Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Thursday, October 17, 2013

Minggu ke 28:: Perihal HB dan MGTT

Salam semua~!!

Kali ni mami nak membebel pasal MGTT ngan HB semasa mengandung ni...aritu mami macam pelik je sebab tak kena buat MGTT pun lagi padahal dah nak masuk minggu ke 27...sekali rupanya, minggu ke 28 barulah mami kena buat MGTT...bagi ibu-ibu confirm dah tau MGTT ni apa kan...tapi bagi yang tak tau mami dengan baik hatinya bagitau, MGTT ni sebenarnya untuk menguji samada kita ada kencing masin manis masa mengandung ataupun tak...

gambar ihsan incik gugel -- MGTT test

maka, hari Khamis minggu lepas (10/10/13) mami pun menyerah diri kat KK Putrajaya untuk minum air gula..dalam hati macam-macam rasa sebab pregnant kali ni memang mami kurang minum air manis berbanding masa pregnant Naufal dulu...tapi, disebabkan menda ni prosedur maka mami layankan ajela...sampai KK dalam pukul 8 lebih macam tu sebab pegi anta Naufal kat umah MakLong dia dulu..lepas letak buku dan melayan perasaan, nama mami pun dipanggil dan disuruh pegi buat urin test dan terus ke makmal untuk amik darah...

menunggu lebih kurang sejam depan makmal sebab lembab ramai sangat orang, barulah nama mami dipanggil untuk amik darah..dan acara kemuncak hari itu ialah --- minum air gula...adeh..bayangkan, 75g glukos dilarutkan dalam cuma 200ml air...berpeluh jugakla mami menengokkan cawan-cawan berisi air gula berwarna purple tu...walaupun purple tu kaler feveret mami, tapi air gula tu sangat mengundang rasa loya di tekak mami...nak tak nak, mami baca Bismillah dan teguk pelan-pelan air gula tu..memang lazat berkrim betul rasanya...huhuhuhu...lepas tu nurse pun suruh mami tunggu kat luar, lepas 2 jam dia akan panggil nama mami balik...masa tu mami dah mula rasa pening and loya-loya..jadi mami amik keputusan untuk balik rumah tido berehat...

lepas 2 jam mami pun menggagahkan diri ke KK semula..baru duduk 5 minit nama mami pun dipanggil..terus masuk dan redha je la kena amik darah lagi sekali...lepas tu boleh scan kad untuk pemeriksaan selanjutnya...nurse tu advice mami untuk pergi makan dulu baru scan kad..tapi memandangkan masa tu dah nak pukul 12 maka mami terus je scan kad untuk pemeriksaan...sebab nanti lambat pulak mami nak masuk opis kan...sekejap je tunggu, nombor pun naik...keputusan ujian MGTT confirm-confirm la belum dapat kan...yang dapat cuma result HB mami sahaja...alangkah sedihnye mami sebab HB kali ni drop lebih teruk lagi ke paras 9.4 saje...rasa nak menangis pun ada jugak...agaknya sebab mami ada ter skip makan ubat dan tak berapa selera sangat nak makan nasik kot...maka mami redha jela...dalam hati risau jugak, sebab setau mami kalau HB rendah ni risiko jugak pada adik baby...maka mami pun berazam untuk tidak skip makan ubat dan nasik lagi lepas ni...

disebabkan HB low, nurse minta mami jumpa doktor dulu..maka menunggu lagi setengah jam dan masuk lah bilik 12 untuk jumpa doktor...doktor pun tukarkan ubat mami kepada Iberet Folic...

besar gedabak tau ubat ni, tapi pejam mata je lah makan...

buat masa ni, mami makan Iberet Folic ni sebelum sarapan pagi, dan makan Vita Lea Shaklee sebelum makan malam...hasilnya, kena tunggu next check up mami...agaknya kalau lepas ni HB masih drop mungkin mami perlu order besi waja sekilo dua pulak la nampaknya...result MGTT petang tu nurse akan call dan bagitau mami...

vita lea shaklee...cubaan menambah darah juga...


petang tu, nurse pun call dan bacakan result MGTT mami...alhamdulillah, memang nampaknya mami takde menghidap kencing manis semasa mengandung...Fasting Blood Glucose mami adalah 4.26mmol/L dan OGTT (Bacaan selepas 2jam minum air gula) adalah 6.88mmol/L sahaja...kedua-duanya berada di tahap normal...eh, macam mana nak baca..?? jap mami kongsikan kat sini...

Fasting Blood Glucose (ni yang kita kena posa daripada 10.00 malam sehari sebelum amik darah)
Bacaan

3.9 – 5.5 mmol/L
Normal
5.6 – 6.9 mmol/L
Berisiko mendapat diabetes
7.0mmol/L ke atas
Diabetes

Oral Glucose Tolerance Test (lepas 2 jam minum air gula)
Bacaan

7.8  mmol/L ke bawah
Normal
7.8 – 11.1 mmol/L
Berisiko mendapat diabetes
11.1mmol/L ke atas
Diabetes

sekarang ni mami tengah berusaha untuk menambahkan HB mami...harap-harap mami berjaya...next time mami cerita membebel panjang lebar pasal HB pulak ye...

till then...doakan yang baik-baik untuk mami ngan adik baby ye..juga buat walid ngan Naufal..

2 comments:

nhhas said...

weih, Doktor pakar O&G kat HUKM yang rawat akak aku dia kata shaklee tak baik...tapi aku pun tak sure de details... huhuhhuu....
ke ko ada info?

Mami Naufal said...

huda::
ye ke..?? sebab 2,3 doc yg aku jumpa dorg kata ok je shaklee sbb organik kan..tp aku cuma amik 1 menda ni je pun..so far, aku xde prob apape consume menda ni..

anyway, nanti aku search lagi pasal shaklee ni..untuk awareness la kan..thanks for the info~!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::