Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Sunday, October 20, 2013

Adik Naufal:: Projek DIY Barut Baby

Salam semua~

Entry yang dah lama dok dalam draf sebab menunggu mood rajin nak mengambik gambo...hehehehe...alkisahnya, kat umah tu adalah beberapa keping cotton flannel...cadang nak buat macam-macam tapi satu apa pun tak jadi...last-last memandangkan masa kemas-kemas barang Naufal dulu terperasan barut Naufal cuma ada 4 keping saje...jadi bermula lah idea mami nak jahitkan barut untuk adik baby...sebenarnya pattern sume dah berkurun ada, daripada zaman Naufal dok dalam perut...sampai turn adik Naufal barulah sampai mood rajin tu...ohoi, bahaya betul...

jadi mami pun buat ukuran suka hati mengikut ukuran barut lama Naufal...lepas tu adjust sesuka hati dan potong..hehehe...dah siap potong semua barulah terperasan yang tali untuk ikat barut tu takde beli pun lagi...maka terbengkalai la sekejap projek barut adik baby...

misi menggunting dan mengambik gambo

lepas dah beli tali semua, barulah bersemangat nak menggunting dan menjahit...makanya, siaplah sudah 7 keping barut adik baby dengan warna-warna ceria..sebab bukan mami keluar cari kain untuk buat barut ni, guna apa sahaja kain yang ada kat umah je...tapi okla, nampak comel je..hehehe...mami buat 2 saiz, 1 saiz kecik sikit (lebar 5") dan satu lagi saiz besar sikit (lebar 6") sebab manala tau macam Naufal dulu, badan dia panjang..kalau pakai yang kecik tarik ke atas, nampak perut...tarik ke bawah nampak dada..tak full cover..nanti masuk angin kan ke susah...

7 helai barut adik baby batch pertama

lepas tu, ada kawan mami nampak gambar barut yang mami post kat FB..dia request untuk jahitkan barut tapi nak yang jenis velcro punya..jadi, mami pun try-try la jahit barut velcro untuk adik baby sebagai prektis..dapatlah 2 keping barut velcro dalam masa 1 jam...okla tu kan...hehehehe...pun 2 saiz, 1 saiz each...

first time jahit barut velcro...tengok pun jarang jadi main belasah je ni

sambil-sambil tu, sempat jugak mami jahitkan sehelai kain bedung untuk adik baby jugak...sebab Naufal punya dulu dah ada sehelai...lain-lain maybe mami gunakan lampin kain je la nanti...tapi kot-kot la mami ter rajin, maybe mami pergi cari kain dan jahitkan extra kain bedung untuk adik baby...hehehehe...

yang biru tu Naufal punya lama...mami tambahkan satu yang pink..kain sama dengan buat barut adik baby

mami rasa lepas ni mami nak cuba jahit mitten ngan booties pulak guna material cotton flannel ni..tapi nak tunggu sampai peringkat tu, tak tau la berapa lama...ke nak tunggu ada adik baru pulak ganti tempat adik baby dalam perut mami nanti...eh...??? heheheheheh....

satu lagi projek yang masih terbengkalai adalah quilt adik baby...mami baru siap cantumkan kain dengan batting je..nak jahit keliling tu belum sampai seru lagi..hope dalam masa terdekat ni sampaila seru...kang takde tilam pulak adik baby nanti...lagi pulak, sarung bantal sume memang takde buat lagi...erm, usahkan sarung bantal, bantal pun mami tak cari lagi...adeh~

lee min ho mami -- muka tak mandi lagi ni...peneman setia setiap kali mami menggunting dan menjahit

okla, nak membebel itu je pepagi ni...lenkali cerita lagi...

doakan yang terbaik untuk mami ngan adik baby...jangan lupe doakan yang sama buat Naufal ngan walid jugak...

till then~

6 comments:

nhhas said...

weih...
apsal ko ne terror semua?
pandai masak.
pandai jahit...
jeles aku weih...(*_*)

Mami Naufal said...

huda::
bukan terer la..ada masa ngan peluang je..kalau terer dah lama aku bereni keja, bukak kedai..hehehe...one fine day...

belajar2 lagi jugak ni..lepas tu try..jadi x jadi belakang kira la..lain orang lain pulak skil nye..

ily♥ said...

bestnye org pandai jahit ni....

Mami Naufal said...

ily::
x pandai, masih belajar lagi..ily pun pandai mengait, org xreti langsung..hehehe

Yannee Othman said...

Velcro strap tu sis beli kat mana?

Mami Naufal said...

yannee

sorry br nak reply..velcro tu saya beli di kedai buku, di kajang..tak ingat nama kedai tp sebelah metro tu..
rasanya velcro ni banyak dijual di kedai barangan sekolah..atau boleh cuba tengok di kedai yang jual bunga telur..
tak pun, taip je kat insta or FB maybe ada yang jual online..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::