Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Thursday, October 24, 2013

Adik Naufal:: Perihal HB~

Salam...

Alhamdulillah, dalam diam-diam dah masuk minggu ke 30 adik Naufal ni...dan alhamdulillah jugak, setakat ni mami masih takde masalah apa-apa...kalau nak dibandingkan masa mengandungkan Naufal dulu, kali ni mami sangat kurang mengalami cramp malam-malam or pagi-pagi hari...kaki dan tangan pun alhamdulillah takdelah bengkak sangat...masih boleh pakai kasut bertutup dengan high heel lagi...hehehe...cuma mami tak pakai la sebab tak selesa dan tak nak kena marah dengan walid doktor...

alkisahnya, pagi tadi mami ke KK untuk check up bulanan...dan perkara yang paling membuat mami nervous adalah samada HB mami naik atau turun lagi...dan macam teka-teki teka-tekuk pulak la...tapi yang tak bestnye, nurse yang ambil darah untuk check HB kali ni dah men spoil kan mood mami...sebab dia cucuk tu rasa sakit sangat...terus je mami gosok-gosok sket tempat cucuk tu depan dia, sebagai tanda protes...hope dia pahamla teknik dia ambil darah tu salah...sebab ada nurse yang ambil darah, tapi mami takde rasa sangat pun dia cucuk jarum tu...huhuhuh...nak nanges...dahla menci jarum....

pastu mami pun cepat-cepatla scan kad kat kaunter tu...macam biasa mami akan check up dengan nurse kat bilik 11...ada sorang nurse kat bilik 11 tu sangat baik -- pada mami la...dia jarang marah atau komplen, biasanya dia akan bagi nasihat dan kata-kata semangat...tapi hari ni mami dapat dengan nurse lain, bukan dengan nurse yang baik tu...nurse ni nampak je HB mami drop dari masa ke masa terus komplen..terus bising-bising kenapa jadi macam ni...kalau la mami tau kenapa, kan senang.... *sigh*

kadar HB normal yang diperlukan oleh semua orang

pastu dia bagitau la risiko HB low ni...semua yang negatif...bertambah-tambah emo la mami..dahla sakit kena cucuk tadi..pastu nak kena serap aura negatif nurse ni pulak...balik-balik ulang cakap pasal baby boleh meninggal dalam perut, boleh keguguran la..okey, mungkin menda ni memang betul...memang risiko kalau HB rendah...tapi agak-agak patut ke asik ulang menda tu sepanjang check up..?? patutnya bagi la semangat ke, nasihat ke..bukan cuma bagi negative result or consequences je...!!! ha..dah keluar tanda seru..kan mami dah cakap dia buat mami emo...huh~!!

lepas check tu, kena tunggu kejap sebab result HB belum dapat lagi...ini satu kelemahan paling besar yang mami tengok wujud kat klinik ni...masa mengandung Naufal dulu, result HB takde la selama ni nak siap..bukan apa, kadang-kadang kalau kita pergi KK sebelum 8.30, dalam pukul 9 atau 10 dah siap da...bolehla nak masuk opis dah...tapi sekarang sebab nak tunggu result HB kadang-kadang amik masa sampai pukul 11 ke atas...kan membuang masa tu...

alhamdulillah, lepas bebel-bebel bersyukur pulak result HB mami dah meningkat daripada 9.4 kepada 10.0...walaupun peningkatan yang kecik, tapi mami bersyukur sangat sebab meningkat...mami berazam nak tingkatkan balik sampai at least 11.6 sebelum bersalin...ini hasil setiap pagi telan sebiji Iberet Folic dengan jus oren la ni...Vita Lea mami makan sebelum makan malam, tapi kadang-kadang dah makan baru mami teringat yang Vita Lea belum makan lagi...kuang kuang kuang...tapi sekarang ni walid pun tumpang sekali makan Vita Lea setiap pagi dan malam...hehehe..Naufal tumpang makan Vitamin C jela...

makanan tambahan yang diperlukan untuk meningkatkan kadar HB


eh, baru tau hari ni The Pop Look ada launch kaler-kaler terbaru Luna...cantik-cantik jugak la..hehehe...adeh, adakah disebabkan pembawakan baby girl maka mami macam bersemangat lain macam nak shopping baju ngan tudung sekarang ni...??? huhuhuhu...lepas ni nak kena puasa membeli baju bajan dan tudung tadang...

Luna Maxi Dress TPL dengan warna-warna baru...mengancam kan...???

tapi....erm, cannot resist...help~!!!

2 comments:

Anis said...

Nad, masa anis pregnant dulu x penah cek kat KK... x kuasa nk tunggu so cek kat private je. x ingat langsung kena ambik darah cek HB. sbb tu bila baca entry ni blur je... amende la HB ni. mmg x penah cek la dulu. kalau kat KK mmg every time pegi check up kena ambik darah ke?

Mami Naufal said...

anis::
aah..check up kt KK sbb KK ada check HB..setiap kali check up..kt private mmg xcheck..masa mula2 je dulu dia dorg check..pastu xde dah..cek kt KK ni kejap je, cuma kekdg jd lambat sbb result xsiap lagi..kalau check private org amik cuti sebab lama jugak..appointment kul9 pun dekat kul12 baru abes..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::