Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Tuesday, October 1, 2013

Misi Membeli Barang-barang Adik Naufal~

Salam semua~

Alhamdulillah, minggu ni dah masuk minggu ke 27 adik Naufal ni ha...setakat ni semuanya ok, cuma HB mami saje yang tak ok...masalah yang sama sejak pregnant Naufal dulu...

Misi membeli barang-barang adik baby adalah sangat selow melow ye kali ni...sebab maybe banyak barang yang tak payah nak kena survey dan beli lagi kan...cuma baju-baju jela yang nak kena beli...sebab Naufal kan sedia maklum-kecik je orang nya...maka baju-baju dia dulu banyak yang dah dipakai sehingga lusuh...lagi-lagi baju basahan masa umur 0-3 bulan...sampai yang dah naik reput pun ada...huhuhuh...

jadi mami adalah sangat tidak sampai hati nak turunkan kat adik baby...maka, mami cadang untuk baju-baju basahan semua kena lah beli yang lain...mitten pun nampaknya memang kena beli lain sebab masa Naufal dulu tak banyak pun mami beli...dan memang nampak dah season in the sun...cuma stokin je mami tak payah beli sebab stokin Naufal memang banyak sangat...lagipun dulu-dulu mami tak pernah kisah Naufal pakai stokin kaler apa...bila belek-belek balik, banyak jugak stokin Naufal yang adik baby boleh pakai...kaler ala-ala jambu gitu...hehehehe...

 cer tengok stokin Naufal tu kaler apa...heheheh~

jadi, mami nak kena buat list sikit la apa barang-barang yang mami perlu nak beli untuk adik baby...maybe tak perlu banyak tapi nak jugakla beli kan..hehehehe...

Barang adik Baby ::
  • Baju newborn lengan panjang        
    • 4 pasang
  • baju newborn lengan pendek         
    • 4 pasang
  • baju lubang-lubang   
    • 4 pasang 
  • Rompers                    
    •  4 pasang  done, 1 set 3bulan + 1 set 6 bulan
  • Barut adik baby
    • Naufal punya yang lama, ada lagi 4 helai, mami cadang nak jahit lagi dalam 8 helai  
  • Stokin
    • 12 pasang  takpayah beli, pakai Naufal punya
  • Mitten & booties
    • 12 pasang done, 10 pasang
  • Bedung              
    • Naufal punya ada 2 helai, mami cadang nak jahit lagi 2 helai
  • Napkin
    • 1 set (yang ni kena beli baru sebab Naufal punya da lusuh sangat)
  • Tuala mandi
    • 2 helai (tuala boleh kongsi tak dengan abang Naufal punya???)
  • Wet Tissues
  • Pampers saiz newborn/saiz S
  • Kasut
    • 2 pasang (takkan nak pakai kasut abang Naufal pulak kan)
  • Tilam + Bantal + Selimut
    • Semua ni recycle yang Naufal punya (tapi mami plan nak jahit 1 comforter untuk adik Baby)
  • Kelambu
    • Pun recycle Naufal punya (Naufal pakai sekali je dulu masa baby)
  • Buaian + Rocker
    • Buaian dengan rocker pun masih elok lagi...awal2 takmau ajar dulu pakai menda ni
  • Toiletries
    • tengah pikir nak beli set lain (Buds/Sebamed) atau nak share je dengan Naufal 
    • buat masa ni Naufal pakai - Pureen head-to-toe, Earth Mama Angel Baby bottom balm, bedak merah Agnesia, Minyak bayi AmWay
  • Botol Susu
    • masa Naufal dulu pakai avent, jadi adik baby pun plan nak beli Avent jugak
    • Avent Natural 2 botol
  • Stroller
    • pakai yang Naufal punya
  • Car Seat
    • kena basuh lapik tempat duduk tu


Barang Mami nak jugak masuk senarai ::
  • Breast pump
    • Medela FS nak kena basuh dan sterile balik
    • Unimom Mezzo basuh dan sterile jugak
  • Storage bottles
    • MLO 2oz -- untuk storage susu awal2  done, boleh basuh dan sterilize
    • Bumble Bee -- 8 botol untuk hantar rumah pengasuh...kali ni taknak beli storage bottles banyak2 macam masa Naufal dulu
  • Plastic Storage
    • Autumz storage 3 kotak
    • Jingle Jungle 2 kotak done, beli di enjoybreastfeed
  • Cooler bag
    • MLO -- kena basuh dan keringkan (bawak ke opis)
    • Medela -- kena basuh dan keringkan (bawak ke opis)
    • Autumz -- kena basuh dan keringkan (bawak ke rumah pengasuh)
  • Ice pack
    • MLO 3 keping  done, beli di enjoybreastfeed
  • Set berpantang
    •  kali ni nak pakai set NR --- lepas timbang2 antara NR, Amway ngan Tanamera done, dah sampai tapi belum bukak kotak
  • Bengkung
    • Bengkung bertali   done, 1 helai masa pantang Naufal dulu (nak kena cari dalam stor), 1 helai dapat masa beli set pantang NR
    • my PB nak kena basuh dan keringkan
  • Tungku
    • 1 unit -- xsure lagi nak tungku moden or nak cari tungku besi/batu
  • maternity pads
banyak jugak barang ye walaupun anak kedua...walaupun recycle, tapi nak kena basuh semua lagi..lepas tu nak kena susun elok2 dalam bekas supaya senang nak bawak balik kampung untuk berpantang nanti...beg untuk pergi hospital pun mami takde buat pun lagi...alahai, hospital mana nak pergi pun mami dengan walid belum decide lagi ni...huhuhuh...

kalau ikut pengalaman mami, Hospital Serdang tu ok je..cuma walid agak berat hati sebab kita tak boleh nak pilih doktor...maka, walid suh mami survey pakej-pakej bersalin kat hospital yang boleh pilih dan memang confirm akan dapat bersalin dengan doktor yang dipilih...setakat ni, mami cuma tau Hospital Az Zahrah jela sebab check up kat situ...itupun tak tanya lagi pakej bersalin untuk bilik seorang macam mana rate dia...

nanti lepas mami survey pakej-pakej tu, insya Allah bolehlah kongsikan kat sini...

till then, doakan yang baik-baik ye untuk mami ngan adik Naufal...doakan yang baik-baik untuk walid dan Naufal jugak...


2 comments:

juelee said...

semoga selamat nonet.. byk gak list ko tu heheheh.. aku bab sterelize belum bt lg huhuhu

Mami Naufal said...

juelee::
hahaha..tula..naufal kan badan kecik, so baju memang pakai sampai lusuh..kesian sangat pulak nak bagi kat adik baby...

yang kerja2 membasuh, mensteril, mengemas sume langsung tak buat lagi..hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::