata pengaruh rakan sebaya ni ada masanya memudaratkan..tapi tak sangka dalam usia aku skang ni pun aku masih lagi boleh terpengaruh dengan rakan sebaya aku...huhuhu..tapi aku sifatkan sebagai pengaruh yang tidak memudaratkan...*ceh...alasan*

    Sebenarnya minggu lepas aku ada baca blog sorang member aku ni...dia ada wat entry pasal tudung baru dia..boleh baga kat blog diala -- Masyimalo's Heart -- dan tetiba rasa sangat berkenan...huhuhu...dan sepantas kilatnya aku pun bertindak mengorder tudung yang sama jenis melalui online...*sume link aku update kemudian ye...sbb aku xreti nak post cantik2 guna hp*

    Skang aku da ada 2helai tdg yang sama...gamba pun nnt la aku upload ye...dan sdg menanti ketibaan pesanan aku yang lain...dijangka sampai minggu depan...owh~ sangat x sabar..hehehe...*gamba adalah tidak dapat diupload kerana hard disk ku tertinggal di rumah....huhuhuhuhu*

    Itu saja la utk entry kali ni...sebenarnya just nak try post guna hp lepas x menjadi dulu tu...

    Till then~

    Thursday, March 24, 2011

    :: NeW YaHoo BeTa ::

    hello hello~

    sangat laju meng'update' pada pagi ni...hehehe...dan insya Allah akan dilangsaikan semua draft yang bersawang kat sini...sebenarnya bukan apa, aku ni terlebey eksaited pulak bila da bertukar ke Yahoo Beta ni...*agaknya oranglain sume da tukar..aku je ketinggalan keretapi*

    almaklumla uols..aku ni lemau sket bab-bab IT ni...memang tak pandai...and tak pandai nak memandai-mandai...hehehe...*cut the crap off* tadi pagi barula aku tergerak ati nak try yahoo beta ni...owh~ sangat menarik tertarik dan memang da bomb la..hehehe...yang paling aku suka ofcos la boleh chatting dengan tenang...hehehe...sebelum ni asek loading je panel chat tu...yang ni sangat pantas dia loading...dan terus leh guna..hehehe...

    nice kan..udahla warna purple...i like~

    satu lagi aku suka display dia..nampak lebih kemas dan teratur...dahla..aku saje nak merepek pasal yahoo beta ni...saje nak tunjukkan ke'eksaited'an aku je..ok...back to work guys~

    till then~

    Wednesday, March 23, 2011

    :: mY PaRcEL iS HeRe - PaRt. 2 ::

    hello hello~

    hye all...hari yang masih dalam kebizian...tapi gatal rasa tangan ni nak menaip kat blog..lagi-lagi lepas dapat parcel hari ni...hehehe...seronok jugak rasanya, walaupun da tau memang akan dapat parcel...*kalau surprise daripada orang yang tak disangka-sangka nak bagi sure la lagi seronok kan..???*

    sebenarnya aku ada buat pembelian online kat Manjaku Baby Store...walaupun kedainya ada di Bangi sahaja tapi disebabkan kesuntukan masa dan kemalasan fizikal, maka aku decided untuk order saja..hehehe...baru lagi order ni..rasanya pagi-pagi buta Isnin hari tu...tu yang macam terkejut je bile bilik mel called kata suh collect parcel...hehehehe...*oh ye~ saje guna alamat opis sebab lau guna alamat umah kompem kena kluar pegi collect kat pejabat pos*

    parcel yang menceriakan hari aku hari ni...^_^

    tengok je ada tulis Manjaku tu aku da mula tersenyum da...senyum sebab barang yang aku order da sampai..dan senyum sebab cuma amik masa 3 hari je daripada tarikh aku order...hehehe..semangat je bawak naik atas, nak bukak...*padahal da tau da apa yang ada kat dalam tu*
    barang 1: Autumz Tote Bag..masa beli breastpump hari tu dapat satu cooler bag daripada Medela..tapi found out that kena ada 1 lagi..just in case nak antar baby ke nursery nanti...

    barang 2: Autumz Reusable Ice Pack..kalau da ada chiller bag harusla kena ada ice pack kan...ice pack ni adalah untuk tujuan emergency juga...

    barang 3: last but not least BreastMilk Storage Bags..memula ingat nak store EBM dalam botol je tapi tak mampu la pulak buat masa ni...so beli storage bags jela dulu..insya Allah ada rezeki lebih nanti kita tambahbaik...

    dan tamatlah sudah penceritaan berkenaan my parcel for today...hehehe...sebenarnya aku saje nak lari daripada keja ni kejap...penatla weh...kadang-kadang kalau bizi sangat dengan keja, aku leh lupa makan minum segala..itu yang aku nak elakkan sangat-sangat...sebab aku tau, aku leh tahan lau tak makan tak minum...tapi kesianla kat si kecik ni kan....*owh~ entry pasal si kecik & my parcel part 1 masih dalam draf lagi...sebab gamba da ada tapi tak dan nak menaip...huhuhuhuh*

    okla...till then~

    Tuesday, March 22, 2011

    :: sTuCk aT woRk ::

    hello all~

    got a really hectic week...still didn't have any chance to update all my blogs...and didn't manage to 'curi' some time to update about my baby also...*huhuhu....so sad~*...still running with all my head, minds, hands and legs attached to my workstation...so exhausted~
    whoooo~ so officially saying that "i do HATE my work"...it's not that i hate to work, i just hate to work here...on soooooo many reason....well...will be catching up later okay~till then, don't hate me pls~
    i really wanna do something different...how different..??maybe sending my boss a 24-hour resigning notice...owh~ how nice....

    Sunday, March 20, 2011

    :: mY PaRcEL iS HeRe - PaRt.1 ::

    hello hello~

    terlambat banyak la pulak nak update pasal first parcel yang aku terima untuk si kecik ni...hehehehe....sebenarnya ini adalah disebabkan pengaruh seorang member yang dah pun bergelar mama kepada putera kesayangannya...dalam blog dia banyak la dia cite tentang usaha-usaha dia dalam membesarkan si putera supaya menjadi lebih bijak dan berilmu...dan salah satu cara yang dia guna ialah memperkenalkan si putera dengan bahan bacaan bermula usia baby lagi...

    aku pulak jadi sangat tertarik dengan pendekatan dia tu...betul jugak...dulu masa aku kecik-kecik, mak ngan ayah aku selalu mendedahkan aku dengan buku...tak kisahla buku apa...kadang-kadang ayah akan baca suratkhabar sambil meriba aku...dia baca kuat-kuat, biar aku dengar...walaupun aku bukannya paham pun...tapi secara tak langsung, mungkin minda aku mampu menerima rangsangan pembelajaran tu...sebab tu masa umur aku 4 tahun aku dah mula lancar membaca...dan ayah aku masih menggalakkan aku belajar...contohnya dia akan suruh aku bacakan dia suratkhabar dari muka depan sampai abes..mana-mana perkataan yang aku tak tau, dia akan tolong aku eja bersama-sama...aku ingat lagi dulu aku paling susah eja n baca perkataan "professor"...tapi setiap kali ada perkataan tu, aku ngan ayah akan sama-sama mengeja kuat-kuat...hehehehe....

    sejak umur 4 tahun tu, aku mula mengeja dan membaca apa-apa saja...buku, suratkhabar, signboard, nama jalan, poster, nama bangunan, semuanya la...lepas mengeja dan membaca tu, kalau ada apa-apa yang aku musykil, mula la aku bertanya itu ini...sampaikan sepanjang jalan balik kampung dari klang ke taiping aku akan mengeja, membaca dan bertanya apa saja yang aku nampak sepanjang jalan....hehehehe...sure mak ayah aku pening kan...???

    then bila masuk tadika umur 5 tahun...aku dan mula membaca buku yang banyak tulisan...sebab buku-buku kat tadika tu banyak yang satu mukasurat cuma ada 1,2 ayat je...dekat setahun, kebanyakan buku yang ada kat situ aku dah baca berulang-ulang kali...naik umur 6 tahun, aku jadi tukang baca buku cerita setiap kali waktu rehat...sebab masa tu aku sorang je yang paling lancar membaca...itulah berkat ayah aku ajar + paksa aku mengeja dan membaca suratkhabar setiap hari dulu...alhamdulillah....

    dan aku berazam -- insya Allah -- aku akan cuba pendekatan yang sama dalam mengajar anak-anak aku nanti...kenalkan dia dengan buku, dengan bahan bacaan...dan galakkan dia untuk belajar...belajar ni bukan daripada buku saja kan...banyak lagi menda/perkara sekeliling kita yang sebenarnya mampu merangsang pembelajaran...untuk langkah pertama, for sure la dengan menggalakkan perkembangan otaknya dengan pengambilan susu yang berkhasiat...setakat ni aku consume Anmum Materna...

    dan langkah kedua, encik Hasben mula merangsang minda si kecik ni dengan alunan zikrullah dan muzik-muzik klasik...setiap pagi dan petang, encik Hasben akan pastikan si kecik ni didengarkan dengan alunan zikrullah atau ayat-ayat suci alQuran..dan sebelah malam pulak, dengarkan dia dengan muzik klasik yang telah dikaji mampu merangsang perkembangan minda baby...

    dan seterusnya, aku telah mengorder toy book secara online untuk si kecik...boleh dijadikan bantal peluk, barang permainan dan secara tak langsungnya langkah awal pendedahan si kecik kepada bahan bacaan...mungkin orang akan kata -- ala, baby tu kecik lagi...bukannya dia paham apa-apa --- terpulangla...tapi setau aku minda dia dah mula berkembang sejak dia dalam kandungan lagi...lagipun aku cuma berusaha dan mencuba sehabis baik...selebihnya aku serahkan pada Yang Maha Kuasa...Dia lebih tahu kan...???

    inilah dia toy book pertama untuk si kecik...Ellee & Raffee akan menunggu kamu ye baby~

    mungkin sebab si kecik ni adalah permata hati yang pertama, maka kami memang berusaha bersungguh-sungguh untuk memberikan dia yang terbaik...tapi aku harap -- insya Allah -- untuk permata-permata hati kami yang seterusnya, kami akan tetap berusaha memberikan mereka yang terbaik juga...sebab si kecik ni adalah anugerah pinjaman Allah yang WAJIB kami hargai...dipinjamkan untuk membuktikan kebesaran dan kasihnya Dia pada kami...dipinjamkan untuk menjadikan kami lebih bertanggungjawab dan lebih memngingatiNya...dan dipinjamkan untuk kami bentuk dan pimpin supaya menjadi khalifah di jalanNya...jadi semoga kami turut dipinjamkan kekuatan dan ketabahan dalam memenuhi tuntutan ini...insya Allah~

    till then~

    Saturday, March 19, 2011

    :: MoThErHooD eXPo ::

    hello hello~

    *entry yang rupanya aku cuma save as draft sahaja sebelum ini...camne leh tak pasan, ntahla*

    hari Sabtu yang aku tungu-tunggu akhirnya tiba jugak...sangat ditunggu-tunggu sebab hari Sabtu adalah officially cuti ye anda semua...dan ditunggu-tunggu jugak sebab encik Hasben sudah berjanji mau membawa saya berjalan-jalan mencuci mata dan poket di Mid Valley...hehehehe...maka, selepas breakfast kami pun bertiga-tiga menuju ke Mid Valley...jalan adalah sangat lengang ye tuan-puan sebab masih di awal pagi lagi...elok je pukul 10 pagi, kitorang da terpacak kat depan pintu masuk Motherhood Expo tu...tapi disebabkan expo hanya akan bermula pada jam 10.30 pagi, makanya kitorang pun pegi melepakkan diri di MPH...

    inilah dia..Motherhood Expo yang aku dan encik Hasben nanti-nantikan...

    elok je pukul 10.30 pagi kitorang pun naikla ke tingkat 3...rupanya ramai da orang yang berkunjung...kat other side MVEC ada pameran hartanah, jadinya bertambah ramai la orang...masuk-masuk je ada kaunter yang suh daftar untuk pre-natal, ante-natal & baby massage...tapi disebabkan kitorang mempunyai tujuan lain maka kitorang cuma amik flyers sahaja..hehehe...

    ruangnya agak sempit...sebab banyak jugak booth yang dibuka, dan ofcos la ramai orang kan...tapi mungkin sebab masih awal pagi..maka kitorang masih boleh berjalan dengan selesa...takdela bersesak-sesak sangat....kitorang pun mulala menjelajah dari 1 booth ke 1 booth yang lain...tujuan utama datang ke sini adalah untuk mencari BreastPump untuk mummy...heheheh...kebanyakan booth menawarkan produk baby and kids...macam learning products, toys, feeding, travel system dan banyak lagi...avent ada jugak bukak booth kat sini..tapi sebab aku takde review apa-apa pasal avent maka aku abaikan saja...

    akhirnya sampaila kitorang jumpa pulak booth Moms Little Ones kat sini...ada diskaun *macam yang pekedai MLO bagitau dulu* tapi takde jugak jual Medela Swing Packages...instead of that, dorang offer aku untuk beli Medela Freestyle...owh~ memang sangat menarik fungsi-fungsi Fresstyle ni tapi harganya adalah dua kali ganda lebih mahal daripada Swing Package...harga asalnya dalam RM2299 tapi dorang offer dalam RM1950...bukan nak berkira sangat tapi aku pikir, kalau ada bajet lebih bolehla amik...tapi buat masa sekarang ni aku kena fokus pada bajet sedia ada dulu...encik Hasben sudah memberi isyarat supaya stay focus..huhuhuhu~

    pakej freestyle yang sangat menarik..tunggu ada bajet lebih sikit memang aku beli..hehehehe

    dan kitorang pun bergerak la ke booth lain...dan ternampakla satu booth ni memang jual produk medela sahaja...laju je kitorang pegi ke situ..sampai-sampai terus tanya Swing Package ada tak..dia pun bagitau ada..hehehe...tersenyum lebar la kami hasben-wifey...then gatal mulut nak tanya pasal Freestyle tu..rupanya dorang ni offer jauh lagi murah daripada MLO..hehehe...daripada harga RM2299 tu dorang jual RM1799 je..full package lak tu...dan stok pun da habes, kena order dulu kalau nak...tapi, aku saje-saje je tanya..aku still jugak nak amik Swing Package tu..ok la jugak...daripada harga asal RM1127 tapi mostly promo harga RM888...booth ni bagi aku harga RM850..okla kan..walaupun tak kurang banyak tapi adalah jugak kurang...lebih tu aku wat beli BumbleBee storage bottles...

    so, inila pakej yang aku beli tu..1 Medela Swing BreasPump + 1 citystyle bag + 2 Medela storage bottles + 2 BumbleBee storage bottles...harga RM 850...dan tambahan 8 + 3 BumbleBee storage bottles dengan harga RM38.90...

    tak sabarnya rasa tunggu si kecik ni keluar..lagi tak sabar rasa nak breastfeed dia..hehehe...mesti ada orang terpikir --- nape la aku ni eksaited sangat...beli breastpump mahal-mahal segala...ntah ada susu ntah tak...--- betul tak..??tapi aku tak kisah apa oranglain fikir...insya Allah, keluar je si kecik tu aku MESTI boleh breastfeed dia..dan aku harap sangat, aku mampu breastfeed dia sampai umur dia 2 tahun...aku yakin dengan matlamat aku tu...dan alhamdulillah, encik Hasben juga adalah sangat menyokong...*thanks cayang~*

    itula dia rupa Swing bila dikeluarkan dari kotak..siyes aku tak reti camne nak pasang, apa lagi nak guna..takpe, nanti aku join preparation class for breastfeeding ye...

    dan berakhirlah sudah penjelajahan kami pada hari ini...sangat ekspress sebenarnya...sebab kitorang datang dengan tujuan yang jelas, maka tercapai sahaja tujuan tu terus kitorang balik ke umah...takdela kata nak window shopping kat MV yang besar gedabak tu segala..hehehe...untuk yang tak berkesempatan pegi Motherhood Expo ni janganla risau...sebab lepas ni dorang akan adakan Parenthood Expo pulak...hehehe...insya Allah masa tu kitorang pun dah jadi parent..so kalau berkelapangan mungkin kitorang akan menjelajah juga...
    nampaknya akan diadakan hampir-hampir masa nak posa..baby dalam gamba itu adalah sangat comey~

    Thursday, March 17, 2011

    :: 5th cHeCk uP & 27th wEeKs~ ::

    hello hello~

    semalam adalah check up kali ke5 untuk aku dan si kecik...yang mana sekarang dia sudah pun dalam minggu yang ke 27..huhuhu...cepat sungguh waktu berlalu kan...rasa2nya macam baru lagi dok tanya2 orang macam mana nak bukak buku...macam mana nak overcome lau ada sickness...tapi dalam diam tak diam, dah nak masuk ke trimester tiga rupanya....alhamdulillah, setakat ni kesihatan aku dan si kecik masih di tahap yang baik...

    jadinya...semalam kami berdua sahaja *walid tak dapat ikut sebab dia ada audit* ke KK untuk check up...dalam hati berdebar-debar...yela, check sebelum ni berat badan naik mendadak...dikhuatiri kalau kali ni pun naik terlampau maka aku akan dipaksa untuk menelan air gula...*yang rata-rata kengkawan aku tak dapat membayangkan macamana rasanya*...huhuhu...jadi, setelah sekian lama menunggu, sampailah masa berjumpa dengan nurse...nasib bek la nurse ni adalah sangat baik ati...heheheh

    berat naik lagi..kali ni naik 1.7kg..huh...dalam masa sebulan tu..kalau la dulu *dalam 5, 6 tahun yang lepas...aku punyala makan beriya-iya semata-mata nak menambah berat badan...tapi hasilnya adalah amat menyedihkan*...aku da cuak da tengok berat naik kali ni...tapi nurse tu bagitau, lepas kandungan 5 bulan sepatutnya setiap bulan berat aku perlu naik 2 kg..fuh~ lega rasanya...kalau ikutkan, aku tak nakla naik berat banyak sangat...bukannya apa, takut nanti seksa nak menurunkannya...huhuhu...sebenarnya kalau tengok pada badan takdela nampak sangat naiknya, tapi pada kg memang da agak berat da aku ni...

    so, aku pun berasa seronokla sebab tak payah minum air gula..hehehe...dan lagi, Hb aku jugak naik lagi kali ni...alhamdulillah...walaupun mummy kamu terlalu malas sekali makan ubat tapi masih mampu membekalkan zat yang cukup untuk kamu, baby...dan yang lain-lain juga normal...dan perkara yang tidak normal yang berlaku semalam adalah aku kena dapatkan suntikan tetanus...huhuhu...smalam tak terasa sangat kesannya...tapi hari ni, tangan sebelah adalah sangat sakit dan sengal-sengal...tidak boleh disentuh ataupun dipaksa melakukan kerja angkat-mengangkat...encik Hasben pulak semalam terlepas pukul *walaupun ala-ala manja...tapi sangat sakit hokey~*...

    si kecik sekarang sudah 27 weeks..mungkin macam ni la kedudukan dia sekarang..sebab aku selalu rasa sakit + ngilu kat ulu hati aku tu...agaknya kaki dia bergerak-gerak kat situ kot...

    kalau ikutkan hati aku, tetiap minggu aku nak pegi buat scan...bukan apa..aku nak tengok apa yang si kecik tu tengah buat...sihatke, selamat ke dia kat dalam perut aku ni...tapi apakan daya...mak aku awal-awal lagi da pesan jangan scan banyak kali sangat...nampaknya kena tunggu scheduled scan daripada klinik la kot..huhuhuh....

    owh~ si kecik sudah boleh membuka mata ye..buka kadang-kadang saja ok..nanti bile da kluar baru boleh buka mata selalu..hehehe...

    cramp di bahagian kaki adalah kerap kebelakangan ini...tapi setakat ni masih boleh bertahan lagi...encik Hasben juga semakin rajin tolong mengurut kaki kalau-kalau aku mengadu yang kaki aku kebas or sakit-sakit...*tq my cayang~*...cuma satu menda yang aku masih belum buat --- mencari pengasuh atau taska ---...ntahla..ada jugak tanya2 orang kat sini tapi masih belum nampak keputusannya...kalau bole aku tak nak la hantar si kecik ni duduk kat kampung...sebab nya banyak...aku tak nak jauh ngan dia...aku tak nak dia manja sangat *tau-tau jela kalau atuk nenek yang bela*...aku tak nak susahkan mak ayah aku...aku nak rasa sendiri macam mana susahnya menjaga dan menanggung si kecik ni...

    cadangan nama untuk si kecik pun sudah ada..hasil daripada encik Hasben menggodek laman-laman web yang ada di internet selama berjam-jam...dan aku, redha sahaja la...sebab pada aku, apa jugak namanya si kecik ni tetap anak kami...asalkan walidnya puas hati, tentulah aku jugak berpuas hati kan...heheheh...tapi nama tu kena tunggu si kecik keluar melihat dunia dan berusia 3 atau 7 hari barulah akan diletakkan atas dia secara rasminya...hehehe...

    MooD :: menahan tangan yang sakit... T_T

    Wednesday, March 16, 2011

    :: SuMMoN oh sUmMoN ::

    hello hello~

    hari yang agak memenatkan...dan agak mencelarukan...dijadikan cite, road tax aku akan tamat tempohnya pada hari ini...huhuhuh...dan urusan bersama pegawai insurans adalah sangat menyakitkan hati...*memang aku takkan berurusan lagi dengan lelaki itu*...

    sebenarnya macam ni...minggu lepas aku ada contact budak insurans ni untuk renew road tax n insurans segala..biasala kan, kena buat sekali setiap tahun...then budak ni kata tak boleh nak buat road tax sebab ada unsettled case dengan JPJ..tapi setau aku, kitorang *aku dan encik Hasben* dah pun setelkan menda tu tahun lepas..so, mayb ad mistake di situ...budak ni pun minta la aku or encik Hasben emailkan dia resit pembayaran JPJ tu..dan encik Hasben pun email la dia...

    then semalam aku call la dia tanya pasal road tax..boleh pulak dia kata dia tak buat lagi sebab takde terima apa-apa email dari kitorang...finally turned out that tersalah email address...sepatutnya bila dia da minta kitorang email tapi dia takde terima apa-apa email, dia kenal maklumkan kitorang balik kan..??ni dia diam je takde amik apa-apa tindakan...memang pagi semalam aku rasa nak maki je dia..tapi tak terkeluar kata-kata tu dari mulut aku ni...dahla minggu lepas aku cakap nak buat sendiri road tax tu dia sibuk nak buatkan..but then bila ada problem dia diamkan aje...kalau korang, korang hangin tak...???

    so..tadi selepas check up aku pun drive sorang-sorang ke opis encik Hasben...tangan sebelah da mula kebas-kebas *baru lepas kena tetanus shot la katakan* tapi aku macho je bawak keta tu...dalam hati da abes doa da janganla jadi apa-apa...kalau kat aku sorang takpe..tapi sebab aku bawak si kecik ni ha...jadi selepas menunggu encik Hasben abeskan keja dia, kitorang pun pegi ke Maybank untuk collect geran keta..yela, nak wat road tax kena ada geran kan...tak lama pun urusan kat Maybank tu..thanks to Ms. H yang sangat membantu...*walaupun dia Ms, lelaki adalah dilarang untuk mengorat ye*...

    pastu kitorang pun bergegas-gegasle ke JPJ...nasib baikla orang tak ramai sangat time tu...jadi, disebabkan unsettled case ni da lebih 3bulan maka aku pun terpaksa la ditemu siasat...huhuhuh...sangat mendebarkan hokey~...tapi pegawai JPJ tu adalah sangat bertimbang-rasa dan sangat friendly...agaknya kena aura si kecik dalam perut ni kot...hehehe...selepas hampir sejam berunding-rundingan, kitorang cuma perlu membayar denda sahaja tanpa perlu menghadiri prosiding mahkamah...memula macam nak argue jugak sebab surat tu tak sampai ke tangan kitorang *no wonder la kitorang takde amik sebarang tindakan*...jadi pegawai JPJ tu kata dorang boleh keluarkan sepina kepada posmen tu dan kena masuk mahkamah la...tapi kalau macam tu maksudnya road tax kitorang takleh di renew lagi...disebabkan takmo tunggu lagi untuk renew road tax maka kitorang pun setuju la untuk membayar saman dan denda sahaja...

    sangat tidak bagus kan..sampai 2 saman...satu untuk kesalahan memandu..satu lagi sebab gagal hadir temu siasat...bayar sajala..memang salah kitorang kan...

    dan akhirnya --- berjaya meng'renew' road tax...kali ni da bertukar warna ye..slalu kan kaler oren-oren camtu...tapi kali ni jadi merah-merah pink lak...hehehe

    dan alhamdulillah...selesai la sudah urusan insurans dan road tax kami...pasni kena lebih alert dengan menda-menda camni...sebab walaupun surat tak sampai, tindakan tetap akan diambil...aku tak salahkan mana-mana pihak dalam hal ni...yela, mungkin aku jugak salah sebab selalu check saman trafik saja...takde pulak check saman JPJ ni...posmen tu pulak, mungkin dia ada hand-on kan surat tu pada orang lain tapi orang lain tu mungkin terlupa nak maklumkan pada aku...dan aku cuma salahkan si budak insurans yang sangat LEMBAB untuk bertndak..wonder how you can be an agent...??surely you're a not good one...

    automatik nya aku minta EL daripada boss...memang dia marah...tapi selesai urusan pun da pukul 3 lebih...ditambah dengan tangan sebelah yang da semakin berdenyut-denyut...dan kesakitan kepala yang mula melanda, aku cuma nak balik rumah dan berehat sahaja...sorryla boss...esok saya masuk opis ye...

    Monday, March 14, 2011

    :: oUR 2Nd aNNiVeRsaRy ::

    Tahun kedua
    Kita bakal bertiga, tak lagi berdua
    Namun kita tetap cinta
    Sama harung, sama rasa...

    Tahun kedua
    Kita bertambah cinta
    Malah kita berdoa, sentiasa
    Biarlah sampai yang ke-sejuta...

    Tahun kedua
    Untuk kita bersama
    Mencambah lebih cinta
    Meneguh lebih rasa...

    Tahun kedua juga
    Aku ingin kau rasa
    Segala cinta yang kupunya
    Hanya untuk dirimu cuma...

    Selamat Ulang Tahun, Cinta
    Tahun Kedua...

    :: Tw0 iS beTTer tHaN oNe ::

    hello hello~

    sekejapan benar masa kan...??da masuk 2 tahun aku dan encik Hasben bergelar hasben-wifey...dan alhamdulillah, walaupun agak lewat tapi kami bakal bertiga pada pertengahan tahun ini...dan sepanjang 2 tahun ini, macam-macam yang kami dah lalui bersama...dan aku, betul-betul rasa sangat bertuah sebab encik Hasben masih setia bersama-sama aku...masih tetap cintakan aku...dan masih sudi mempunyai aku dalam hidupnya...

    kadang-kadang aku pernah terpikir...macam mana la kalau encik Hasben tu bukan hasben aku...sanggup ke orang lain tu menerima aku seadanya...??atau sanggup ke oranglain itu melayan setiap kerenah aku yang pasti memeningkan kepala..???atau sanggup ke oranglain itu bertahan dengan aku seperti mana dia..???aku tak rasa, ada oranglain yang sanggup menghadap aku macam mana encik Hasben sanggup...aku pasti, tak ada oranglain mampu buat apa yang encik Hasben buat untuk aku...jadi, aku sangat bersyukur dan sangat bertuah...sebab dalam ramai-ramai perempuan kat muka bumi ni, encik Hasben memilih aku sebagai pasangan hidup nya...*allamak...mood touching la pulak kan*

    encik Hasben bukan la sorang yang romantik...yang rajin beli bunga, coklat atau hadiah di setiap hari-hari yang memberi makna buat aku, atau buat kami...bukan jugak sorang yang suka membuat kejutan..yang mana tiba-tiba aku bangun tido, ada perkara yang mengejutkan yang dia buat...tapi satu yang aku tau --- walaupun encik Hasben sangat jarang bagitau --- dia sangat menghargai hubungan perkahwinan kami...kadang-kadang aku terpikir --- kenapalah encik Hasben ni tak macam hasben oranglain...beli bunga, coklat, hadiah...rajin buat seprais --- tapi bila pikir-pikir balik, aku dah pun cukup bahagia dengan siapa dia sekarang...cukup merasa cukup dengan macam mana dia sekarang...jadi apa perlunya dia jadi macam hasben orang lain kan..???

    tapi apapun..kadang-kadang encik Hasben ni ada romatiknya...ada sepraisnya...dan sebab kadang-kadang baru rasa sume tu, aku rasa sangat-sangat bermakna...hehehe...sebenarnya nak cakap tadi kitorang kluar lunch sesama...hehehe...mungkin cuma agenda biasa, tapi pada aku sangat bermakna...

    makan-makan di Nando's alamanda sahaja..gamba makanan tak sempat nak amik sebab da lama tunggu pelayan tu hantar..sampai bateri hp pun da low..encik Hasben aku nampak ensem jugak kan walaupun gambar hanya di'candid'...hehehehe...

    dan diakhiri dengan donut The Alien dari Big Apple Donut & Coffee...beli untuk member-member kat opis sebenarnya..tapi ada sorang akak ni, rupanya tak makan donut..masuk perut jela..boleh jugak si kecik rasa...kan...???

    herm~ 2 tahun yang amat membahagia buat aku...dan aku harap buat encik Hasben juga..tahun lepas berdua..tahun ini berdua setengah *sorryla baby..mummy kira kamu as setengah dulu ye*..tahun depan insya Allah bertiga...seterusnya mungkin bertiga setengah...*ops~!!!*dan semoga ikatan ini terus berkekalan dan berada di bawah rahmat dan keredhaan Allah jua...amin~

    MooD :: mau tanya lagi...??? wajiblah hepi~!!!

    Terima Kasih Tuhan~

    Terima kasih Tuhan
    Untuk hari ini, 2 tahun yang lalu
    Kau perteguhkan hatinya
    Kau bulatkan tekadnya
    Memilih aku sebagai isteri
    Menjadikan aku sebahagian diri

    Terima kasih Tuhan 
    Untuk hari ini, 1 tahun yang lalu
    Kau kuatkan cintanya
    Kau patrikan janjinya
    Menerima aku apa adanya
    Membimbing aku apa mampunya

    dan
    Terima kasih Tuhan, untuk hari ini
    Kau izinkan dia
    Kau jadikan dia
    Setia meneguh setiap goyahku
    Terus mekar cintanya untukku

    Terima kasih Tuhan
    Menciptakan dia yang terpaling indah 
    Melengkapi aku sebagai insan
    Membaja kasih menyemai sayang

    Jangan, Tuhan
    Kau inginkan dia selain dariku
    Kau penuhi aku selain darinya
    Biar sampai bila, sampai ke syurga...

    encik Hasben --- Syed Fahmi alJunid Syed Shahrom
    Selamat Tahun yang Kedua
    Moga ada yang seterusnya, sampai ke sejuta

    Saturday, March 12, 2011

    :: bReasTpuMp HunTiNg ::

    hello hello~

    hari cuti yang seronok...sure sume orang pun sama kan..??heheheh...sebenarnya awal-awal lagi da plan, hari ni nak ajak encik Hasben ke Moms Little Ones kat Seri Kembangan tu..cadangan asalnya adalah untuk meng'collect' breastpump yang sudah ditempah..dan encik Hasben pun bersetuju...maka selepas bersolat kami pun ke destinasi yang dituju...
    inilah pakej yang aku order kat MLO ni..spectra-3 breastpump

    sampai di MLO masa ujan tengah lebat selebat-lebatnya...tapi malas nak menyusahkan encik Hasben amik payung segala, aku redah je ujan tu..rasa macho je berjalan dalam hujan...hehehehe...dan masa kitorang sampai tu kebetulan adala sorang customer kat situ...rupanya dia ni ada problem ngan Spectra-3 dia..ish, aku dah tak senang duduk dah..almaklumlah, aku pun sebenarnya order Spectra-3 jugak...jadi sambil-sambil membelek barang-barang baby kat situ kitorang pun memasang telinga la dengar apa yang dorang tu bualkan...

    encik Hasben memang awal-awal lagi tak bape setuju dengan pilihan aku ni..rupanya dia pun ada survey jugak pasal breastpump ni...*tak sangka ai tau~* pada pendapat dia, dia nak aku beli Medela je..sebab ramai wife kengkawan dia rekemen, and dia review daripada internet..ikutkan hajat di hati memangla aku nak beli Medela tu...cuma kena la berpadanan dengan poket ni kan...hukhukhuk~
    yang ini jugak menjadi pilihan *hanya jika masih ada promo*

    tapi masa dok dengar akak tu berbual ngan pekedai tu, aku jadik serba salah la pulak kan..sebab Spectra-3  ni 6bulan je warranty nye..pastu kena bayar lebih pulak..medela ni 1year warranty...and jarang la pulak dengan complaint daripada medela user ni...lepas bincang-bincang balik ngan encik Hasben, dia still rasa better kalau aku amik medela than Spectra-3...actually aku nak amik Spectra-3 tu sebab dia leh buat double pumping..tapi kalau ikutkan sama je, double or single pumping..depends on kita punya effort je kan...medela ni convenience sebab dia boleh guna electric or battery...dan memang jauh lebih ringan nak banding ngan Spectra-3...

    then si pekedai tu pun bagitau la..kalau rasa macam ragu-ragu lagi, better tunggu next week...aku ngan encik Hasben pun macam blur la kan..ada apa dengan next week..??*ceh...da macam tajuk filem pulak*...rupanya dia kata next week ada Motherhood Expo kat Mid Valley Exhibition Centre...terus la encik Hasben kata -- takpela lau camtu..kitorang pegi survey kat expo dulu la ---

    dan akhirnya kami pun balik ke rumah...takde la collect apa-apa..tapi MLO ada bagitau banyak jugak baby store yang join ekspo ni nanti..takpela, minggu depan saja la kita tengok semula ye baby...uish~ ni yang tak sabar nak tunggu minggu depan ni...heheheh...

    Friday, March 11, 2011

    :: SiNgiNg iN ThE RaiN + UmBreLLa ::




    Glee – Singing In the Rain / Umbrella Lyrics
    Ahuh Ahuh
    Ahuh Ahuh (Good girl gone bad)
    Ahuh Ahuh (Take three… Action)
    Ahuh Ahuh
    You have my heart
    And we’ll never be worlds apart
    May be in magazines
    But you’ll still be my star
    Baby cause in the dark
    You can’t see shiny cars
    And that’s when you need me there
    With you I’ll always share
    Cause i
    I’m singin’ in the rain
    Just singin’ in the rain
    What a glorious feeling
    and I’m happy again.
    I’m laughing at clouds.
    So dark , up above ,
    The sun’s in my heart
    And i’m ready for love.
    You can stand under my umbrella
    (Ella ella eh eh eh)
    Under my umbrella
    (Ella ella eh eh eh)
    Under my umbrella
    (Ella ella eh eh eh)
    Under my umbrella
    (Ella ella eh eh eh eh eh eh)
    These fancy things, will never come in between
    You’re part of my entity, here for Infinity
    When the war has took it’s part
    When the world has dealt it’s cards
    If the hand is hard, together we’ll mend your heart 
    Cause i
    I’m singin’ in the rain
    Just singin’ in the rain
    What a glorious feeling
    and I’m happy again.
    I’m laughing at clouds.
    So dark , up above ,
    The sun’s in my heart
    And i’m ready for love.
    You can stand under my umbrella
    (Ella ella eh eh eh)
    Under my umbrella
    (Ella ella eh eh eh)
    Under my umbrella
    (Ella ella eh eh eh)
    Under my umbrella
    (Ella ella eh eh eh eh eh eh)
    It’s raining
    Ooh baby it’s raining
    Baby come here to me
    Come here to me
    It’s raining
    Oh baby it’s raining
    I’m singin’ in the rain
    Just singin’ in the rain
    What a glorious feeling
    and I’m happy again.
    I’m laughing at clouds.
    So dark , up above ,
    The sun’s in my heart
    And i’m ready for love.

    hari tu aku layan Glee *macam biasala..hehehe*..episod kali tu memaparkan yang cikgu Shue ni kena demam + selsema...jadi dia takleh nak mengajar macam biasa..tempat dia digantikan oleh sorang substitute teacher ni...sorang teacher yang sangat cool dan sangat memahami student-student kat situ especially bebudak glee...bebudak ni nak perform lagu yang up-to-date n sangat rancak tapi cikgu shue ni jenis old skool..lastly cikgu shue ,inta tolong drp substitue teacher ni...lagu rancak yang bole masuk dengan lagu lama yang dia pilih...

    and...taraaaaaa~!!!! jadik la lagu Singing in The Rain + Umbrella ni...mantap gile music arrangement dia..dan aku --- terus jatuh cinta dengan lagu ni....^_^

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    :: MoRe saViNg For mY BaBy ::

    :: do yOu LoVe To save? ::