Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Monday, October 28, 2013

Adik Naufal:: Update Barang-barang Baby No. 2

Salam semua~

sekarang, misi meng'update' barang-barang adik baby pulak...kali ni memang tak banyak menda nak beli pun..so, beli awal-awal jela..nanti-nanti kalau nak tambah pun boleh...dan bolehla nak berehat-rehat...cuma nya sebelum siap membasuh, menjemur, melipat dan menyimpan masih belum boleh dikira selesai la kan...hehehehe....

Barang adik Baby ::
  • Baju newborn lengan panjang  4 pasang

  • ngam-ngam je 4 pasang..tp sepasang je newborn, lagi 3 pasang tu 0-3 bulan punya...kat belah tepi tu ada seluar panjang 3 helai, untuk pakai dengan rompers etc nanti..

    harga dalam RM10-RM15 sepasang..

  • baju newborn lengan pendek         4 pasang
  • sama jugak --  ngam-ngam je 4 pasang...kedekut ke mami ni?? 3helai baju dengan seluar panjang/3 suku dan sepasang skirt dengan seluar kecik...hehehehe

    harga sepasang antara RM8 - RM15
  • baju lubang-lubang   4 pasang 
    • lagi kedekut -- takde beli pun ha...borong sekali dengan baju lengan panjang (sepasang) & baju lengan pendek (sepasang)...tak taula kot ujung-ujung nanti nak beli jugak kan...hehehehe
  • Rompers                     4 pasang
yang ni macam terlebey sudaaa....hehehehe...rompers minnie saiz 0-3 bulan (dapat free bip tu)..

harga untuk satu set ni RM35

dan jugak carters rompers 5 helai saiz 3 bulan...untuk saiz 6 bulan pun ada tapi biar lah simpan dulu dalam plastik dia..lambat lagi nak pakai kan...

yang ni mami tengok kat GM pun kalau beli sepekt-sepeket harga dalam RM35++ jugak...tp mami beli ni dengan harga RM28 sepeket..

  • Barut adik baby         12 helai
7 je masuk dalam gamba...4 saiz besar, 3 saiz kecik...ada lagi 3 helai besar & 4 helai kecik tak masuk gambar...kain guna material cotton flannel yang berkurun kat dalam almari takde buat apa...

harga...?? tak tau la nak kata...1m kain cotton flannel tu mami boleh dapat lebih kurang 6-8 helai barut -- material flannel belah luar dan dalam --

tambahan 2 helai barut velcro --cubaan pertama -- untuk adik baby...saje cuba-cuba nak tengok camne gayanya menjahit barut velcro ni..

  • Stokin        12 pasang  
    haaa --- kan da cakap yang naufal punya adik boleh pakai...cuma lagi nak kena basuh bersih-bersih bagi nampak macam baru je..tak sangka naufal dulu dalam hati ada taman jambu


  • Mitten & booties      12 pasang 
    tak sampai pun 12 pasang...cuma ada 6 pasang sahaja...maybe nak kena tambah sket la nanti ujung-ujung...kalau rajin membasuh dan menjemur cukup je ni kot sebenarnya, tapi....

    harga dalam RM7++ sepasang..untuk yang 2 badik depan tu harga dalam RM4++ je...

  • Bedung     4 helai         

  • 2 helai je baru -- yang biru tu Naufal punya lama...mami tambah sehelai...maybe nak kena tambah lagi 2 helai kot...walid, jom pegi carik kain...
  • Kasut
    • 2 pasang (takkan nak pakai kasut abang Naufal pulak kan)

    ngam-ngam 2 pasang..cukupla kan..kecik-kecik bukan pakai kasut sangat pun..ini pun beli sebab sepasang tu RM14 je..hehehehe


  • Botol Susu
    • masa Naufal dulu pakai avent, jadi adik baby pun plan nak beli Avent jugak
    • Avent Natural 2 botol
beli 1 set terus sebab ada berus sekali...kalau beli asing, sebotol 4oz je dekat RM80...yang ni beli starter set -- 2 botol 4oz, 2 botol 9oz, berus botol dan puting -- baru RM140...

  • Belian Tambahan
  • beli 2 helai -- 1 untuk Naufal, dan 1 untuk adik...beli di Fabolous Mom..masa ni promo, sehelai RM5.90 je...

    too cute too handle -- beli jugak baju jalan 2 pasang sbb berkenan dengan corak dia tu...yang ni mahal sket, dalam RM17 sepasang...

    hooded jumper untuk adik baby -- walaupun biru, tapi sangat manis nampaknya...harga rasanya RM15++ kot...

    dan of course, untuk buah hati saya yang pertama sampai bila-bila -- baju pocoyo untuk Naufal...kali ni beli kaler kuning dengan gambar Pato...naufal suka sangat ni tau...baju kalau ada brand ni memang mahal la sket kan...kemeja ni harganya RM21++ kalau tak salah mami...

Barang Mami nak jugak masuk senarai ::
  • Storage bottles & Plastic Storages
    • MLO 2oz 
    • Jingle Jungle 5oz  8 botol 
    • Autumz storage 3 kotak
    • Jingle Jungle 2 kotak 
    autumz storage je tak masuk dalam gambar...semuanya sudah siap, tinggal nak basuh dan sterilkan je..dalam pantang maybe spare MLO 2 oz tu dengan 1kotak plastic storages

  • Ice pack        - MLO 3 keping
  • done, beli di enjoybreastfeed -- gamba ihsan incik gugel sebab malas nak bukak kotak --

  • Set berpantang
    • Set berpantang NR..nak try yang ni pulak sebab tak banyak nak kena makan..masa Naufal dulu pakai Mustika Ratu..melambak betul menda nak kena makan...


  • Bengkung         2 set untuk siang & malam
  • yang ni dapat sekali masa beli set bersalin NR tu..bengkung bertali..

    yang ni dah lama beli tapi tak dapat pakai sebab lepas 3 bulan pakai aritu terus dapat adik baby...hope dapat membantu masa dalam pantang nanti...

banyak jugak barang ye walaupun anak kedua...walaupun recycle, tapi nak kena basuh semua lagi..lepas tu nak kena susun elok2 dalam bekas supaya senang nak bawak balik kampung untuk berpantang nanti...beg untuk pergi hospital pun mami takde buat pun lagi...alahai, hospital mana nak pergi pun mami dengan walid belum decide lagi ni...huhuhuh...

kalau ikut pengalaman mami, Hospital Serdang tu ok je..cuma walid agak berat hati sebab kita tak boleh nak pilih doktor...maka, walid suh mami survey pakej-pakej bersalin kat hospital yang boleh pilih dan memang confirm akan dapat bersalin dengan doktor yang dipilih...setakat ni, mami cuma tau Hospital Az Zahrah jela sebab check up kat situ...itupun tak tanya lagi pakej bersalin untuk bilik seorang macam mana rate dia...

nanti lepas mami survey pakej-pakej tu, insya Allah bolehlah kongsikan kat sini...

till then, doakan yang baik-baik ye untuk mami ngan adik Naufal...doakan yang baik-baik untuk walid dan Naufal jugak...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::