Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Wednesday, October 30, 2013

Wordless Wednesday:: Luna Mint~!!!

hari ni banyak kerja, jadi mami buat post Wordless Wednesday sahaja la ye..ada lagi 6jam nak balik kampung jumpa Naufal comey...

cubaan ber Luna -- suka sangat material flowy nih..tapi nampak gumuk la..nak kena diet ni....huhuhuhuh

Naufal yang sangat gwiyomi sambil berbaju oren...geram sangat tengok dia ni...

ok doakan yang baik-baik untuk kami semua ye...


Monday, October 28, 2013

Adik Naufal:: Update Barang-barang Baby No. 2

Salam semua~

sekarang, misi meng'update' barang-barang adik baby pulak...kali ni memang tak banyak menda nak beli pun..so, beli awal-awal jela..nanti-nanti kalau nak tambah pun boleh...dan bolehla nak berehat-rehat...cuma nya sebelum siap membasuh, menjemur, melipat dan menyimpan masih belum boleh dikira selesai la kan...hehehehe....

Barang adik Baby ::
  • Baju newborn lengan panjang  4 pasang

  • ngam-ngam je 4 pasang..tp sepasang je newborn, lagi 3 pasang tu 0-3 bulan punya...kat belah tepi tu ada seluar panjang 3 helai, untuk pakai dengan rompers etc nanti..

    harga dalam RM10-RM15 sepasang..

  • baju newborn lengan pendek         4 pasang
  • sama jugak --  ngam-ngam je 4 pasang...kedekut ke mami ni?? 3helai baju dengan seluar panjang/3 suku dan sepasang skirt dengan seluar kecik...hehehehe

    harga sepasang antara RM8 - RM15
  • baju lubang-lubang   4 pasang 
    • lagi kedekut -- takde beli pun ha...borong sekali dengan baju lengan panjang (sepasang) & baju lengan pendek (sepasang)...tak taula kot ujung-ujung nanti nak beli jugak kan...hehehehe
  • Rompers                     4 pasang
yang ni macam terlebey sudaaa....hehehehe...rompers minnie saiz 0-3 bulan (dapat free bip tu)..

harga untuk satu set ni RM35

dan jugak carters rompers 5 helai saiz 3 bulan...untuk saiz 6 bulan pun ada tapi biar lah simpan dulu dalam plastik dia..lambat lagi nak pakai kan...

yang ni mami tengok kat GM pun kalau beli sepekt-sepeket harga dalam RM35++ jugak...tp mami beli ni dengan harga RM28 sepeket..

  • Barut adik baby         12 helai
7 je masuk dalam gamba...4 saiz besar, 3 saiz kecik...ada lagi 3 helai besar & 4 helai kecik tak masuk gambar...kain guna material cotton flannel yang berkurun kat dalam almari takde buat apa...

harga...?? tak tau la nak kata...1m kain cotton flannel tu mami boleh dapat lebih kurang 6-8 helai barut -- material flannel belah luar dan dalam --

tambahan 2 helai barut velcro --cubaan pertama -- untuk adik baby...saje cuba-cuba nak tengok camne gayanya menjahit barut velcro ni..

  • Stokin        12 pasang  
    haaa --- kan da cakap yang naufal punya adik boleh pakai...cuma lagi nak kena basuh bersih-bersih bagi nampak macam baru je..tak sangka naufal dulu dalam hati ada taman jambu


  • Mitten & booties      12 pasang 
    tak sampai pun 12 pasang...cuma ada 6 pasang sahaja...maybe nak kena tambah sket la nanti ujung-ujung...kalau rajin membasuh dan menjemur cukup je ni kot sebenarnya, tapi....

    harga dalam RM7++ sepasang..untuk yang 2 badik depan tu harga dalam RM4++ je...

  • Bedung     4 helai         

  • 2 helai je baru -- yang biru tu Naufal punya lama...mami tambah sehelai...maybe nak kena tambah lagi 2 helai kot...walid, jom pegi carik kain...
  • Kasut
    • 2 pasang (takkan nak pakai kasut abang Naufal pulak kan)

    ngam-ngam 2 pasang..cukupla kan..kecik-kecik bukan pakai kasut sangat pun..ini pun beli sebab sepasang tu RM14 je..hehehehe


  • Botol Susu
    • masa Naufal dulu pakai avent, jadi adik baby pun plan nak beli Avent jugak
    • Avent Natural 2 botol
beli 1 set terus sebab ada berus sekali...kalau beli asing, sebotol 4oz je dekat RM80...yang ni beli starter set -- 2 botol 4oz, 2 botol 9oz, berus botol dan puting -- baru RM140...

  • Belian Tambahan
  • beli 2 helai -- 1 untuk Naufal, dan 1 untuk adik...beli di Fabolous Mom..masa ni promo, sehelai RM5.90 je...

    too cute too handle -- beli jugak baju jalan 2 pasang sbb berkenan dengan corak dia tu...yang ni mahal sket, dalam RM17 sepasang...

    hooded jumper untuk adik baby -- walaupun biru, tapi sangat manis nampaknya...harga rasanya RM15++ kot...

    dan of course, untuk buah hati saya yang pertama sampai bila-bila -- baju pocoyo untuk Naufal...kali ni beli kaler kuning dengan gambar Pato...naufal suka sangat ni tau...baju kalau ada brand ni memang mahal la sket kan...kemeja ni harganya RM21++ kalau tak salah mami...

Barang Mami nak jugak masuk senarai ::
  • Storage bottles & Plastic Storages
    • MLO 2oz 
    • Jingle Jungle 5oz  8 botol 
    • Autumz storage 3 kotak
    • Jingle Jungle 2 kotak 
    autumz storage je tak masuk dalam gambar...semuanya sudah siap, tinggal nak basuh dan sterilkan je..dalam pantang maybe spare MLO 2 oz tu dengan 1kotak plastic storages

  • Ice pack        - MLO 3 keping
  • done, beli di enjoybreastfeed -- gamba ihsan incik gugel sebab malas nak bukak kotak --

  • Set berpantang
    • Set berpantang NR..nak try yang ni pulak sebab tak banyak nak kena makan..masa Naufal dulu pakai Mustika Ratu..melambak betul menda nak kena makan...


  • Bengkung         2 set untuk siang & malam
  • yang ni dapat sekali masa beli set bersalin NR tu..bengkung bertali..

    yang ni dah lama beli tapi tak dapat pakai sebab lepas 3 bulan pakai aritu terus dapat adik baby...hope dapat membantu masa dalam pantang nanti...

banyak jugak barang ye walaupun anak kedua...walaupun recycle, tapi nak kena basuh semua lagi..lepas tu nak kena susun elok2 dalam bekas supaya senang nak bawak balik kampung untuk berpantang nanti...beg untuk pergi hospital pun mami takde buat pun lagi...alahai, hospital mana nak pergi pun mami dengan walid belum decide lagi ni...huhuhuh...

kalau ikut pengalaman mami, Hospital Serdang tu ok je..cuma walid agak berat hati sebab kita tak boleh nak pilih doktor...maka, walid suh mami survey pakej-pakej bersalin kat hospital yang boleh pilih dan memang confirm akan dapat bersalin dengan doktor yang dipilih...setakat ni, mami cuma tau Hospital Az Zahrah jela sebab check up kat situ...itupun tak tanya lagi pakej bersalin untuk bilik seorang macam mana rate dia...

nanti lepas mami survey pakej-pakej tu, insya Allah bolehlah kongsikan kat sini...

till then, doakan yang baik-baik ye untuk mami ngan adik Naufal...doakan yang baik-baik untuk walid dan Naufal jugak...

Friday, October 25, 2013

Online Shopping:: Haley Pink Batch Baru~!!

Salam Jumaat semua~

hari ni mami sengaja berbaju warna ceria untuk menceriakan hati mami...sebab esok encik walid nak outstation  tinggalkan mami dengan Naufal..huhuhu...eh, tak boleh nanges...nanti tak comel dah kak ton mami...hehehe...

baju yang mami beli dari The Pop Look ari selasa lepas dah sampai..dan kaler-kaler dia semua cantik-cantik..ala-ala pastel gitu...sampai je terus mami test...alhamdulillah, baju kali ni datang dengan inner yang lebih tebal dan berat..jadi mami tak perlu risau baju ni jarang walaupun dalam kaler soft...dan lebih labuh berbanding baju mami yang sedia ada...labuh tangan pun lebih panjang berbanding baju lama...ngam-ngam sampai kat pergelangan tangan...yang penting mesti longgar dan labuh melepas punggung...so, semua ciri-ciri ni telah dipenuhi oleh Haley Chiffon Blouse batch terbaru ni...good works, TPL team..hehehe...

Haley Blouse Pink saiz XL, skirt Pandorea saiz L, tudung Aleesya Ariani saiz L -- motip kena letak saiz..nak tunjuk mami da mengembang...hahahhah

cubaan pertama mami untuk ber colour blocking harini...harap-harap takdela nampak pelik sangat...tapi kalau tengok baju bajan yang sedia di colour block kan kat kedai-kedai macam cantik je..padahal kalau buat sendiri rasa macam pelik...hehehe...

erm..tak tau la kalau-kalau sebab pembawakan adik Baby ni buat mata mami asik berkenan kaler-kaler soft or pastel macam ni...mami rasa macam cantek sangat...baju tu la, mami sama je...keseluruhannya, mami berpuas hati dengan pembelian kali ni...mana-mana baju yang mami rasa dah ketat sikit dengan mami ataupun tak labuh ke bawah punggung akan mami jualkan balik..walid, murni tak niat mami tu..hehehe...

nombor B-206...agak-agak bertuah tak nombor ni...???

dan baju untuk StatsRun esok mami dah ambil...actually baju ni untuk peserta-peserta yang akan lari 10km..tapi mami daftar jugak sebab macam rugi la event jabatan sendiri tapi mami takde apa-apa token...jadi, esok mami dan Naufal akan ikut kategori Fun Run saje..lari 3km...tapi jangan la expect mami nak lari pulak..maybe mami cuma akan jalan-jalan makan angin saje...hehehe...atau pun jalan-jalan naik angin kalau Naufal tiba-tiba buat perangai...tapi, mami tau Naufal kan good boy...sure dia takkan buat perangai punya...hehehe...

Naufal punya rambut dah panjang..dah macam anak jepun pulak mami tengok..nak kena potong rambut tu, macam gegirl pun ada dah...

jomla, amalkan gaya hidup sihat...eh, tiba-tiba je..mentang-mentang nak StatsRun esok kan..heheheh...

okla, cukup-cukup membebel...hari Jumaat yang penuh barokah ni tak elok membebel banyak-banyak...hehehe...doakan yang baik-baik untuk mami, walid, Naufal dan adik baby ye...

p/s: walid...nanti mami rindu...macam mana....?????

Thursday, October 24, 2013

Adik Naufal:: Perihal HB~

Salam...

Alhamdulillah, dalam diam-diam dah masuk minggu ke 30 adik Naufal ni...dan alhamdulillah jugak, setakat ni mami masih takde masalah apa-apa...kalau nak dibandingkan masa mengandungkan Naufal dulu, kali ni mami sangat kurang mengalami cramp malam-malam or pagi-pagi hari...kaki dan tangan pun alhamdulillah takdelah bengkak sangat...masih boleh pakai kasut bertutup dengan high heel lagi...hehehe...cuma mami tak pakai la sebab tak selesa dan tak nak kena marah dengan walid doktor...

alkisahnya, pagi tadi mami ke KK untuk check up bulanan...dan perkara yang paling membuat mami nervous adalah samada HB mami naik atau turun lagi...dan macam teka-teki teka-tekuk pulak la...tapi yang tak bestnye, nurse yang ambil darah untuk check HB kali ni dah men spoil kan mood mami...sebab dia cucuk tu rasa sakit sangat...terus je mami gosok-gosok sket tempat cucuk tu depan dia, sebagai tanda protes...hope dia pahamla teknik dia ambil darah tu salah...sebab ada nurse yang ambil darah, tapi mami takde rasa sangat pun dia cucuk jarum tu...huhuhuh...nak nanges...dahla menci jarum....

pastu mami pun cepat-cepatla scan kad kat kaunter tu...macam biasa mami akan check up dengan nurse kat bilik 11...ada sorang nurse kat bilik 11 tu sangat baik -- pada mami la...dia jarang marah atau komplen, biasanya dia akan bagi nasihat dan kata-kata semangat...tapi hari ni mami dapat dengan nurse lain, bukan dengan nurse yang baik tu...nurse ni nampak je HB mami drop dari masa ke masa terus komplen..terus bising-bising kenapa jadi macam ni...kalau la mami tau kenapa, kan senang.... *sigh*

kadar HB normal yang diperlukan oleh semua orang

pastu dia bagitau la risiko HB low ni...semua yang negatif...bertambah-tambah emo la mami..dahla sakit kena cucuk tadi..pastu nak kena serap aura negatif nurse ni pulak...balik-balik ulang cakap pasal baby boleh meninggal dalam perut, boleh keguguran la..okey, mungkin menda ni memang betul...memang risiko kalau HB rendah...tapi agak-agak patut ke asik ulang menda tu sepanjang check up..?? patutnya bagi la semangat ke, nasihat ke..bukan cuma bagi negative result or consequences je...!!! ha..dah keluar tanda seru..kan mami dah cakap dia buat mami emo...huh~!!

lepas check tu, kena tunggu kejap sebab result HB belum dapat lagi...ini satu kelemahan paling besar yang mami tengok wujud kat klinik ni...masa mengandung Naufal dulu, result HB takde la selama ni nak siap..bukan apa, kadang-kadang kalau kita pergi KK sebelum 8.30, dalam pukul 9 atau 10 dah siap da...bolehla nak masuk opis dah...tapi sekarang sebab nak tunggu result HB kadang-kadang amik masa sampai pukul 11 ke atas...kan membuang masa tu...

alhamdulillah, lepas bebel-bebel bersyukur pulak result HB mami dah meningkat daripada 9.4 kepada 10.0...walaupun peningkatan yang kecik, tapi mami bersyukur sangat sebab meningkat...mami berazam nak tingkatkan balik sampai at least 11.6 sebelum bersalin...ini hasil setiap pagi telan sebiji Iberet Folic dengan jus oren la ni...Vita Lea mami makan sebelum makan malam, tapi kadang-kadang dah makan baru mami teringat yang Vita Lea belum makan lagi...kuang kuang kuang...tapi sekarang ni walid pun tumpang sekali makan Vita Lea setiap pagi dan malam...hehehe..Naufal tumpang makan Vitamin C jela...

makanan tambahan yang diperlukan untuk meningkatkan kadar HB


eh, baru tau hari ni The Pop Look ada launch kaler-kaler terbaru Luna...cantik-cantik jugak la..hehehe...adeh, adakah disebabkan pembawakan baby girl maka mami macam bersemangat lain macam nak shopping baju ngan tudung sekarang ni...??? huhuhuhu...lepas ni nak kena puasa membeli baju bajan dan tudung tadang...

Luna Maxi Dress TPL dengan warna-warna baru...mengancam kan...???

tapi....erm, cannot resist...help~!!!

Tuesday, October 22, 2013

Shopping on line: The Pop Look

Salam~
Alkisahnya nak bagitau, mami memang suka membeli barang online...yela, kalau nak keluar membeli selalunya akan ambil masa dan akan melebih list yang telah dibawa...dijadikan cerita, mami terjebak dengan satu website menjual baju bajan secara online iaitu The Poplook...baju-bajunya nampak cantik dan harga pun sangat berpatutan (pada mami la)...
klik gambar untuk ke website..atau boleh klik The Poplook

bermula dengan membeli sehelai baju, lama-lama mami boleh dikatakan ada beberapa helai koleksi baju bajan daripada PopLook ni...dan ada baju bajan yang mami terpaksa letgo walaupun belum dipakai sebab tak berapa sesuai dengan badan mami...

baju yang awal-awal mami beli dengan TPL ialah penny dress...dress ni nampak sangat flowing dan warna-warna nya jugak sangat cantik...cuma bila dipakai, agak tak sesuai dengan mami sebab ukuran dari bahu ke pinggang agak pendek untuk mami...jadi mami rasa agak tak selesa dengan garis getah pinggang penny yang terletak atas perut mami...hahahahaha...tengok orang lain pakai cantik, mami pun nak jugak...sekali tak sesuai...hambik kao~!!!


telah selamat di let go kepada orang yang sesuai

jadi 3 helai penny chiffon maxi dress mami telah selamat mami let go kan kepada tuan yang baru...semoga cantik je dipakai oleh tuan yang baru ye...memang cantik, kain pun elok tapi tak sesuai..nak buat macam mana kan...??? *nanges*

lepas tu mami ada beli sehelai blouse chiffon yang pada mami sangat-sangat-sangat selesa...maybe sebab potongan dia yang labuh di bawah punggung dan agak longgar...mami kalau baju melekat sangat pun rasa tak selesa...jadi, blouse ni memang mami berkenan sangat...tapi itula, sehelai je mami beli masa tu...rupa-rupanya blouse ni kira antara produk paling laris TPL jugak selain Penny Dress tu...

kaler baru Haley Blouse..cantik-cantik kan...???

hari ni TPL launch kaler-kaler baru untuk Haley Chiffon Blouse ni...maka mami pun terjebak la sekali untuk ber shopping online..sebab sangat selesa, tambah-tambah lagi tengah pregnant pun masih selesa pakai blouse ni...memang mami cadang nak tambah koleksi la kan...sikit punya susah mami nak dapat order baju baju ni...agaknya sume orang pun dok pening menda yang sama...hehehe...last-last setelah berusaha sedaya mungkin, dapat jugak mami tambah koleksi Haley Chiffon ni..cuma sekejap sangat banyak yang dah out of stock..mami nak sangat beli yang kaler brick tu (tengah-tangah dalam barisan baju di atas) tapi takde rezeki...huhuhuh...berkenan betul dengan kaler merah bata tu...takpela..len kali je la kot...

walaupun baju ni orang kata kalau pakai nampak macam pregnant, tapi mami tak kisah..sebab labuh dan longgar kan lagi penting...hehehe...setakat ni itu je la baju yang mami berkenan sangat kat TPL ni..tapi tak taula masa akan datang akan ada berkenan baju lain pulak...hehehe...

posted from Bloggeroid

Monday, October 21, 2013

Mami Bebel:: Menda penting ngan tak penting..???

Salam...

tetibe mood membebel mami dah sampai..maka mami layankan jela, sementara mata berpinar-pinar menengok skrin pc ni daripada pgi tadi...

apa yang penting...dan apa yang tak penting..???

menda ni bukan fix -- siap ada skema jawapan bagai...tapi penting atau tak penting tu bergantung kepada seseorang...dan juga situasi...atau mungkin juga status perhubungan...betul tak...bagi sesetengah orang, mungkin satu-satu menda tu penting tapi sebaliknya bagi orang yang lain...

contohnya: SMS tanya "Dah makan ke belum..???"



agak-agak penting tak menda ni..?? untuk ibu-ibu atau bapa-bapa, mungkin menda ni penting..sebab dorang nak pastikan anak dorang dah makan ke belum...atau takde duit nak makan tapi tebal muka nak minta duit...tapi sebenarnya ibu-ibu atau bapa-bapa cuma nak bertanya khabar si anak yang dah lama sangat tak telefon..atau mungkin juga cuma tahu missed call minta si ibu bapa telefon semula...

untuk kekasih-kekasih jugak, menda ni penting...sebab konon-konon nak take care dekat kekasih hati, sedang lapar kah atau sudah kenyang kah...padahal kadang-kadang nak jadi modal untuk ajak berbual..atau mungkin jugak jadi alasan untuk keluar...

untuk suami isteri...bergantung agaknya...mungkin ada yang rasa penting, konon-konon untuk menunjukkan yang masih ada rasa ambil berat...atau mungkin saja untuk merancang menu malam ini, atau mungkin jugak merancang nak pergi makan di mana pula kali ini...mungkin jugak ada yang rasa tak penting..sebab, ala, benda remeh macam itu pun nak kena bagitau ke..??? -- ini mungkin kes terlupa, masa bercinta dulu boleh berperang besar kalau SMS bertanyakan "Dah makan ke belum?" tidak berjawab...

pendek kata...menda penting atau tak penting ni, bergantung kepada seseorang...kepada situasi..tapi yang lebih banyak nye mami tengok, bergantung kepada status seseorang tu...

erm, apala yang mami membebel ni...sebenarnya, mami tengah lapar...dan mami tengah pening nak pikir, nak masak apa malam ni ye..???kihkihkih~

Sunday, October 20, 2013

Adik Naufal:: Projek DIY Barut Baby

Salam semua~

Entry yang dah lama dok dalam draf sebab menunggu mood rajin nak mengambik gambo...hehehehe...alkisahnya, kat umah tu adalah beberapa keping cotton flannel...cadang nak buat macam-macam tapi satu apa pun tak jadi...last-last memandangkan masa kemas-kemas barang Naufal dulu terperasan barut Naufal cuma ada 4 keping saje...jadi bermula lah idea mami nak jahitkan barut untuk adik baby...sebenarnya pattern sume dah berkurun ada, daripada zaman Naufal dok dalam perut...sampai turn adik Naufal barulah sampai mood rajin tu...ohoi, bahaya betul...

jadi mami pun buat ukuran suka hati mengikut ukuran barut lama Naufal...lepas tu adjust sesuka hati dan potong..hehehe...dah siap potong semua barulah terperasan yang tali untuk ikat barut tu takde beli pun lagi...maka terbengkalai la sekejap projek barut adik baby...

misi menggunting dan mengambik gambo

lepas dah beli tali semua, barulah bersemangat nak menggunting dan menjahit...makanya, siaplah sudah 7 keping barut adik baby dengan warna-warna ceria..sebab bukan mami keluar cari kain untuk buat barut ni, guna apa sahaja kain yang ada kat umah je...tapi okla, nampak comel je..hehehe...mami buat 2 saiz, 1 saiz kecik sikit (lebar 5") dan satu lagi saiz besar sikit (lebar 6") sebab manala tau macam Naufal dulu, badan dia panjang..kalau pakai yang kecik tarik ke atas, nampak perut...tarik ke bawah nampak dada..tak full cover..nanti masuk angin kan ke susah...

7 helai barut adik baby batch pertama

lepas tu, ada kawan mami nampak gambar barut yang mami post kat FB..dia request untuk jahitkan barut tapi nak yang jenis velcro punya..jadi, mami pun try-try la jahit barut velcro untuk adik baby sebagai prektis..dapatlah 2 keping barut velcro dalam masa 1 jam...okla tu kan...hehehehe...pun 2 saiz, 1 saiz each...

first time jahit barut velcro...tengok pun jarang jadi main belasah je ni

sambil-sambil tu, sempat jugak mami jahitkan sehelai kain bedung untuk adik baby jugak...sebab Naufal punya dulu dah ada sehelai...lain-lain maybe mami gunakan lampin kain je la nanti...tapi kot-kot la mami ter rajin, maybe mami pergi cari kain dan jahitkan extra kain bedung untuk adik baby...hehehehe...

yang biru tu Naufal punya lama...mami tambahkan satu yang pink..kain sama dengan buat barut adik baby

mami rasa lepas ni mami nak cuba jahit mitten ngan booties pulak guna material cotton flannel ni..tapi nak tunggu sampai peringkat tu, tak tau la berapa lama...ke nak tunggu ada adik baru pulak ganti tempat adik baby dalam perut mami nanti...eh...??? heheheheheh....

satu lagi projek yang masih terbengkalai adalah quilt adik baby...mami baru siap cantumkan kain dengan batting je..nak jahit keliling tu belum sampai seru lagi..hope dalam masa terdekat ni sampaila seru...kang takde tilam pulak adik baby nanti...lagi pulak, sarung bantal sume memang takde buat lagi...erm, usahkan sarung bantal, bantal pun mami tak cari lagi...adeh~

lee min ho mami -- muka tak mandi lagi ni...peneman setia setiap kali mami menggunting dan menjahit

okla, nak membebel itu je pepagi ni...lenkali cerita lagi...

doakan yang terbaik untuk mami ngan adik baby...jangan lupe doakan yang sama buat Naufal ngan walid jugak...

till then~

Saturday, October 19, 2013

Entry takde tajuk

Salam semua~

Ini memang post takde tajuk..dan mami pun tak tau apa nak membebel..cuma saje nak menghabiskan masa sementara menunggu tom yam daging mami siap masak..lepas tu bolehla menjamu selera..hehehe...

Sepanjang peknen ni mami memang malas sangat nak memasak..kadang2 niat tu ada..siap beli barang2 nak masak lagi..tapi bila sampai umah, ya Allah..bercinta betul nak masuk dapur tu..sian Naufal ngan walid sebab kena makan luar sokmo..mami memang nak masak tapi rasa malas sangat..aduyainyepun...

Tapi sekali sekala mood mami datang..memang mami masak la..kemas umah, kemas baju bajan sume..nasib baik walid tak banyak kerenah dan sangat memahami situasi mami..

Pengalaman korang sendiri macam mana..?? Rajin terlebih ke malas macam mami jugak time2 peknen ni..?? Ataupun direhatkan oleh suami masing2, biar dorang je yanh buat sume keja..?? Untungla kalau macam tu..hehehe..mami ni, kalau tak tolong pun takpe..walid tak membebel pun dah cukup untung...hehehe...

Okla..tom yam da masak..nak mandikan Naufal and siap2 nak maghrib..pastu bolehla bersantap..jemput makan semua...

Friday, October 18, 2013

Adik Naufal:: 3D 4D Scan

Salam semua~

Disebabkan hari ni rehat panjang, maka mami pun nak membebel la kat sini...hehehehe...ni nak citer pasal cerita yang dah suam-suam dekat nak basi sebenarnya...nak citer pasal appointment scan 3D 4D adik Naufal la...

Dikisahkan, masa minggu ke 26 hari tu mami, walid ngan Naufal telah ke Puchong untuk menjalani sesi suaikenal scan adik baby...appointment mami jam 3, maka kami berjalan-jalan la dulu ke Aeon Big berdekatan klinik ni...oh ye, mami book appointment ni melalui online saje...tarikh appointment biasanya dikeluarkan bagi tempoh 2minggu je, so kena booking seminggu awal la kiranya...kalau tak paham, pegila baca sendiri dalam website tu...hehehe...

boleh klik kat website ni -- 3D 4D Scan Malaysia

dalam pukul 3 petang tu, nama mami pun dipanggil..berdoyon-doyonla dengan Naufal ngan walid masuk dalam bilik tu..eksaited jugak, walaupun tak eksaited melampau masa scan Naufal dulu...hehehehe...lepas tu cik sonographer tu pun check perut mami...scan punya scan, adik baby ni terlampau la malu nye..langsung tak nak tunjuk muka dia..asik la dia tutup ngan tangan comei dia tu..lepas tu kejap-kejap meniarap...adeh, susah betul nak tengok muka ni...Naufal sibuk dok layan upin ipin, buat tak kisah je...masa nampak kejap tu, panggil la dia suruh tengok..dia pun tengok sekejap lepas tu sambung ngan upin ipin dia...

tapi cik sonographer tu tak puas hati sebab tak dapat ambil gambar penuh muka adik baby...maka dia suh mami pegi jalan-jalan dulu...dan datang balik dalam 15 minit camtu la...jadi, kitorang pun jalan la kat area berdekatan situ...sempatlah Naufal pergi kedai mainan dan beli raket badminton yang dah lama dimimpikan diimpikan...lepas tu sibukla pulak dia dok main raket tu...adeh, Naufal...Naufal...

kemain lagi Naufal dapat mainan baru...

lepas 15 minit tu, scan balik...adik baby masih jugak tak nak tunjuk muka..dia dok tutup ngan tangan dia..dan kejap-kejap memang meniarap je...last-last jenuh jugakla nak pujuk, barulah dia turunkan tangan dia..nampak macam kecik sikit berbanding Naufal dulu...muka nampak kecik comey je...tapi berat lebih banyak daripada Naufal...kaki sama panjang macam kaki Naufal jugak..dan alhamdulillah, setakat ni masih lagi dikenalpastikan sebagai gegirl...hehehehe...senyum je walid masa cik sonographer tu bagitau ini memang nampak jelas gegirl ni...Naufal..?? sibuk dengan raket dia je la..takde amik pusing pun...


gambar eksklusif adik baby buat tatapan pembaca blog mami...hehehehe...gambar bawah tu, dengan tangan dengan kaki sekali nak masuk dalam gambar..choi~

jadi, mami dah boleh beli baju adik baby dengan senang hati...nampaknya pregnant kali ni memang tak banyak membeli barang...cuma baju bajan je la..biasala, nak jugak bagi adik baby pakai baju baru..rompers memang banyak recycle yang Naufal punya, sebab kain tahan dan masih elok lagi kan...tapi ada jugak membeli yang baru....gown yang comey-comey yang kalau tengok memang takleh tahan rasa nak beli tu takdela beli pun lagi..maybe kena tunggu adik baby besar sikit baru beli...hehehehe...over betul mami ni...

jadi, kalau ada mama - mami - ibu - emak - to be yang nak buat 3D 4D scan ni, memang mami rekemenkan la tempat ni...insya Allah memang mudah...kalau lepas scan berkali-kali memang tak nampak jugak muka baby, takde bayaran akan dikenakan...sebab tu la dia dok ulang scan kot...hehehe...lepas scan tu, dia akan burn kan semua gamba ngan video baby dalam CD...total kena bayar RM120...dah naik sikit harganya...masa Naufal dulu cuma RM90 je..tapi, memang sangat murah lah kalau nak compare buat scan dekat klinik or hospital swasta...

dah nak masuk 30 minggu dah adik baby ni...rasanya macam kejap sangat dapat tau mami pregnant...pejam celik pejam celik tinggal 10 minggu je lagi, insya Allah...cuma mami tengah nak ajar Naufal yang dia tu nak jadi abang dah, bakal ada adik...lepas ni tak bolehla nak manja sangat..tapi, budak kecik macam tu...apa la yang dia faham kan...harap-harap lepas adik baby lahir nanti, Naufal bolehla faham sikit-sikit kalau tak banyak pun...

adik baby, senyum sikit kat kawan-kawan mami ni...

okla, mami dah kering air liur nak membebel ni..lain kali la mami sambung ye...jangan lupe, doakan yang baik-baik aje untuk mami ngan adik baby...jugak untuk walid ngan Naufal...

till then~

Thursday, October 17, 2013

Minggu ke 28:: Perihal HB dan MGTT

Salam semua~!!

Kali ni mami nak membebel pasal MGTT ngan HB semasa mengandung ni...aritu mami macam pelik je sebab tak kena buat MGTT pun lagi padahal dah nak masuk minggu ke 27...sekali rupanya, minggu ke 28 barulah mami kena buat MGTT...bagi ibu-ibu confirm dah tau MGTT ni apa kan...tapi bagi yang tak tau mami dengan baik hatinya bagitau, MGTT ni sebenarnya untuk menguji samada kita ada kencing masin manis masa mengandung ataupun tak...

gambar ihsan incik gugel -- MGTT test

maka, hari Khamis minggu lepas (10/10/13) mami pun menyerah diri kat KK Putrajaya untuk minum air gula..dalam hati macam-macam rasa sebab pregnant kali ni memang mami kurang minum air manis berbanding masa pregnant Naufal dulu...tapi, disebabkan menda ni prosedur maka mami layankan ajela...sampai KK dalam pukul 8 lebih macam tu sebab pegi anta Naufal kat umah MakLong dia dulu..lepas letak buku dan melayan perasaan, nama mami pun dipanggil dan disuruh pegi buat urin test dan terus ke makmal untuk amik darah...

menunggu lebih kurang sejam depan makmal sebab lembab ramai sangat orang, barulah nama mami dipanggil untuk amik darah..dan acara kemuncak hari itu ialah --- minum air gula...adeh..bayangkan, 75g glukos dilarutkan dalam cuma 200ml air...berpeluh jugakla mami menengokkan cawan-cawan berisi air gula berwarna purple tu...walaupun purple tu kaler feveret mami, tapi air gula tu sangat mengundang rasa loya di tekak mami...nak tak nak, mami baca Bismillah dan teguk pelan-pelan air gula tu..memang lazat berkrim betul rasanya...huhuhuhu...lepas tu nurse pun suruh mami tunggu kat luar, lepas 2 jam dia akan panggil nama mami balik...masa tu mami dah mula rasa pening and loya-loya..jadi mami amik keputusan untuk balik rumah tido berehat...

lepas 2 jam mami pun menggagahkan diri ke KK semula..baru duduk 5 minit nama mami pun dipanggil..terus masuk dan redha je la kena amik darah lagi sekali...lepas tu boleh scan kad untuk pemeriksaan selanjutnya...nurse tu advice mami untuk pergi makan dulu baru scan kad..tapi memandangkan masa tu dah nak pukul 12 maka mami terus je scan kad untuk pemeriksaan...sebab nanti lambat pulak mami nak masuk opis kan...sekejap je tunggu, nombor pun naik...keputusan ujian MGTT confirm-confirm la belum dapat kan...yang dapat cuma result HB mami sahaja...alangkah sedihnye mami sebab HB kali ni drop lebih teruk lagi ke paras 9.4 saje...rasa nak menangis pun ada jugak...agaknya sebab mami ada ter skip makan ubat dan tak berapa selera sangat nak makan nasik kot...maka mami redha jela...dalam hati risau jugak, sebab setau mami kalau HB rendah ni risiko jugak pada adik baby...maka mami pun berazam untuk tidak skip makan ubat dan nasik lagi lepas ni...

disebabkan HB low, nurse minta mami jumpa doktor dulu..maka menunggu lagi setengah jam dan masuk lah bilik 12 untuk jumpa doktor...doktor pun tukarkan ubat mami kepada Iberet Folic...

besar gedabak tau ubat ni, tapi pejam mata je lah makan...

buat masa ni, mami makan Iberet Folic ni sebelum sarapan pagi, dan makan Vita Lea Shaklee sebelum makan malam...hasilnya, kena tunggu next check up mami...agaknya kalau lepas ni HB masih drop mungkin mami perlu order besi waja sekilo dua pulak la nampaknya...result MGTT petang tu nurse akan call dan bagitau mami...

vita lea shaklee...cubaan menambah darah juga...


petang tu, nurse pun call dan bacakan result MGTT mami...alhamdulillah, memang nampaknya mami takde menghidap kencing manis semasa mengandung...Fasting Blood Glucose mami adalah 4.26mmol/L dan OGTT (Bacaan selepas 2jam minum air gula) adalah 6.88mmol/L sahaja...kedua-duanya berada di tahap normal...eh, macam mana nak baca..?? jap mami kongsikan kat sini...

Fasting Blood Glucose (ni yang kita kena posa daripada 10.00 malam sehari sebelum amik darah)
Bacaan

3.9 – 5.5 mmol/L
Normal
5.6 – 6.9 mmol/L
Berisiko mendapat diabetes
7.0mmol/L ke atas
Diabetes

Oral Glucose Tolerance Test (lepas 2 jam minum air gula)
Bacaan

7.8  mmol/L ke bawah
Normal
7.8 – 11.1 mmol/L
Berisiko mendapat diabetes
11.1mmol/L ke atas
Diabetes

sekarang ni mami tengah berusaha untuk menambahkan HB mami...harap-harap mami berjaya...next time mami cerita membebel panjang lebar pasal HB pulak ye...

till then...doakan yang baik-baik untuk mami ngan adik baby ye..juga buat walid ngan Naufal..

Wednesday, October 9, 2013

Rabu Tanpa Kata :: Gelagat Naufal


Salam Rabu semua~





gelagat Naufal dan senapang nya..pelakon tambahan -- minion ba ba ba...

Tuesday, October 1, 2013

Misi Membeli Barang-barang Adik Naufal~

Salam semua~

Alhamdulillah, minggu ni dah masuk minggu ke 27 adik Naufal ni ha...setakat ni semuanya ok, cuma HB mami saje yang tak ok...masalah yang sama sejak pregnant Naufal dulu...

Misi membeli barang-barang adik baby adalah sangat selow melow ye kali ni...sebab maybe banyak barang yang tak payah nak kena survey dan beli lagi kan...cuma baju-baju jela yang nak kena beli...sebab Naufal kan sedia maklum-kecik je orang nya...maka baju-baju dia dulu banyak yang dah dipakai sehingga lusuh...lagi-lagi baju basahan masa umur 0-3 bulan...sampai yang dah naik reput pun ada...huhuhuh...

jadi mami adalah sangat tidak sampai hati nak turunkan kat adik baby...maka, mami cadang untuk baju-baju basahan semua kena lah beli yang lain...mitten pun nampaknya memang kena beli lain sebab masa Naufal dulu tak banyak pun mami beli...dan memang nampak dah season in the sun...cuma stokin je mami tak payah beli sebab stokin Naufal memang banyak sangat...lagipun dulu-dulu mami tak pernah kisah Naufal pakai stokin kaler apa...bila belek-belek balik, banyak jugak stokin Naufal yang adik baby boleh pakai...kaler ala-ala jambu gitu...hehehehe...

 cer tengok stokin Naufal tu kaler apa...heheheh~

jadi, mami nak kena buat list sikit la apa barang-barang yang mami perlu nak beli untuk adik baby...maybe tak perlu banyak tapi nak jugakla beli kan..hehehehe...

Barang adik Baby ::
  • Baju newborn lengan panjang        
    • 4 pasang
  • baju newborn lengan pendek         
    • 4 pasang
  • baju lubang-lubang   
    • 4 pasang 
  • Rompers                    
    •  4 pasang  done, 1 set 3bulan + 1 set 6 bulan
  • Barut adik baby
    • Naufal punya yang lama, ada lagi 4 helai, mami cadang nak jahit lagi dalam 8 helai  
  • Stokin
    • 12 pasang  takpayah beli, pakai Naufal punya
  • Mitten & booties
    • 12 pasang done, 10 pasang
  • Bedung              
    • Naufal punya ada 2 helai, mami cadang nak jahit lagi 2 helai
  • Napkin
    • 1 set (yang ni kena beli baru sebab Naufal punya da lusuh sangat)
  • Tuala mandi
    • 2 helai (tuala boleh kongsi tak dengan abang Naufal punya???)
  • Wet Tissues
  • Pampers saiz newborn/saiz S
  • Kasut
    • 2 pasang (takkan nak pakai kasut abang Naufal pulak kan)
  • Tilam + Bantal + Selimut
    • Semua ni recycle yang Naufal punya (tapi mami plan nak jahit 1 comforter untuk adik Baby)
  • Kelambu
    • Pun recycle Naufal punya (Naufal pakai sekali je dulu masa baby)
  • Buaian + Rocker
    • Buaian dengan rocker pun masih elok lagi...awal2 takmau ajar dulu pakai menda ni
  • Toiletries
    • tengah pikir nak beli set lain (Buds/Sebamed) atau nak share je dengan Naufal 
    • buat masa ni Naufal pakai - Pureen head-to-toe, Earth Mama Angel Baby bottom balm, bedak merah Agnesia, Minyak bayi AmWay
  • Botol Susu
    • masa Naufal dulu pakai avent, jadi adik baby pun plan nak beli Avent jugak
    • Avent Natural 2 botol
  • Stroller
    • pakai yang Naufal punya
  • Car Seat
    • kena basuh lapik tempat duduk tu


Barang Mami nak jugak masuk senarai ::
  • Breast pump
    • Medela FS nak kena basuh dan sterile balik
    • Unimom Mezzo basuh dan sterile jugak
  • Storage bottles
    • MLO 2oz -- untuk storage susu awal2  done, boleh basuh dan sterilize
    • Bumble Bee -- 8 botol untuk hantar rumah pengasuh...kali ni taknak beli storage bottles banyak2 macam masa Naufal dulu
  • Plastic Storage
    • Autumz storage 3 kotak
    • Jingle Jungle 2 kotak done, beli di enjoybreastfeed
  • Cooler bag
    • MLO -- kena basuh dan keringkan (bawak ke opis)
    • Medela -- kena basuh dan keringkan (bawak ke opis)
    • Autumz -- kena basuh dan keringkan (bawak ke rumah pengasuh)
  • Ice pack
    • MLO 3 keping  done, beli di enjoybreastfeed
  • Set berpantang
    •  kali ni nak pakai set NR --- lepas timbang2 antara NR, Amway ngan Tanamera done, dah sampai tapi belum bukak kotak
  • Bengkung
    • Bengkung bertali   done, 1 helai masa pantang Naufal dulu (nak kena cari dalam stor), 1 helai dapat masa beli set pantang NR
    • my PB nak kena basuh dan keringkan
  • Tungku
    • 1 unit -- xsure lagi nak tungku moden or nak cari tungku besi/batu
  • maternity pads
banyak jugak barang ye walaupun anak kedua...walaupun recycle, tapi nak kena basuh semua lagi..lepas tu nak kena susun elok2 dalam bekas supaya senang nak bawak balik kampung untuk berpantang nanti...beg untuk pergi hospital pun mami takde buat pun lagi...alahai, hospital mana nak pergi pun mami dengan walid belum decide lagi ni...huhuhuh...

kalau ikut pengalaman mami, Hospital Serdang tu ok je..cuma walid agak berat hati sebab kita tak boleh nak pilih doktor...maka, walid suh mami survey pakej-pakej bersalin kat hospital yang boleh pilih dan memang confirm akan dapat bersalin dengan doktor yang dipilih...setakat ni, mami cuma tau Hospital Az Zahrah jela sebab check up kat situ...itupun tak tanya lagi pakej bersalin untuk bilik seorang macam mana rate dia...

nanti lepas mami survey pakej-pakej tu, insya Allah bolehlah kongsikan kat sini...

till then, doakan yang baik-baik ye untuk mami ngan adik Naufal...doakan yang baik-baik untuk walid dan Naufal jugak...


Saturday, September 28, 2013

Owh boy...owh boy...its a ......

Salam semua..

Petang tadi mami dah ajak walid dengan naufal pegi tengok adik baby...walaupun masa check up ngan doc mmg dia dah scan tapi saje nak buat scan 3d/4d jugak..sebab masa naufal dulu kitorang buat..jadi untuk berlaku adil dengan adik baby, kitorang pun buat jugak la..hehehe...

Alhamdulillah..adik baby membesar dengan baik..kepala, badan, jantung semua mengikut kiraan tarikh yang betul..cuma kaki je panjang sikit..sama je dengan abang naufal dulu..

So insya Allah akhir tahun atau awal tahun depan naufal akan jadi abang besar...hehehe..buat masa ni naufal memang sangat sensitif...pantang tinggi suara sikit memangla dia mula menangis...sikit2 nak merajuk..hope nanti boleh jadi abang yang baik dan boleh lah tolong2 mami..

Jantina adik baby...???



Insya Allah..doakan yang baik2 aje ek..

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::