Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Friday, April 29, 2011

2nD MoM & BaBy eXPo @ MiD VaLLeY

hello hello~


Mom & Baby Expo kembali lagi...hehehe...*macam iklan Ding Dang pulak kan*....kali ni masih di Mid Valley, tapi lebih besar daripada MotherHood Expo tempoh hari...bakal diadakan selama 3 hari :: 6 - 8 Mei 2011 ::


jadik, untuk ibu-ibu atau bakal-bakal ibu yang rasa-rasa nak cari barang untuk si comel bolehla ke expo ni...biasanya harga expo adalah lebih murah berbanding harga kat kedai, ataupun harga online...tapi aku nasihatkan datangla awal...kalau bole kul 10 tu da ada kat sana...bukan apa, nanti kalau lambat leceh sket..orang ramai dah tentula *penduduk Malaysia kan ke 28 juta* pastu jem nak masuk parking tu...then parking pun susah...masa aku pegi dulu, datang awal terus parking dekat ngan pintu masuk ke expo ni...tingkat 3 kot, sama aras dengan cinema...senang kalau beli barang, tak jauh nak mengusung...

kali ni jugak, aku tengok daripada poster tu, makin ramai yang join...means lebih banyak pilihan la berbanding masa MotherHood Expo aritu...so, better buat list apa yang nak dibeli dulu sebelum pegi sana...bukannya apa, barang-barang baby ni sumenye comey-comey ye..kalau takde list takut nanti terlebih bajet pulak membeli...hehehe...kalau produk macam breastpump, stroller, katil baby -- aku rasa sure murah jugak dijual kat sini...tapi of cos la x semurah jualan gudang ye tak...hehehe...


untuk ibu-ibu, bolehla bawak si kecik join contest...make sure dia pakai super comey hari tu ye...heheheh...


untuk bakal-bakal ibu pun ada contest jugak...heheheh...syaratnya mesti la preggy antara 4-8 bulan...agaknya nak bagi nampak la sket pewot tu kan...tapi idakle amik gambo mcm model dalam poster tu...sure ramai yang  berdarah idung kang...hehehehe....

okeyla...saje je nak buat iklan tak berbayar kat sini...

till then~

Monday, April 25, 2011

1 eNTrY PeR DaY cHaLLeNge :: DaY 6 ::

DaY 06: Favourite superhero and why?

hello hello~

cabaran hari ini adalah tentang superhero...erm, superhero..?? apa yang superhero yang aku suka ye...???aku jarang tengok cite pasal superhero ni...kalau tengok kartun pun selalunya aku suka tengok kartun yang binatang-binatang tu -- macam kancil, arnab, burung, kura-kura....seingat aku, kartun superhero yang aku penah tengok sumenye yang stendet jela -- atromen, betmen, supermen, sepaideman...tapi aku paling suka trio superhero ni...

PoWeRPuFF GiRL~!!!!

hahahahaha...boleh ke jadik superhero ni...??bolehla kan...melawan orang jahat tu kira superhero la jugak ye tak...walaupun aku jarang tengok kartun dia -- sebab kat umah aku dulu takde astro segala -- tapi aku suka sangat ngan dorang ni...walaupun kadang-kadang sebenarnya dorang ni la yang jadik troublemaker, tapi ok apa..??sebab superhero pun sebenarnya orang biasa jugak...akan buat kesalahan...takdela perfect je sepanjang masa...

BuTTeRCuP

ini adalah watak yang paling aku suka antara dorang bertiga ni...BuTTeRCuP~!!! kenapa aku suka dia...??sebab dia ni comel..plus ganas je kadang-kadang...tapi dia ni baik...selalu nak jaga sangat adik-badik dia lagi dua orang tu...tapi dia ni jugak sensitip, cepat nak marah...cepat nak majuk...agaknya ada sket-sket macam aku kot...sebab tu aku suka...hehehehe....

My ReaL SuPErHeRo
Mak & aYaH

inila superhero terhebat aku sepanjang masa...mak ngan ayah aku...aku rasa, sape-sape pun akan jadikan mak ngan yah dorang sebagai superhero...betul kan..???ayah aku cuma pekerja biasa kat kilang tayar di Shah Alam..mak pulak, tak bekerja...jadik surirumah, dan kadang-kadang jadi tukang jahit -- amik upah orang jahit baju --...tapi dengan keja macam tu je, kitorang 6 orang *skang tambah lagi si kembar tu 2 orang* tak penah tak cukup makan...tak penah tak cukup pakai...dan tak penah kena berenti sekolah...kan ke superhero tu...???

ayah memang hebat...memang superhero...dia penah keja dengan overtime 24 jam sehari semata-mata nak make sure kitorang cukup keperluan untuk sekolah...tapi dalam dia keja gila-gila macam tu, dia masih mampu luangkan masa bawak kitorang pegi berkelah, pegi pantai...semata-mata nak luangkan masa dengan keluarga...hebat kan..??mak pun sama hebat...dahla keja 24 jam buat keja kat umah, boleh pulak amik upah jahit baju sampai tengah malam tak tido-tido...kadang-kadang baju sendiri pagi raya baru nak jahit...

dan mak memang pengurus kewangan yang sangat luar biasa hebat...bayangkanla gaji pekerja kilang kan...ayah akan bagi separuh kat mak..dan separuh tu la yang mak guna untuk bagi kitorang duit blanje sekolah, beli barang dapur, beli barang rumah, macam-macam lagi...sedangkan aku skang ni ada gaji sendiri, tambah ngan gaji encik Hasben pun kadang-kadang rasa macam kurang je sana-sini...belum ada anak lagi...jauh sangat beza dengan mak ngan ayah...kan...???dan sebab itula, mak ngan ayah akan terus jadik superhero feberet aku...sampai bila-bila...

till then~

PeRMaTa HaTi :: WaM.WaR

hello hello~

selamat memulakan hari baru pada minggu yang baru...pagi ni agak kurang bersemangat rasanya *tak taula kenapa..samada memang malas nak bekerja atau dah tak sabar nak bercuti panjang...heheheheh* tapi semalam dapat berita yang kawan seopis aku telah selamat menjadi seorang abah...sepatutnya minggu depan, tapi dah ter awal pulak...kedua-dua ibu dan baby nya selamat..alhamdulillah~

WAM.WAR - 24.04.11

dan inilah rupa si hero yang berjaya keluar melihat dunia...alhamdulillah...sangat comey kan...???*mana la ada baby yang tak comey dalam dunia ni ye tak...itupun ada jugak manusia-manusia yang sanggup buang baby dorang merata-rata* nama penuhnya akan diberitahu kemudian...saja la tu ibu ngan abah dia nak wat seprais...hehehe...tak sabarnya nak jumpa WAM ni...geram kat idung dia tu...hehehehe

dan secara otomatiknya --- aku pun da jadi macam tak saba nak jumpa si kecik dalam perut ni...patutla semalam dia langsung takmo dok diam..rupanya da tau kawan dia nak keluar...hehehe...takpe..sabar-sabar...ada kurang 7minggu je lagi...can't wait....

update tengahari nanti la..nak pegi tengok live in person kat hospital...ajak tuan tanah LiFe oRaNg MuDa ngan mY LoVe PaTh sekalila...jom~!!!

till then~

Sunday, April 24, 2011

1 eNTrY PeR DaY cHaLLeNge :: DaY 5 ::

DaY 05: A picture of somewhere you've been to


hello hello~

mengupdate kerana cabaran 30 hari ku itu..huhuhu...kena letak gamba tempat yang penah aku pegi ek..ikutkan banyak sangat tapi kena pilih-pilih la ye...hehehehe..disebabkan sume  stok gamba ada dalam hard disk *yang mana ada kat umah hard disk tu skang* maka gambar adalah ihsan incik Google sahaja ye~

1. Aquaria KLCC

banyak kenangan tempat ni...hehehe...sebenarnya inilah tempat aku dan encik Hasben keluar bersama-sama buat kali yang pertama...hehehe...*dan itu jela kali pun pegi ke sini* masa ni lepas raya, tahun 2005...encik Hasben telah memberanikan dirinya mengajak aku keluar...dan aku tak sangka lak dia nak bawak aku datang sini...hehehe...masa ni, Aquaria ni baru lagi wujud...tapi aku really enjoy the moments...hehehehe...

2. Eye On Malaysia, Tasik Titiwangsa, KL

punyala nak sangat aku naik EOM ni...padahal aku ni gayat tahap gaban...masa naik tu, bukan main lagi seronok...bila da sampai kat atas, dengan angin yang masa-masa tu jugak la nak bertiup baru kau tau...kecut perut mak...hehehehe...nasib baik la pegi bersama encik Hasben ..masa ni tahun 2008 kalau tak silap..tak lama lepas tu EOM ni dipindahkan ke Melaka pulak...

3. Pulau Langkawi, Kedah

aku ngan encik Hasben ke Langkawi pada Mac 2009...masa ni encik Hasben telah selamat bergelar hasben *eceh...hanimun la konon*....amik pakej memang pakej hanimun tapi kitorang pegi berjalan je banyaknye...hehehe...maklumla, encik Hasben adalah pertama kali menjejak kaki ke Langkawi...berbanding aku yang masuk kali ketiga ke keempat..ke lebih...hehehehe....maka, keja kami adalah berjalan-jalan dari pagi sampai tengah malam ke seluruh pelusuk Langkawi ni...best gile...memang ada plan nak pegi lagi, tapi tunggu si kecik ni keluar dulu...dah besar sket baru pegi lagi...

4. Cameron Highland, Pahang

ini memang tempat feveret aku ni...hehehe...nak kata aku ni penggila strawberry -- takde la sangat...nak kata aku penggila buah & sayur -- pun takde la jugak...nak kata aku ni penggila teh -- pun takde jugak...jadik, apa sebenarnya yang aku suka sangat pegi cameron ni...???hahahahaha....aku pun tak tau...maybe aku penggila berjalan-jalan je la kot...tapi kalau datang sini wajib la -- beli stoberi, minum teh, tengok bunga, beli buah, survey sayur...walaupun jalan dia kecik je *stendet r gunung kan..ko nak jalan besar highway ke???* tapi aku suka environment kat sini...nyaman je..kalau ada duit, ada rezeki, aku pun nak jugak bukak ladang kat sini...nanti aku bagi diskaun kat korang ek...hehehehe

dan itula sahaja tajuk kita pada kali ini...

till then~




Saturday, April 23, 2011

1 eNTrY PeR DaY cHaLLeNge :: DaY 4 ::

DaY 04: A habit that you wish you dind't have

hello hello~

pelengkap cabaran 30 hari tu...lambat sket update...*tak taula nape...tapi masa cuti aku cukup malas nak menaip...* tak kisahla menaip apa pun...huhuhuh...cabaran ni suh letak satu...tapi aku nak letak 2...sebab dua-dua ni berkait rapat dengan satu sama lain...so, here we go~

1. Suka Bertangguh

aku ni memang daripada kecik *yang aku pasan la* memang suka buat kerja bertangguh...bila nak wat je, mula la terpikir -- jap lagi la --- dan habit ni terbawa-bawa sampai sekarang...dan buat masa ni memang aku tengah berusaha sehabis mungkin untuk membuang habit ni dari idup aku...sebabnya...???sikap aku yang suka bertangguh ni boleh mengundang lebih banyak situasi-situasi negatif untuk aku mencapai apa yang aku nak...

2. Buat Kerja Last Minute

macam aku cakap tadi...bile suka bertangguh, banyak la rentetan situasi negatif yang mengikut kan...??dan ini adalah salah satu daripadanya...kerja akan jadik last menet...walaupun sesetengah menda tu, aku memang sengaja buat last menet -- sebab kalau plan terlalu awal, susah nak menjadi -- tapi sebenarnya keja last menet ni tak bagus ye...dan ini jugak adalah satu habit yang sedang aku kikis...tapi untuk sesetengah perkara memang sengaja aku simpan...yela, bukan semua habit tu akan membawa kepada kesan yang negatif kan..???

so, itula sahaja pelengkap cabaran kali ini....

till then~

Friday, April 22, 2011

1 eNTrY PeR DaY cHaLLeNge :: DaY 3 ::

DaY 03: A picture of you and your friends

hello hello~

cabaran untuk hari yang ke-3...gambar aku bersama kengkawan aku...erm, lama da tak hang out dengan kengkawan ni sebenarnya..jadik, kalau gunakan gambar-gambar lama bolehla ye...

:: GaMbaR 2004 - UKM ::

klasik tak gambar ni..??hhehehe...ini adalah gambar kesukaan aku masa ni...kitorang berempat ni berkawan sejak minggu orientasi lagi..dan alhamdulillah, terus berkawan sehingga konvokesyen...dan masih lagi berkawan sehingga sekarang...masa ni, kitorang akan adakan hari-hari mengikut warna yang kitorang suka..macam dalam gambar ni adalah Hari Oren Sedunia...*nama je sedunia, tapi kitorang 4orang je yang pakai*...hehehehe...

Dari kiri: cKiN *slalu nak cakap dia chomell*, sHaZiaH, Me, KaSmaWaTi

:: GaMbaR 2007 - GReeN ProGRaM ::

gambar yang sangat aku sayang bersama kawan yang sangat aku sayang...Misz Rohaya Halid...aku kenal dia masa sama-sama join Green Program under Khazanah Nasional ni...dia duduk kat katil sebelah aku je..masa mula-mula jumpa dia, first impression aku ialah -- anak patung mana pulak dok kat katil sebelah ni??? --- hehehe..siyes weh..dia ni comey sangat...dengan rambut pendek ala babydoll, memang sebijik macam anak patung...walaupun kitorang da lost contact, tapi aku tetap sayang dia....

:: Gambar 2009 - mY LoVeLy RooMaTes ::
Dari kiri: Me, NoR, aLaH, KaK sYa, cKiN

gambar bersama roomates kesayangan aku...masa ni kitorang ramai-ramai keluar makan kat Taman Warisan Pertanian, Putrajaya..gaya sempoi-sempoi saja sebab memang niat nak keluar kejap je...tapi sebenarnya aktiviti diteruskan lagi dengan berjalan-jalan sambil makan eskem McD di Alamanda pulak...hehehehe...sangat rindu waktu-waktu ini...masa ni masing-masing berstatus 'Bujang' lagi ye...*sayang sangat korang sume~!!!*

dan itula sahaja sebagai pelengkap cabaran hari ini...

till then~

Thursday, April 21, 2011

uPdaTeD BaBy's StuFF -- MuMMy PuNya PaRt.2~

hello hello~

seperti yang dikatakan tempoh hari..ini adalah sambungan kepada entry update uPdaTeD BaBy's StuFF -- MuMMy PuNya PaRt.1~..hehehehe...kali ni sket je nak cite..nak update pasai item Feeding kat senarai Baby's Stuff tu...

 Feeding
1. Newborn Feeding Bottle 
The First Year: Breastflow BPA-Free Bottles 5 oz. -- beli ni masa babyfair kat Jusco...kalau ikutkan, harga asal untuk 1 pek (ada 3 botol) ni Rm59.90, tapi aku beli masa tu harga dia cuma RM37.90..berbaloi-baloi kan..??hehehehe...before tu aku de jugak survey yang Avent punya, tapi mahal berkali ganda...jadik, guna la yang ni dulu...cukupla kot 3 botol kan...

2. EBM storages/containers
Medela Breastmilk Storage --- yang ni dapat sekali dengan pakej masa beli Breastpump kat MotherHood Expo dulu tu...masa beli tu, dapat cooling beg *siap ngan ice pack* termasukla 4 botol Medela BM storage ni..and complimentary jugak 2botol extra sekali ngan breastpump..so, aku ada 6 botol kesemuanya Medela BM Storage ni...harga percuma la..dah kata sekali ngan pakej kan...??

BumbleBee PP Breastmilk Bottle --- yang ni pun aku dapat sekali masa beli pakej breastpump hari tu...sebenanrnya dapat 11 botol...dalam kotak tu dah ada 8 botol, then dapat free gift 3 botol lagi...harga sekali ngan pakej adalah RM28.90...jugak berbaloi-baloi..betul kan...hehehehe

Mom's Little Ones: Mom's Precious BM Storage Containers --- tengok nama pun dah tau...sah-sah la beli kat Mom's Little Ones kan...entry pasal pembelian secara online aku untuk MLO BM Storages ni leh baca kat sini...untuk ni aku beli dengan harga RM65.00 untuk 12 botol, dan PWP dengan harga RM30.00 untuk tambahan 6 botol lagi...so semua sekali aku ada 18 botol MLO BM Storage ni....

You Have A Baby: BM Storage Bags --- selepas berbotol-botol, aku jugak ada beli yang dalam bentuk beg jugak...BM Storage Bags ni aku beli *secara online jugak* dari Manjaku....setiap kotak ada 100 keping beg, dan aku beli 2 kotak...harga stendet dia adalah RM29.90 sekotak, tapi kalau join member dan beli online dengan Manjaku, sekotak cuma RM22.90 sahaja...setakat ni, yang aku jumpa paling murah adalah RM26.90...sebab tu, rasanya berbaloi-baloi jugak beli dari Manjaku ni...

3. Nursing Pillow
My Dear Nursing Pillow --- yang ni beli masa My Dear Warehouse Sale dulu tu...lepas buat 3D/4D Scan terus laju-laju carik My Dear ni...hehehe...sebenarnya tak plan pun nak beli kat sini, sebab before dok survey yang BumbleBee punya...harga anggaran sebelum tu adalah dalam RM79.90...masa kat warehouse sale tu, ternampakla pulak kan...harga asal dia adalah Rm99.90 tapi masa tu dijual dengan harga RM55.00 je..so, aku pun beli jela...sebenarnya pilih warna hijau, tapi sebab dalam kotak...just nampak ada kaler ijau, kitorang pun angkut la..sampai umah, rupanya corak butterfly...kaler ijau tu rupanya kaler butterfly yang ijau tu..takpela...comel jugak...hehehe...sekarang ni, setiap kali baring depan tivi, bantal ni la jadi peneman...nak bagi selesa badan...

4. Home & Car Bottle Warmer 
Snowbear: Home & Car Bottle Warmer --- ini pun beli masa kat My Dear Warehouse Sale tu...memula jenuh jugak la aku ngan encik Hasben memusing carik mendalah ni...yang aku survey yang jenama kacang kecik tu..tapi takde stok la pulak...masa nak balik tu, terpandangla Beruang Salji ni kat tepi pintu keluar..daripada harga RM99.90, jadik RM78.00 je...okla tu kan...bukan apa, senang kalau nak travel ke, atau nak kena outstation ke nanti..heheheh

nampaknya itulah sahaja update untuk Part. 2 ni...semuanya pasal barang-barang mummy je..barang-barang baby nanti la kita update ye...sebabnya gamba pun tak beramik lagi ha...huhuhuhu...

till then~

1 eNTrY PeR DaY cHaLLeNge :: DaY 2 ::

DaY 02: The meaning behind your blog name

hello hello~

yang ini adalah entry untuk 30 days challenges tu ye...hehehe...jadik tugasan aku hari ni ialah menceritakan maksud di sebalik nama blog ni...


ini adalah blog aku *ye..yang korang lawat ni la* hehehe...JoUrNeY oF mY LiFe...asal namanya adalah My Heart's Talking tapi aku da ubah nama dia jadik yang sekarang ni...sebenarnya maksud pada kedua-dua nama ni adalah serupa je bagi aku...

:: My Heart's Talking::
aku letak nama ni pada asalnya adalah sebab aku nak jadikan blog ni sebagai medium luahan perasaan aku je..aku dulu, bukanla orang yang pandai mengekspressikan perasaan aku pada sesiapa *walaupun encik Hasben* tak taula, mungkin aku ni kurang pandai dalam berkomunikasi atau orang tak boleh berkomunikasi dengan aku...masa tu, yang aku sedar aku boleh menulis lebih baik daripada bercakap...dan apa yang aku tulis biasanya betul-betul datang dari hati aku...sebab tu la aku letak nama ni...

:: JoUrNeY oF mY LiFe ::
sebab dah lama sangat tak update blog ni *maybe sebab aku da semakin terer berkomunikasi...hehehehe* dan tetiba aku terasa nak reactivate blog ni...dan aku nak jadikan dia sebagai medium aku berkongsi apa saja yang berlaku dalam kehidupan aku...lebih-lebih lagi setelah aku tau yang aku bakal jadi mummy tak lama lagi...rasanya tak sesuaila aku nak share kat blog aku yang satu lagi -- biLa PeNa BiCaRa -- sebab kat situ aku tempekkan sume nukilan aku...so, aku jadikan blog ni sebagai medium perkongsian apa saja mengenai JoUrNeY oF mY LiFe...terutamanya pasal pregnancy aku *my new chapter of life* dan mungkin selepas ni pasal babycare or what-so-ever...

:: http://nadmisz.blogspot.com ::
ini adalah url blog ni...yang mana menggunakan gabungan nama aku dan ayah aku sebagai url...masa ni nama ni tetiba je pop-up dalam mind aku...dan aku terus amik, gunakan untuk buat blog...hehehe...

jadi..itulah dia..maksud di sebalik nama blog aku ni...hehehe...pecah sudah rahsia di situ...

till then~

Wednesday, April 20, 2011

uPdaTeD BaBy's StuFF -- MuMMy PuNya PaRt.1~

hello hello~

hari ni nak bersembang sket pasal persiapan barang-barang si kecik ni...hehehe...daripada list baby's stuff tu, setakat ni da ada 4menda yang alhamdulillah, lengkap & hampir lengkap sudah semuanya...jadi..aku ingat nak citer pasal yang barang-barang untuk mummy dulula ye..sebab barang-barang untuk si kecik tu cadangnya nak amik gambar dulu baru citer kat sini...hehehehe



For Mummy *nakla jugak kan~*
1. Mama bag 
My Dear Mama Bag --- beg ni aku beli masa warehouse kat My Dear before ni..harga asal dia dalam RM55.90 tapi aku beli kat sale tu dalam RM39.90 je...nak kata besar sangat tu, takde la jugak...tapi bolehla setakat nak sumbat barang-barang mummy + baby dalam tu...aku suka dia punya material dan yang penting, banyak poket...hehehe...then dapat skali multipurpose pouch (yang transparent tu) ngan diaper change punya lapik..quite convenience untuk travel...*encik Hasben nak jugak beli beg transformers tu..senang dia nak bawak sebab dia takmo bawak beg ladies macam ni*

2. Set bersalin 

3. Breastpump 
Medela Swing Breastpump

Medela Swing Package -- Breastpump +Citystyle Bag + Storage Bottles

Medela Swing Package --- pakej ni aku beli masa pegi MotherHood Expo kat Mid Valley aritu...harga semasa expo termasuk percuma 8botol EBM storage adalah RM849.00...sebelum-sebelum ni pun memang ada jugak aku survey pasal Swing ni...and of course pasal Freestyle tu..tapi disebabkan harga Freestyle tu masih di luar kemampuan aku *buat masa ni* maka aku stick dengan keputusan aku untuk pakai Swing sahaja...sebelum tu, aku ada jugak survey pasal Spectra-3 tapi lepas ada beberapa negatif review, encik Hasben telah mengarahkan supaya aku melupakan sahaja Spectra-3 itu...huhuhuh...sebenarnya ikut orang jugak...ada yang ok dengan Spectra, ada yang tak..maybe ada jugak yang ok dengan Medela, dan ada yang tak...apepun...Swing ni betul-betul menyemarakkan semangat aku untuk breasfeed si kecik ni...insya Allah sampai umur dia 2tahun...

4. Nipple cream 

Medela PureLan 100 Nipple Cream --- nipple cream ni aku beli kay MyBBStore *macam yang korang nampak kat label harga tula* hehehe....aku beli yang tiub 37gram terus...sebab aku baca kat website Medela, nipple cream ni bukan sahaja untuk nipple kita tapi jugak boleh guna untuk si kecik...kalau bibir or kulit dia macam kering or pecah-pecah, boleh apply krim ni jugak ye...aku beli dengan harga RM49.00...sebenarnya ni memang harga standard untuk krim ni...kalau nak yang tiub kecik 7gram pun ada..harga dia RM29.00...kalau nak dapat less, kenala rajin survey website yang ada buat sale...heheheh...

5. Breast pads 
Fiffy Deluxe Disposable Breast Pads (30 pcs) --- yang ni pulak aku beli kat Manjaku Bangi...masa ni sebenarnya saja-saja je nak tengok-tengok barang yang ada kat Manjaku...tapi entahla, agaknya ter;over' eksaited kot..encik Hasben pun terus je amik bakul, dan kitorang pun berubah niat daripada men'survey' kepada membeli...hehehehe...tapi takpela, sebab memang berbaloi-baloi *masa tu Manjaku tengah buat sale* ...memula aku cari brand lain untuk breast pads ni, tapi pekedai tu recommend gunakan brand ni...so, aku pun okay sajala...lagipun disposable je kan...kalau yang washable tu kenala jugak membelek betul-betul...jadinya, untuk menda ni aku beli dengan harga RM18.90 sahaja...

6. Maternity pads 

Pureen Madame Maternity Pads --- yang ni memang aku sengaja beli brand Pureen...sebab setiap kali aku tanya encik Google pasal maternity pads, yang ni jela yang dia bagitau...silapnya, aku cuma beli sepeket sahaja...itupun yang 10 keping...berdasarkan nasihat daripada kengkawan sekeliling, dorang kata better beli yang peket 20 keping tu...huhuhuh....lepas ni kena la beli lagi nampaknya...kang takde stok pulak masa nak guna, kan ke jadi masalah....masa ni aku beli kat Jusco BabyFair...untuk pek yang 10 keping tu aku beli dengan harga RM6.55...

7. Maternity panties 

Fabulous Mom Disposable Maternity Panties --- ini pulak aku beli kat Manjaku Bangi...masa yang sama la aku syoping barang-barang si kecik kat sana...setakat ni, sume kedai aku ngan encik Hasben cuma pegi sekali je...takde lagi mana-mana kedai yang kitorang berulang pegi...hehehehe...masa ni, cuma brand ini sahaja yang ada...dan aku rasa, cukup la tu kan...kang banyak-banyak brand aku pulak yang pening nak pilih yang mana *padahal panties je kot*....heheheh...satu pek ni ada 5keping...saiz pulak paling kecik L dan paling besar....erm, aku tak pastila pulak...untuk satu pek ni harga dia RM5.90...

8. Nursing bra

--- baru je order secara online --- maybe minggu depan baru sampai kot

9. Beg hospital 

Beg Hospital --- kemungkinan besar aku just gunakan mama bag tadi tu saja...dan kalau tak cukup mungkin akan ditampung dengan beg transformers kepunyaan encik Hasben...dan ada jugak kengkawan aku yang bagitau suh bawak breastpump sekali ke hospital..sebabnya hospital memang ada provide breastpump kalau nak guna, cumanya kena bergilir-gilir dengan ibu-ibu lain la pulak...takpela...nanti aku packing siap-siap dalam citystyle beg tu sekali...kalau perlu, baru bawak masuk...kalau tak, just prepare jela kat dalam keta...heheheh

ini sahaja buat kali ini....nantikan sambungan entry ni ye...

till then~

1 eNTrY PeR DaY cHaLLeNge :: DaY 1 ::

DaY 01: A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself



:: A ReCeNt Picture of Me ::

for the time being, inilah gambar aku yang terkini...gambar ni baru je diambil *disebabkan aku agak kurang ambil gambar sepanjang ber'preggy' ni*...even dalam gambar ni pun takde nampak sangat yang aku tengah memboyot..hehehe...tapi ada masa-masanya terlalu nampak la pulak keboyotan aku tu...*agaknya disebabkan oleh faktor baju ataupun pemakaian kot*

:: 15 InTeResTiNg FacTs aBouT Me ::
  1. aku suka makan -- interesting kan...??sebab ada orang yang sibuk berdiet -- aku boleh makan sepanjang masa asalkan bukan makan nasik...
  2. aku boleh tulis novel berdasarkan pengalaman sendiri ataupun orang lain -- cuma kelemahannya di sini adalah kadang-kadang aku ketandusan idea untuk menyambung atau mereka kesudahannya ---
  3. aku takkan puas minum kalau air tu tak sejuk atau tak berais -- well, mungkin agak kurang baik tapi itulah hakikatnya ---
  4. aku suka sangat main games -- tak kesahla games apa...biasanya aku main games yahoo..dan aku boleh tak makan tak minum bila da main games ---
  5. cuma tau main Harvest Moon: Boy & Girl sahaja di PSP -- banyak games dalam PSP tu tapi yang aku reti main cumalah HM dan jugak poker sahaja ---
  6. sangat berbakat untuk membuat kad ucapan DIY --- hobi ni sejak sekolah lagi sebenarnya..dulu aku penah buat kad, buat album, buat bookmark gunakan pelbagai jenis kertas dan hiasan ---
  7. aku adalah a good listener --- aku selalu dengar masalah orang walaupun aku tak mampu bagi pandangan banyak-banyak...sebab aku tau kebanyakan orang yang memerlukan aku mendengar masalah dorang bukannya nak sangat pun pendapat aku ---
  8. aku ada instinct yang sangat kuat --- ini aku tak tau dapat daripada siapa...tapi biasanya sixth sense aku berkenaan sesuatu perkara adalah menghampiri tepat ---
  9. aku cepat kesian kat orang --- tak kesahla sape pun orang tu...tapi biasanya aku takkan sampai hati tengok orang tua yang meniaga..aku penah menangis sebab beratur kat belakang sorang pakcik ni masa kat ATM...maybe dia nak check gaji dia atau pe, tapi aku tau apa yang tertera kat skrin ATM tu tak menyenangkan hati dia daripada riak wajah dia..and masa tu jugak dia mengeluh bila jawab panggilan daripada anak dia *agaknya* sebab apa yang dia mampu kata masa tu cuma "takpe..nanti abah belikan ye" *damn...aku da menangis lagi sekarang*
  10. aku suka buat encik Hasben marah kat aku --- kenapa agaknya ye? kurang perhatian ke aku ni? hehehe...entahla...aku memang suka menduga dia..malah kadang-kadang aku sengaja cari pasal dengan dia...tapi dia tu cool je ---
  11. ibu jari tangan kiri aku tak macam ibu jari tangan kanan aku --- hahahaha...macam hampeh kan...tapi betul tau...ibu jari tangan kiri aku takleh nak buat sign 'bagus' macam biasa..sebab masa kecik dulu, aku penah 'ter'potong urat kat bawah ibu jari tu guna pisau cukur...pastu agaknya ligamen dia da putus..tu yang tak sama macam ibu jari tangan kanan tu ---
  12. aku suka duduk katak --- sape-sape yang tak tau macamane rupa duduk katak tu, balik nanti tanya mak ye...tak kisahla bila, kat mana or buat apa..aku selesa duduk katak tu sebab aku rasa itula yang paling rileks dan paling stabil ---
  13. aku penah kantoikan cikgu sekolah dengan surat cinta --- ni hanya orang tertentu sahaja yang tau ye..hakikatnya aku buat macam tu sebab cikgu tu adalah cikgu lelaki yang muda dan sangat perasan macamla semua budak pompuan kat sekolah tu suka kat dia..tapi lepas SPM aku da mintak maaf dah kat dia ---
  14. aku pernah bercinta dengan kawan baik sendiri --- kelakar kan? tapi perasaannya adalah amat janggal sekali...aku hilang sorang kawan baik, aku hilang tempat mengadu segala menda bila dia jadi bf aku...tapi sayangnya, lepas tak jadi bf pun kitorang tak dapat jadik macam asal ---
  15. aku adalah aku --- setiap orang adalah menarik sebagai dirinya sendiri...macam tu jugak yang aku rasa tentang diri aku...kalaula aku tak macam aku, apa bezanya aku dengan oranglain? dan apa menariknya aku berbanding oranglain...kan?? ---
tu dia~ lengkaplah sudah cabaran untuk hari ini...hehehehe...

till then~

Tuesday, April 19, 2011

mY 1sT GiVeaWaY TriaL

hello hello~

hehehehe...jangan salah paham pulak..bukan aku yang buat GA nye...aku cuma join je..hehehe...ingat tak entry pasal aKu dan TuDung RoSe dulu tu...??kan aku cakap aku da terpengaruh dengan empunya blog si MasyiMalo Heart tu...kali ni puan MasyiMalo buat GA la pulak...aku yang tak penah-penah join mana-mana GA rasa macam nak men'try' pulak kali ni...hehehehehe...hadiahnya datang dari jauh di atas tanah tinggi sana...jadi untuk sesapa yang berminat nak join, amatlah dialu-alukan ye~

boleh KLIK kat gambar je ye kalau nak join GA nih~

Syarat-syarat penyertaan dia simple jek:
1. Jadik follower kat blog  Masyimalo Heart & Masyimalo Contest
2. Buat entry pasal GA ni kat blog korang and letak banner dia (side bar tu optional atas korang la)
3. Tag at least seorang kat entry tu
4. Tarikh tutup adalah pada akhir bulan Mei 2011

simple je kan...sebab tu la aku sibuk-sibuk je nak join...hehehehe....sejak keja kat sini, aku pun da jadi pengumpul Fridge Magnet jugak...mana-mana orang pegi, sure akan dapat FM sebagai ole-ole..jadiknye bila tengok si MasyiMalo ni nak bagi FM sebagai GA, aku pun laju-laju la join...hehehehe...plus FM tu comey-comey saje...bolehla penuhkan pintu peti ais pasni ^_^

p/s: jue..sorila ye..sebab aku takde letak side banner pasal GA ko ni...da penuh sangat kot ruang kat tepi tu..takpe kan...???penyertaan ni masih dikira kan...??? *_*

aku nak tag sape ye....beberapa nama di bawah dan sesape la antara korang yang nak join...
dan sesapa jugak yang nak join ye~

Monday, April 18, 2011

:: aLReaDy 32 wEeKs ::

hello hello~

bermulanya minggu yang baru..ehehehe...si kecik jugak sudah masuk minggu ke-32 minggu ini...cepat betul masa berlalu kan...???tapi, dalam masa yang sama...aku jugak da semakin tak sabar nak tengok si kecik ni depan mata aku...hehehe...yela, lagi-lagi bila tengok kengkawan yang sibuk melayan anak masing-masing...lagi la rasa tak sabar...labour pain ke apa ke, tolak tepi jela...yang penting, si kecik ni selamat nanti...insya Allah~

besar tu dah dia skang...bila nak betul-betul besar ni ye...hehehehe
kalau diikutkan secara perbandingannya, si kecik sekarang da sebesar sengkuang...*eh, ye ke sengkuang tu???*ye la kot kan...hehehe...aku rasa macam dia da lebih besar je dari tu...mana taknya, setiap kali dia bergerak tu memang senak je rasa...maybe sebab dia da amik terlalu banyak ruang kat dalam tu...kalau aku baca, sekarang ni si kecik memang tengah mempersiapkan diri untuk lahir ke dunia ni...alhamdulillah ya Allah~ besar betul kasih sayang dan kekuasaanMu...

camtula kedudukan dia skang ni kot...
kalau betulla kedudukan dia macam tu, maka ia menjelaskan banyak menda...hehehe...tengok jela kaki dia yang kat atas tu...memang selalu sangat rasa kaki dia menekan kat tulang rusuk ni...panjang benar agaknya kaki tu...heheheh...kalau part siku tu da memangla...agaknya kulit aku ni tak cukup tebal kot..sebab kalau dia gerak-gerak terlalu aktif, dan nampak bentuk siku dia kat perut tu mulala aku rasa pedih semacam...macam stretch sangat kot bila dia tolak siku dia...kadang-kadang aku ngan encik Hasben saje je menyakat dia..time dia nak tolak-tolak tu, kitorang tekan kat situ..then cakap ngan dia -- tak nak bagi tolak...terus je dia menghadiahkan flying kick dia yang padu tu...hehehehe....

How your life's changing:

To accommodate you and your baby's growing needs, your blood volume has increased 40 to 50 percent since you got pregnant. With your uterus pushing up near your diaphragm and crowding your stomach, the consequences may be shortness of breath andheartburn. To help relieve your discomfort, try sleeping propped up with pillows and eating smaller meals more often.
You may have lower-back pain as your pregnancy advances. If you do, let your caregiver know right away, particularly if you haven't had back pain before, since it can be a sign of preterm labor.
Assuming it's not preterm labor that's ailing you, you can probably blame your growing uterus and hormonal changes for your aching back. Your expanding uterus shifts your center of gravity and stretches out and weakens your abdominal muscles, changing your posture and putting a strain on your back. Hormonal changes in pregnancy loosen your joints and the ligaments that attach your pelvic bones to your spine. This can make you feel less stable and cause pain when you walk, stand, sit for long periods, roll over in bed, get out of a low chair or the tub, bend, or lift things.
Get support from your partner "Sleeping is getting difficult. The only way I can get any rest is to lie with my back to my husband as he cradles my body. The support from him and a pillow between my legs is the best help." —Anonymous


shortness of breath & heartburn -- aah, memang selalu pun...kadang-kadang macam sedih pun ada..sebab bila nak mengaji Quran tu, nafas takleh nak panjang-panjang...jadi rasa cepat penat..tapi selalu encik Hasben ingatkan -- jangan sedih...itu cuma ujian dari Tuhan...kalau tak mampu mengaji banyak, sikit-sikit jela --- erm...thanks cayang...tido pun skang ni memang keliling bantal...hehehe...cuma kalau kat katil tu takdela sangat sebab aku rasa tilam tu da cukup comfort untuk aku dan perut yang makin memboyot ni...hehehe...

lower-back pain & pre-term labor --- yang ni memang takleh nak watpe da..huhuhu...duduk lama sikit, sakit...berdiri lama sikit, sakit....mananya tak sakit, kalau da mengusung si kecik ni ke hulu ke hilor...hehehe...takpela..kejap je lagi, lepas tu insya Allah okey..agaknya, aku rindu pulak nak sakit-sakit macam ni...*kena la berusaha untuk berbabymoon lagi kang...hehehehe* sebelum-sebelum ni memang ada jugak sakit belakang tapi takdela selalu & sakit macam ni...cuma untuk pre-term labor tu rasanya bukanla kot..hehehehe

aktiviti untuk minggu ini~

main skates..??even tak preggy pun aku tak main skates...hehehe...jadi, cuma kena jaga langkah kaki jela..selalunya kat bilik air ngan kat dapur la...sebab kat dua tempat tu la lantai biasanya licin...so, kena lebih hati-hati lepas ni...si kecik ni memang da terasa la beratnya...masuk ke 9 bulan nanti tak taula camne...tapi Tuhan takkan bagi sesuatu yang Dia tahu kita tak mampu...so, sekarang aku kena learn more about stages of labor and pain medication..tapi rasanya pasal pain medication ni masa check up nanti nurse akan bagitau...hehehe..

till then~

Thursday, April 14, 2011

MeRiNDui Si Dia~

hello hello~

hari ni mood keja agak tak berapa best..mungkin sebab encik Hasben yang berada jauh di mata..tapi sentiasa dekat di hati ye...hehehe...semuanya macam serba tak kena...rindu sangat kat dia kot~ si kecik pun nampaknya tak aktif macam selalu...agaknya sama-sama rasa apa yang mummy rasa ye sayang...???rindu kat walid kan...

lambatnya nak tunggu ke malam nanti...encik Hasben kata, maybe malam nanti baru sampai ke sini...sebab kursus dia abes petang nanti...dari penang nak ke sini adala jugak dalam 4,5 jam perjalanan...herm~ lambat pulak masa berlalu hari ni...

si dia --- kekasih hati yang amat aku cinta...dan terlalu aku rindu...

encik Hasben a.k.a cayang~
cepatlah pulang
kerana hati tak senang
selagi kau tak datang...

till then~

Wednesday, April 13, 2011

:: waiting patiently ::

Hello hello~

Arini aku blog drp klinik lak..saje nak test..tapi pasni sure kena edit balik..hehehe...tinggal berdua je ngan si kecik ni..tadi da anta encik Hasben ke opis...japgi nk ke Penang da..huhu...sedihnye rasa di hati...

Kalau ikutkan penerangan nurse tadi tu..alamatnye sampai tengahari la aku kat sini...huhu...yela, pas amik darah yang first ni nak kena tunggu dua jam lak untuk repeat...lepas tu baru leh jumpa doktor..adoila..nak kluar p bank kang xde parking lak lau dtg balik..nampaknya kena memerap la aku kat sini arini...

Ni baru tak sampai setengah jam menunggu..aku da mula rasa bosan gile..lagi pulak kat klinik ni line macam hampeh sket..xdapat nak bermesej-mesej ngan encik Hasben...double the bored...huhuhu...

Till then~

::UPDATED::

pas amik darah yang 1st time tu, aku da mula rasa semacam je...macam nak pitam pun ada..almaklumla, last makan semalam pas maghrib...ni takde makan pe tetiba kena amik darah...huhuhu...pastu kena minum air gula yang MAHA manis lak tu...seumur idup aku, tak penah aku consume air or makan menda2 yang manis macam tu skali...sakit betul tekak aku pas minum air gula tu....then nak kena tunggu lagi 2 jam pulak nih...so, aku pun turun la pegi cari majalah ngan air mineral...lepak dalam keta around sejam camtu...pastu tak tahan la...yela, kat luar lagi sejuk dan berangin daripada dok dalam keta...hehehe....so, aku naik la balik ke klinik...tunggu je depan makmal tu sampai kul 10.30....

elok je 10.30, nama pun dipanggil...masuk untuk amik darah lagi...kali ni, aku doa jela banyak-banyak dalam ati...janganla sampai pitam pulak...buat malu je kang...huhuhu...dahla encik Hasben takde akt sini...pas je amik darah tu, nurse tu kata lehla pegi makan dulu...then baru scan kad untuk jumpa doktor...tapi tengok tak ramai pun orang menunggu, aku scan jela terus...baru je nak makan roti nombor da naik...terus je masuk wat regular check up...alhamdulillah, tak naik pulak berat aku kali ni...padahal makan sama je, takde control apa pun...just naik dalam 0.7 kg je..sepatutnya kena naik 1 kg...

pas check up tu barulah turun bawah, makan nasik...sedih je, kena makan sorang-sorang....huhuhuhu...nasib baik ada si kecik...kena tunggu lagi dalam sejam sebab nak tunggu result MGTT tadi...dah lebih kurang sejam tu aku naik la balik ke klinik...*sangat banyak exercise ini hari kan??*...pegi amik tetanus shot dulu then scan kad semula...tunggu lama jugak kali ni...sampai nak tertido aku kat situ...last-last nombor pun naik...doktor just bagitau -- result ok, normal...just kalau berat naik or turun mendadak kena repeat MGTT ye??? aku iyekan ajela...sebenarnya da tak larat sangat masa tu...dan doktor pun bagi MC..alhamdulillah, bolehla aku balik umah dan merilekkan diri lepas ni...

naik keta, baru pasan yang minyak nak abes..ish, takleh jadi ni...encik Hasben jauh..kang jadi apape, sape nak menolong pulak ye...so, terpaksala aku ke stesen minyak dulu...dalam pale macam-macam nak buat ni...nak pegi bank, nak pegi pejabat pos, nak pegi alamanda *eh, sempat lagi*, nak pegi beli barang...tapi akhirnya sume aku abaikan...aku terus je drive balik umah...sampai umah je, pasang charger, sms encik Hasben seketul dua, terus tido...sampaila ke petang...si kecik pun baik je hari ni...agaknya dia pun pening kena consume air gula yang manis gila tu...cian anak mummy~

tangan kiri da mula terasa sengal ni...kesan tetanus shot tu la kot...okla...mengantuk tahap apa da ni...encik Hasben pun tiod awal hari ni...takpela, sok nak kursus...then nak travel balik ke sini...cian my hubby~

till then~

Tuesday, April 12, 2011

a SiMpLe ThaNk yoU giFT~

hello hello~

hari ni just kena quick update saja..hehehe...*perasan je..macam la ada orang yang tertunggu-tunggu aku nak update*...hehehe....semalam adalah amat seronok...sebab..??ntah...sebab aku rasa macam tu kot...

sebenarnya semalam aku kena jadi penceramah untuk satu kursus ni...ala, kursus dalaman je...topik yang diberi adalah Perangkaan & Indikator Kelahiran & Kesuburan...wa~ topik bukan main lagi kan...??hehehe...disebabkan aku ni -- saya yang menurut perintah -- maka aku pun okey kan aje...hehehe...jadinya, pagi semalam la baru aku bertungkus-lumus mensiapkan slide sume...*sila jangan tiru keja last menet macam aku hokey~*

so, petang tu aku pun berangkat la ke bawah...*tak jauh pun...tingkat 2 saja*..dan alhamdulillah..memula aku tengok peserta-peserta kursus ni masing-masing wat muka ketat je..agaknya, tengok kan aku ni macam tak mampu je nak bagi ceramah ye tak..??tapi alhamdulillah..2jam tu berlalu dengan sangat cepat...dan sambil-sambil bagi ceramah tu adala aku bagi kuiz sket kan...dan terdengar la pulak suara-suara yang kata -- da jawab kuiz ni takde adiah ke??? --- alamak...camne la aku leh terlupa nak sediakan sket cenderahati...

so, petang semalam berdua-duaan la bersama encik Hasben...eh, bertiga-tigaan la termasuk si kecik ke alamanda...sebenarnya tak tau pun nak beli pe..tapi rasa macam tak sedap ati la pulak kan sebab dorang da cakap camtu...last-last beli cokelat saja..nak beli yang mahal-mahal, masih belum mampu lagi...jadinya beli la yang murah-murah saja...encik Hasben macam tau-tau je apa yang aku pikir...terus je dia kata --- mahal atau murah tu tak penting...yang penting niat kita nak bagi dan mesti ikhlas...--- tersenyum aku dengar...alhamdulillah, bersyukur aku punya dia sebagai suami...^_^

kad tu print dan potong sendiri ye~ 

dan pagi tadi datang awal untuk buatkan 'Thank You" tag nak letak bersekali dengan cokelat tu...ops~ jangan salah paham ye..Cadburry Black Forest masih termasuk dalam kategori kurang mampu --- almaklumla ada lebih 20 orang peserta semuanya --- jadinya aku belikan cokelat Kit Kat sahaja...malu je rasa, tapi insya Allah...semoga dorang dapat rasa keikhlasan aku tu...

inila sahaja yang aku siapkan untuk dorang~

sebenarnya walaupun kecik, tapi aku rasa puas hati...sebab dapat share ngan dorang tu...hehehe...erm~ sebenarnya nervous ni...maklumla...esok adalah check up aku kat klinik...dengan si kecik ni jela..almaklumla encik Hasben kena ke Penang, ada kursus la pulak...yang tambah nervousnye...sebab esok aku kena buat MGTT ngan second tetanus shot...doktor, bagila saya MC esok...huhuhuh~nanti ye...esok aku citer kan apa yang bakal berlaku di klinik...hehehehe

till then~

Sunday, April 10, 2011

:: MaNiCuRe & PeDicuRe ::

hello hello~

wah~ hari ahad yang sangat merilekskan..hehehe...pagi-pagi lagi lepas kemas-kemas umah encik Hasben ajak keluar..memula ingatkan nak keluar pegi breakfast saja, tapi dia ajak pegi Alamanda la pulak...okey kan saja la sebab memang takde plan nak watpe pun hari ni...hehehe....

sampai nak masuk parking tu encik Hasben tanya -- nak potong rambut ke?? erk~ memang before ni ada cakap ngan dia yang rambut da makin panjang...bukannya apa, sejak preggy ni aku prefer rambut pendek je..sebab kalau panjang tu rasa panas la pulak...huhuhu...padahal before ni aku la paling tak suka sekali kena potong rambut...masa tu, macam berpikir-pikir la..sebenarnya, takdela panjang mana pun rambut...cuma mulut ni je ha gatal nak mengadu...huhuhu...

then, masa berpusing-pusing cari parking tu...*eheh..sebenarnya takde berpusing pun...just berpusing nak naik ke tingkat atas je*...encik Hasben bagi soklan lain pulak --- ke nak wat manicure??? erk~ lagi la macam terkejut...bayangkan ye, selama 6 tahun berkawan dan 2 tahun berkahwin, ini la first time dia tanya aku nak buat manicure ke tak..??hehehe...sian kan aku...selama ni aku wat sendirian berhad je kat umah...itu pun da lama sangat tak buat...tapi, aku macam blur-blur je...nak pegi mana satu ye...hair saloon ke manicure..??

dan selepas berjalan-jalan di Alamanda akhirnya aku pilih untuk buat manicure...bukan apa, potong rambut tu bila-bila pun boleh..manicure ni la first time aku nak merasa oranglen membelek kuku-kuku aku...hehehe...dan kami pun ke The Nail Parlour di Alamanda...

memula macam cuak je..yela, first time la katakan...encik Hasben je yang banyak berdiplomasi...hehehe...aku sume suruh dia je decide..daripada pilih pakej sampaila ke bayaran...hehehe....encik Hasben pilihkan aku pakej The Nail Parlour Signature untuk Manicure dan Sooth and Soft untuk pedicure...wah~ macam tak sangka lak nak wat pedicure skali ni...malu pun ada nak sua kaki kat orang ni...huhuhuh...and for the finishing just buat buffer saja...takkan nak colour-colour pulak kan...heheheh...
untuk sesi manicure..

sebenarnya sesi manicure ni dia wat kat stesen manicure -- kerusi n meja biasa je -- and amik masa dalam 30 minit macam tu la..untuk pedicure akan amik masa dalam 45 minit...tapi disebabkan masa aku datang tu takde orang lagi *yela, masa tu baru kul 10.30 pagi kot* maka dorang decide nak wat serentak je...jadinya cuma akan amik masa dalam sejam la..so, encik Hasben pun meninggalkan aku di situ dan pegi lepak kat MPH...

ini la stesen pedicure dorang...very the pinkish kan...tapi sangat nice~

manicurist and pedicurist yang entertain aku ni sangat friendly..and every time dorang buat treatment tu dorang akan tanya samada dorang buat terlalu kasar or terlalu lembut...bagus la sebab untuk aku yang first timer ni, memang ada masa-masa aku rasa macam sakit sket...lagi-lagi kat toenails tu..maklumla korang, selama ni aku guna berus sabut je kat kaki tu..huhuhu...so, sejam tu rasa sangat rileks...dorang yang buat sumenye...*yela, kot dorang suh aku buat kang terkial-kial lak*...hehehe...and masa aku dok melayan perasaan tu, ada la sorang akak ni datang...buat manicure and pedicure untuk anak-anak pompuan dia..these kids were only 4 and 5 years old~ fuh..hebat la korang ye..kecik-kecik da merasa buat sume ni...heheheh...
 
cantik kan..??berkenan..tapi takleh nak buat...sure encik Hasben tak berkenan langsung...lagipun leceh nak semayang kang kena cuci pulak...

so after an hour, encik Hasben pun sampai la..manicurist tu da nampak da dia kat luar...siap bagitau aku lagi -- your Hasben is here...hehehe....after buffering, dia letak sket almond oil ke jojoba oil ke, aku pun tak tau...hehehe...yang aku tau, dia kata minyak tu elok untuk sihatkan kuku and lembutkan kutikel yang sekeliling kuku tu...*dalam hati --- owh~ kena carik la lepas ni*..dan selesai urusan pembayaran, encik Hasben asyikla membelek jari-jemari aku yang da semakin cantik ini...hehehe...suka aku, sebab encik Hasben suka sangat...nasib baik la dia tak membelek kuku kaki pulak...hehehe...rupanya encik Hasben kata, saja bawak pegi manicure..sebab da lama tak bagi hadiah kat aku...*blushing*
dan inilah hasilnya...kuku kaki tak amik, segan~

alhamdulillah...hadiah kecik, tapi amat berharga untuk aku...dan aku sangat berpuashati dengan hasilnya...nak kata mahal sangat tu takdela, tapi kena korban la sket duit kan...untuk both treatment + finishing ni, encik Hasben telah melaburkan RM100 untuk aku...ada orang pernah bagitau aku, bila kita tau menghargai diri kita, orang lain akan lebih menghargainya...hehehe...really thanks a lot to encik Hasben sebab terlalu menghargai aku...dan aku jugak amat-amat menghargai dia...*as i'm typing this, si kecik ni pun dok berpusing-pusing...yes, baby...mummy ngan walid jugak sangat menghargai kamu*

so..untuk hasben-hasben tu, sesekali manjakan la wifey anda dengan treatment-treatment macam ni ye..dan kalau bole buat masa dorang betul-betul unexpected it...sebab dorang akan rasa lebih dihargai, dan itu akan buat korang lebih dihargai...insya Allah~

till then~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::