Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Monday, April 18, 2011

:: aLReaDy 32 wEeKs ::

hello hello~

bermulanya minggu yang baru..ehehehe...si kecik jugak sudah masuk minggu ke-32 minggu ini...cepat betul masa berlalu kan...???tapi, dalam masa yang sama...aku jugak da semakin tak sabar nak tengok si kecik ni depan mata aku...hehehe...yela, lagi-lagi bila tengok kengkawan yang sibuk melayan anak masing-masing...lagi la rasa tak sabar...labour pain ke apa ke, tolak tepi jela...yang penting, si kecik ni selamat nanti...insya Allah~

besar tu dah dia skang...bila nak betul-betul besar ni ye...hehehehe
kalau diikutkan secara perbandingannya, si kecik sekarang da sebesar sengkuang...*eh, ye ke sengkuang tu???*ye la kot kan...hehehe...aku rasa macam dia da lebih besar je dari tu...mana taknya, setiap kali dia bergerak tu memang senak je rasa...maybe sebab dia da amik terlalu banyak ruang kat dalam tu...kalau aku baca, sekarang ni si kecik memang tengah mempersiapkan diri untuk lahir ke dunia ni...alhamdulillah ya Allah~ besar betul kasih sayang dan kekuasaanMu...

camtula kedudukan dia skang ni kot...
kalau betulla kedudukan dia macam tu, maka ia menjelaskan banyak menda...hehehe...tengok jela kaki dia yang kat atas tu...memang selalu sangat rasa kaki dia menekan kat tulang rusuk ni...panjang benar agaknya kaki tu...heheheh...kalau part siku tu da memangla...agaknya kulit aku ni tak cukup tebal kot..sebab kalau dia gerak-gerak terlalu aktif, dan nampak bentuk siku dia kat perut tu mulala aku rasa pedih semacam...macam stretch sangat kot bila dia tolak siku dia...kadang-kadang aku ngan encik Hasben saje je menyakat dia..time dia nak tolak-tolak tu, kitorang tekan kat situ..then cakap ngan dia -- tak nak bagi tolak...terus je dia menghadiahkan flying kick dia yang padu tu...hehehehe....

How your life's changing:

To accommodate you and your baby's growing needs, your blood volume has increased 40 to 50 percent since you got pregnant. With your uterus pushing up near your diaphragm and crowding your stomach, the consequences may be shortness of breath andheartburn. To help relieve your discomfort, try sleeping propped up with pillows and eating smaller meals more often.
You may have lower-back pain as your pregnancy advances. If you do, let your caregiver know right away, particularly if you haven't had back pain before, since it can be a sign of preterm labor.
Assuming it's not preterm labor that's ailing you, you can probably blame your growing uterus and hormonal changes for your aching back. Your expanding uterus shifts your center of gravity and stretches out and weakens your abdominal muscles, changing your posture and putting a strain on your back. Hormonal changes in pregnancy loosen your joints and the ligaments that attach your pelvic bones to your spine. This can make you feel less stable and cause pain when you walk, stand, sit for long periods, roll over in bed, get out of a low chair or the tub, bend, or lift things.
Get support from your partner "Sleeping is getting difficult. The only way I can get any rest is to lie with my back to my husband as he cradles my body. The support from him and a pillow between my legs is the best help." —Anonymous


shortness of breath & heartburn -- aah, memang selalu pun...kadang-kadang macam sedih pun ada..sebab bila nak mengaji Quran tu, nafas takleh nak panjang-panjang...jadi rasa cepat penat..tapi selalu encik Hasben ingatkan -- jangan sedih...itu cuma ujian dari Tuhan...kalau tak mampu mengaji banyak, sikit-sikit jela --- erm...thanks cayang...tido pun skang ni memang keliling bantal...hehehe...cuma kalau kat katil tu takdela sangat sebab aku rasa tilam tu da cukup comfort untuk aku dan perut yang makin memboyot ni...hehehe...

lower-back pain & pre-term labor --- yang ni memang takleh nak watpe da..huhuhu...duduk lama sikit, sakit...berdiri lama sikit, sakit....mananya tak sakit, kalau da mengusung si kecik ni ke hulu ke hilor...hehehe...takpela..kejap je lagi, lepas tu insya Allah okey..agaknya, aku rindu pulak nak sakit-sakit macam ni...*kena la berusaha untuk berbabymoon lagi kang...hehehehe* sebelum-sebelum ni memang ada jugak sakit belakang tapi takdela selalu & sakit macam ni...cuma untuk pre-term labor tu rasanya bukanla kot..hehehehe

aktiviti untuk minggu ini~

main skates..??even tak preggy pun aku tak main skates...hehehe...jadi, cuma kena jaga langkah kaki jela..selalunya kat bilik air ngan kat dapur la...sebab kat dua tempat tu la lantai biasanya licin...so, kena lebih hati-hati lepas ni...si kecik ni memang da terasa la beratnya...masuk ke 9 bulan nanti tak taula camne...tapi Tuhan takkan bagi sesuatu yang Dia tahu kita tak mampu...so, sekarang aku kena learn more about stages of labor and pain medication..tapi rasanya pasal pain medication ni masa check up nanti nurse akan bagitau...hehehe..

till then~

2 comments:

dyah07 said...

how sweet nad..bestnya dapat experinece untuk jadi seorang ibu..doakan kita ikut jejak ko x lama lg kay..heheheh!

Nia_alJunid said...

sabar ye dyah~
insya Allah adala rezeki tu nanti...aku doakan jugak untuk kau...macam yang aku cakap kat Alham dulu -- sabar itu buahnya manis...dugaan tu banyak..tapi kena ingat, hasilnya amat berbaloi...

anyway, thanks for visiting~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::