Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Wednesday, March 9, 2011

:: The PeRFecT TeN MusT HaVe MaTeRNiTy PiEcEs ::

hello  hello~

hari ni kesihatan bertambah baik...alhamdulillah, sakit belakang masih ada cuma tidak sehebat semalam...kaki pun takde cramp malam tadi..agaknya berkat tangan encik Hasben tolog massage before and after tido kot..hehehe...

semalam lepas keja, berjaya memujuk encik Hasben untuk pergi menambah koleksi baju ibu-ibu...hehehe...jadinya kami bertiga-tiga *termasuklah si kecik sekali..ofcos la kan..??* pergila ke warta..kat bangi saja memandangkan kami tak dapat memikirkan mana-mana kedai pakaian yang lain...dan kami pun ke satu kedai yang memang menjadi pilihan aku untuk membeli baju ibu-ibu...

pilih punya pilih, akhirnya dapatla 3 helai baju baru...*hoyeh hoyeh~*...dan sekarang aku sudah mempunyai bekalan baju yang cukup untuk dipakai ke tempat kerja dan berjalan-jalan...cukupla tu kan...kalau nak beli banyak-banyak sangat nanti simpan je dalam almari pulak...lainla kalau tetiap tahun pun preggy...*ops~*

so, tadi check email dapat newsletter daripada website pregnancy yang slalu aku jenguk tu...dia cakap pasal "The Perfect Ten MUST HAVE Maternity Pieces"...jadinya aku pun sibuk-sibukla membandingkan dengan apa yang aku ada...hehehehe...*nak jugak kan*


1. Slip-on shoes
Whether you choose a ballet-style flat (Sam Edelman Caper, $99) or a mule with a sliver of a kitten heel, you'll slip in and step out in style and comfort. Plus, no laces or buckles means no bending over your burgeoning belly. Look for shoes that have a slightly pointy toe instead of a rounded one, which can make your legs look shorter. An added bonus: If you splurge on shoes, chances are you'll be able to wear them after the birth.


Disebabkan aku ni memang bukan jenis yang berkasut makanya ini agak sukar untuk aku miliki...huhuhuh...tapi jangan risau...encik Hasben telah membelikan sandal yang sangat selesa untuk kegunaan seharian aku...sandal dari Scholl..design takdela sebijik macam dalam gambar tu tapi lebih kurangla ye...

2. Maternity tanks
Cotton maternity tanks with a touch of Lycra or Spandex have extra fabric in the belly that expands with you while keeping your curves comfortably contained. Plus, showing a little skin can keep you cool when your inner furnace kicks in. Go for hip length, which not only is more flattering but allows a pop of color to peak out beneath top layers, adding visual interest. 

Maternity tanks memangla aku tak de..huhuhu...sebab nak pakai tank jadi inner pun aku rimas...bila terlalu melekat kat badan ni, aku tak bape gemor...bukan apa, sesak rasa nak bernafas..huhuhuh...dan aku rasa kalau pakai baju ketat sket, si kecik ni pun mulala takleh nak dok diam...kejap-kejap berpusing...jadinya aku hanya pakai maternity shirts..brand, for surela scarlet maternity..murah-murah je beli kat Jusco...kalau nak kata baju sleeveless tu adala..itupun yang labuh sampai ke buku lali...pakai pun ngan cardigan kat luar...

3. Wrap dress
A wrap dress in a soft jersey fabric plays up your shape without restricting it, and the V-neck showcases your growing bustline. The crossover tie helps differentiate your breasts from your belly, accentuating your feminine form. Bonus: It adjusts as you grow. 



Kalau wrap dress ni aku ada..tapi sama jugak, aku make sure dia takde la melekat terlampau-lampau kat badan aku ni...yang selesa je bila dipakai..lebih kurang macam dalam gamba ni...tapi for sure la berlengan panjang dan labuh sampai ke lantai...kebetulan aku terjumpa dengan dress yang lengan panjang dan labuh...*harganya pun pada aku amatlah murah...*


4. Tunic top
While fitted across the shoulders and arms, a tunic provides plenty of room where pregnant women need it – across the middle, to accommodate a growing belly, and in the length, to cover your expanding hips and bottom. Choose one with detailing around the neckline (embroidered stitching or beads) or in a fun pattern with a punch of color. A V-neck or boat neck shows just a touch of skin and elongates your neck. 

Tunic top adalah jenis baju yang paling banyak dalam koleksi aku...*ele~ baju tak sampai 10 kekping, boleh pulak ada kategori paling banyak*...huhuhuh...tapi ini adalah jenis baju yang paling selesa dan sesuai dipakai oleh ibu-ibu ye...setakat ni aku dah ada kaler putih, purple, kuning, ijau dan ofcos la pink...hehehehe...bagi aku, jenama atau harga tolak tepi dulu..yang paling penting *selain kerjasama ye~* ialah keselesaan...dan sedap tak sedap mata encik Hasben memandang...^_^


5. Leggings
A pair of stretchy black leggings keeps you comfy and stylish year-round. Pair them with knee-high boots when it's cold, or ballet flats or sandals when it's warmer. While you can get away with non-maternity leggings, pushing the waistband beneath your bump, maternity leggings have a more forgiving belly band that grows with you. 



Kalau yang ini mintak maaple bebanyak...memang aku tak ada...penah terpikir untuk beli jugak..tapi memikirkan semula aspek keselesaan aku dan si kecik yang memang aku cerewetkan, maka niat itu aku kuburkan dalam-dalam....

6. Drapey cardigan
Toss aside those button-up cardigans for now. The silhouette that is most flattering during pregnancy is one that hangs loose and helps give a more vertical, elongated look to your figure. Choose one in a midweight, drapey jersey knit or lightweight wool blend. Many designers make ones that are a bit shorter in the back than the front, so you can wrap the longer ends around your shoulders or sides for warmth and shape. 

Cardigan pun haruslah ada kan...kalau tak macam mana nak pakai baju sleeveless or lengan pendek untuk keluar berjalan-jalan...hehehe...cardigan ni aku beli kat Mines saja...harga pun under RM30 camtu...takde la tebal sangat, tapi tak jugak nipis sangat..yang sedang-sedang je..dan rasa selesa bila dipakai...eheheheh

7. Dark, boot cut pants
Choose pants made from a material that contains a bit of Lycra, so they'll hug your curves and move with you. Make sure that the cuff falls just an inch or two from the floor to create a long, lean line from waist to toe. Any shorter can make your legs look stumpy; any longer can look sloppy and widening. 



Ini pun ada jugak...tapi aku punya memang fully lycra la..beli warna itam sebab konon-konon takde la cepat sangat kotor...dan paling senang dipadankan dengan semua jenis dan kaler baju...heheheh..ada 2 keping seluar ni kat umah..cuma yang satu tu dia pendek sket -- tak sampai ke buku lali --...jadinya aku pakai dengan jubah ataupun baju yang sekeping je sampai ke kaki...
8. Jersey knit skirt
Choose one in a dark color (navy, gray, or black) with a soft, fold-over waistband. You'll look polished and pretty, but won't feel constricted and you'll have plenty of ventilation for your fluctuating body temperatures. Opt for an A-line cut – this style flatters almost any mom-to-be and helps to balance a top-heavy physique. 



Yang ni pun ada jugak...for surela kan..lagi-lagi untuk dipakai ke pejabat...kalaula pejabat aku ni leh pakai seluar je kan ke senang...tapi skirt dari kain jenis jersi ni memang sangat selesa..cuma kalau beli yang warna cerah tu, kenala pakai 2 lapis pulak..kang tak pasal-pasal je buat free show..hehehehe

9. Yoga pants
Whether or not you do downward dog during your pregnancy, a pair of good yoga pants – preferably in black or gray, for versatility – do more for your shape than baggy "I've given up" sweatpants, and they're just as comfortable. Find a pair that are stretchy enough to hold their shape and yours. Look for a wide, fold-over waistband so you can adjust it as your body changes. 


Yang ni mintak mahap la ye..aku takde...lagi pulak, aku bukan jenis yang ber'yoga' ni..huhuhu..cukupla seluar lycra aku tu 2 keping...

10. Maternity jeans
Invest in a pair of maternity jeans in a dark, slimming wash and a universally flattering boot cut.  The pregnancy version of this wardrobe basic has extra room in the rear and hips and a supportive stretchy panel around the waist. You can choose styles that fit over or under your belly. Try on several to see which works best for you. 



Ini belum ada lagi...huhuhu..ada jugak aku survey-survey...yang kat kedai baju biasa pun ada, yang jenama Scarlet pun ada...harga dalam rang RM40-RM60 saja ye...nampaknya macam sangat style la bila pakai jeans..ala, bukan ada orang nak selak baju pun kan nak tengok jenama or pattern nye...hehehe...mungkin akan dibeli sedikit masa lagi...lagipun aku rasa macam cool je preggy mummy pakai jeans..

wah...akhirnya habis juga entry untuk hari ni...daripada pagi tadi, bersambung ke selepas makan...bersambung lagik ke sebelum balik...gigih jugak aku menaip hari ni...huhuhuhu...apepun, kalau korang ada cadangan pasal baju ibu-ibu ni jangan lupe roger-roger aku k~ till then....^_^

1 comment:

Aisha said...

huhu nonet...try la tgk kt butik mum's dream...xpun kt onebabyworld...byk gk choice baju2 ibu mengandung n bfeed...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::