Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Friday, June 24, 2011

MaSuK 2 miNggU sUdaH

Hello hello~

sedar tak sedar masuk 2 minggu da aku jadi mummy Naufal..sekejap je kan..??teringat masa jumaat 2 minggu lepas..masa aku mula rasa sakit tu..hehehe...

Petang tu dalam lepas asar camtu aku da start rasa sakit perut..tp xde la sakit pinggang sume...and setiap kali aku pegi toilet mmg xde turun apape tanda pun..so aku takdela bagitau encik Hasben sebab nanti sure dia risau..siap ajak dia pegi pasar malam lagi petang tu..rasa macam nak makan jagung rebus la pulak..heheh...encik Hasben sampai umah lewat sket masa tu..dalam masa tunggu dia tu ada masanya aku rasa xleh da nak duduk or baring sebab sakit perut..tapi masih lagi rasa macam takde pe...

Then pegila pasar malam..jalan slow je bila rasa sakit..sempat jugak jeling jam nk tengok bape selang masa sakit tu..sebenarnya masa tu adalah dalam 5 minit sekali..tapi tak jugak expect apape..pusing jugak 2 round pasar tu..siap beli rojak singapore lagi..hehe..then masa maghrib tu takde da rasa sakit sangat..elok je solat n makan sume..

Start rasa balik masa tengok maharaja lawak..sakit makin lama and makin kerap..sempat lagi buka FB chatting..tanya tu ini kt kengkawan aku..pasal tanda nak bersalin la..dan rasanya macam mostly memang akan turun tanda or sakit pinggang or belakang..aku ni sakit perut je...bila da kerap sangat keluar masuk toilet encik Hasben pun jadi risau..aku bagitau yang aku just sakit perut je, takde pape...sampaila abis maharaja lawak tu..time tu aku da takleh duduk or baring da..aku berdiri and jalan sket2 bagi ilang rasa sakit tu..tapi mmg takleh tahan dah..encik Hasben terus suh tukar baju, and dia pun sama tukar baju..sambil aku siap-siap tu dia pun dok angkut beg bawak masuk keta..dan ke hospital putrajaya la kami...

Rupanya itula dia contraction..manala aku tau kan..check ctg sume, dorang kata kena admit..tp sebab takde bed kena transfer ke kajang..encik Hasben request untuk ke serdang..sepanjang jalan tu aku cuba tahan sakit sebab bila aku tunjuk yang aku sakit, aku pasan encik Hasben pecut keta lebih laju dari biasa..punyala jauh rasanya nak sampai ke serdang tu padahal takdela jauh mana sebenarnya..huhuhu...then menunggu la kat serdang pulak..contraction makin kuat..sampaikan dorang bagi painkiller pun takde beza dah..encik Hasben setia je tunggu kat lobi..aku suh dia balik dulu sebab nak kena tunggu lagi 4 jam untuk check..memula dia nak balik tapi pastu dia mesej bgtau yang dia tido kat kereta je..pukul 4.30 pagi tu aku rasa water bag aku pecah..terus bagitau nurse and dorang kata air tu da warna hijau..maksudnya baby da berak dalam perut dan aku baru dilated for 2cm only..so, doktor takut apape jadi kat baby and amik keputusan untuk czer..terus la mesej encik Hasben and dia terus naik..pass barang sume and minta maaf kat dia..dia senyum je, cium dahi aku dan bagitau yang semuanya akan ok..

Lepas doktor cucuk bius tu mmg aku tak rasa apape da..disebabkan bius separuh badan je, dorang halang la muka aku daripada tgk apa yang dorang nak buat..so aku cuma leh rasa and dengar je apa yang dorang buat..aku rasa masa dorng keluarkan Naufal dari perut tu, terus terasa kosong betul..dan dengar je suara dia menangis, aku pun rasa nak menangis..rasa macam tak percaya..nurse tunjukkan baby kat aku, minta confirmkan jantina baby dan suh aku cium muka dia..masa tu memang rasa bersyukur sangat...then dia bagitau nak bagi baby kat encik Hasben untuk diazankan..encik Hasben kata sepanjang diazankan tu, Naufal buka mata..hehe..

Dua jam lepas tu baru aku ditolak masuk wad dan letakkan Naufal dekat aku..first time aku pegang dia, peluk dia dan susukan dia..tak sangka..akhirnya aku jumpa jugak dengan si kecik yang aku kandung selama ni..alhamdulillah..dan senyuman encik Hasben adalah yang paling manis masa tu..alhamdulillah..subhanallah ya Allah...

Till then~
Published with Blogger-droid v1.7.2

Thursday, June 23, 2011

iT's aLL aBoUt a BaBy~

hello hello~

lama da tak update kan...macam-macam menda yang jadi sebenarnya...sebab tula lama da tak update blog ni...dan semuanya adalah menumpu kepada baby Naufal yang menjadi pujaan hati semua orang kat rumah ni...oh ye, termasuk encik Hasben yang berada jauh di mata namun sentiasa dekat di hati *ceh..da macam ucapan hari raya kan...*

masa Naufal umo 8hari aritu, dia kena pegi check jaundice kat KK...maka aku dan encik Hasben pun pergila ke sana..kesian Naufal kena cucuk kat tumit dia...tapi sikit pun dia tak menangis, so aku pun takdela rasa sedih sangat..huhuhu...*over kan mummy ni..??* masa tu bacaan dia adalah sangat baik..cuma 162 sahaja...tapi disebabkan itu kali pertama dia buat test, doktor suh repeat test esoknya...and dia kata jangan bagi baby tido banyak sangat...aku buat betul-betul macam apa yang doktor tu pesan...

esoknya...aku ngan adik aku pegila ke KK sekali lagi *masa ni encik Hasben da balik Putrajaya sebab opah kuala nak datang* sekali buat test, aku pulak yang terkejut...bacaan kali ni adalah 309...rasa nak menangis pun ada...kalau aku tau, aku biar je Naufal tido puas-puas semalam...sebab masa ni Naufal terus dirujuk ke Hospital Klang and terus masuk wad...dalam kalut-kalut tu aku call mak, ayah ngan encik Hasben...last-last amik keputusan untuk admitted kat Hosp Sungai Buloh...sebab tak jem, dan sangat convenience...bacaan jaundice Naufal masa masuk wad kat Hosp Sungai Buloh adalah pada 329...siyes aku risau gile...dan encik Hasben -- yang selalunya cool je, pun nampak sangat kalut masa ni -- 

Naufal kena tido kat bawah lampu tu...kena bukak baju sume, tinggal pampers je...susah betul nak letak dia dalam baby cot tu..tergapai-gapai tangan dia yang kecik tu...nurse kata takleh angkat and dukung dia slalu, takut kuning dia naik..angkat time nak berastfed je..tu pun takleh lama-lama...tapi aku bagi jugak dia breastfed lelama,..macam biasa, macam kat rumah...mujur ada encik Hasben...dia yang banyak tenangkan emosi aku masa tu..walaupun dia pun sebenarnya mesti ada rasa yang sama macam aku...sepanjang malam tu Naufal menangis...aku kena pegang tangan dia setiap masa...nak je aku baringkan dia sebelah aku, then bagi lampu tu menghadap kitorang..biar dengan aku skali kena jemur...huhuhuh...

kesian Naufal..agaknya dia takut kena tido dalam baby cot tu

memula encik Hasben insisted nak tido kat lobi hospital tapi aku tak bagi...last-last dia mengalah and balik umah...itupun sempat lagi berenti tido kt RnR sebab penat sangat...kesian dia..sepatutnya cuti seminggu lehla rehat and main ngan Naufal, tapi sape sangka jadi macam ni kan...esok paginya, amik darah lagi sekali...menangis aku tengok tangan kecik Naufal tu berlubang-lubang bekas jarum...kesian anak mummy...and aku tanya doktor apa perkembangan jaundice dia...masa tu doktor kata, da turun...and kalau turun lagi Naufal dah boleh discharge...alhamdulillah...

jenuh nak pujuk dia tido..akhirnya tido jugak, penat agaknya..sepanjang malam menangis...

encik Hasben sampai dalm kul 10 pagi...terus dia tanya perkembangan Naufal..aku pun bagitau la apa yang doktor bagitau..barulah nampak muka dia ceria sket...tengahari tu nurse datang bagitau Naufal dah boleh discharge..alhamdulillah, tapi kena repeat check up kat KK...hari Isnin aritu, encik Hasben kena cuti lagi sebab nak bawak Naufal pegi KK...bacaan da turun ke 230 tapi doktor tak puas hati..dia nak turun sampai bawah 150...so, kena repeat lagi...hari Rabu lak kena datang...dan sekali lagi encik Hasben terpaksa cuti untuk bawak Naufal pegi KK...sedihnye, bacaan kali ni turun sikit je jadik 210...tapi encik Hasben cakap -- alhadulillah, elokla turun walaupun sikit -- aku diam je...dan kena datang balik Isnin depan...kesian sangat Naufal kena cucuk banyak kali..walaupun dia tak menangis, tapi aku yang sedih...minggu depan encik Hasben dah takleh nak cuti, so kalau takde sape aku drive jela...sebab adik aku keja petang, lehla pinjam keta dia...hehehe..harap-harap lepas Isnin tu Naufal dah takyah pegi KK untuk jaundice lagi...insya Allah~

da siap-siap nak pegi KK..tunggu walid la ni...

tapi Naufal ni pandai tau..setiap kali aku renung dia, pikir kesiannya kat dia..terus je dia senyum...hilang semua menda yang wat aku serabut tadi..banyak kali da..pandai dia pujuk ati mummy ni...jadi anak yang baik ye, sayang...dan jadi hamba Allah yang soleh...doakan la Naufal cepat sihat sepenuhnya...

Syed Naufal alJunid :: mY LoVe ::

till then~

Thursday, June 16, 2011

KuRaNg seHaRi uTk SeMiNggU..

Hello hello~

Alhamdulillah..Naufal sudah berumur enam hari hari ni...makin bijak, makin comey..tak puas rasa tengok muka dia tu..lagi-lagi time dia dok diam-diam..innocent sangat rasanya..hehehe...rasa macam tenang sangat dalam ati ni..sambil campur-campur rasa tak pecaya pun ada..Subhanallah..inilah si kecik yang suka menendang dalam perut dulu..inilah dia si kecik yang aku usung sana cni sembilan bulan dulu..inilah dia orangnya..Maha Suci Allah...

Semalam Naufal adalah sangat behave..dia da mula selesa kat sini kot..malam tadi punyala lama dia tido..slalunya paling lama pun sejam lebih je dia tido..malam tadi dekat tiga jam dia tido..sampaikan aku kena kejutkan dia untuk menyusu..risau lak dia lapa..huhu..encik Hasben kata -- tido jap risau..tido lama pun risau -- huhu..yela..sebab slalunya dia bangun..dan malam tadi teramatlah senang jaga dia..lepas tido lama tu memang dia bangun selang dua jam macam biasa..tp takdela menangis teruk pun..just bunyi sket je..aku je yang terus terjaga dengar dia berbunyi..bg minum susu then tido balik..sangat tak meragam..encik Hasben pun tido lena malam tadi..hehe...

Ni pun dia dok tido lagi lepas minum..tangan da tak nak bedung da..tapi aku bagi can jap je..pastu dia kena bedung balik..hehehe...sbb nanti dia dok terkejut-terkejut je..sian kat dia..petang ni maybe nurse datang umah nk check dia..tunggu petang ni la ek...

Till then~
Published with Blogger-droid v1.6.8

Wednesday, June 15, 2011

Naufal 5th Day...

Hello hello~

Sudah 5 hari aku jadi ibu..jadi mummy untuk Naufal..rasa macam baru je wat pregnancy test..br je sibuk cari barang baby..baru je dok tanya2 orang camne tanda nak bsalin..rupanya 5 hari da Naufal melihat dunia..alhamdulillah..sangat bersyukur atas kurnia yang sangat tak terhingga ni...

Hari ni Naufal semakin bijak..dan semakin tak susah untuk diuruskan..walaupun dia masih suka menangis, tp da nama pun baby kan..arini je brape kali dia tersedu..nak besar lagi ek anak mummy ni..hehe...sangat kuat menyusu sampai kadang-kadang aku risau takut tak cukup lak susu..tapi so far alhamdulillah..ada je untuk dia...biarlah dia bnyak menyusu..cepat sket dia membesar..hehe...susah sket nak tido tapi lau dia tido aku lak macam nak suh dia bangun..hahaha...ni pun dia tengah tido kat bilik opah nya lepas bagi minum susu tadi..tido bilik opah best kan Naufal -- ada aircond -- hehehe...

cuma lately tempat czer tu rasa sakit sgt..ngilu je..nak bangun or nak tukar posisi tu memang la sangat seksa..tp untuk Naufal, aku tahan jela..cuma kadang-kadang kesian kat dia..lau malam dia menangis nak menyusu slalu aku lambat sket nk layan dia..sbb nk bangun or nak mengiring tu mmg rasa sakit sangat at tempat czer..sian anak mummy...skang ni takpela..encik Hasben ada lagi..nanti ble dia da bes cuti kenala aku wat sendiri sume tu..huhuhu...

till then~
Published with Blogger-droid v1.6.8

Tuesday, June 14, 2011

My PrEciOuS~!!!

Tiada kata menggambar rasa
Hanya syukur meluah kata
Anugerah terindah tidak terhingga
Dipinjamkan pada kami berdua
Memupuk sayang mencurah cinta
Untuk dirinya

Syed Naufal alJunid
Permata hati mummy
Penghibur hati walid
Published with Blogger-droid v1.6.8

Naufal 4th Day

Hello hello~

Naufal sudah di rumah opah hari ni..mcm biasa, first time kat tempat baru..naufal agak cranky malam tadi..dia macam lapa nak menyusu, tapi bila sua kat dia, dia macam xpandai nak tangkap n menghisap pulak..banyak kali kena cuba barula bole..kadang-kadang tu tak boleh jugak..betul-betul buat aku risau..kenapa ye..?? Kalau korang ada tips lehla share sket..aku memang risau bila dia camtu..sebab apa? Aku tak reti menyusukan dia ke?? Aku takde susu untuk dia ke?? Atau apa??

Ntahla...Susah ati betul tau..ni pun dia xnak tido..bila da dukung, bg susu, dia pun macam da pejam mata sume..letakla atas tilam tapi jap je..pastu dia terjaga n menangis...sepanjang hari macam tu..lagila aku susah hati..

ni tengah tunggu encik Hasben balik dari daftarkan naufal punya mykid..sian dia..ke sana ke sini sensorang...

till then~
Published with Blogger-droid v1.6.8

:: BaBy'S sTuFF -- UpDaTeD ::

SENARAI BARANG-BARANG SI KECIK YANG PERLU DIBELI:
updated on 20th April, 2011

Baby Apparel -- anggaran saiz newborn sampai 6 bulan/setahun
- baju lengan panjang (anggaran 8 helai ) done~!!! beli merata-rata - dalam 10helai
- baju lengan pendek (anggaran 6 helai jugak) done~!!! beli dalam 8helai
- seluar panjang (anggaran 8 helai) done~!!! beli merata-rata - yang ni dalam 9helai
- seluar pendek (anggaran 6 helai) done~!!! beli merata-rata - adala dalam 8helai
- mitten & booties (anggaran 5 pasang) done~!!! beli merata-rata - cukup2 5 pasang
- topi (1 atau 2 cukup la kot..??)done~!!! beli 1 je..lau xcukup kena minta pakcik-makcik dia belikan
- baby binder (8 helai) done~!!! beli di Manjaku..5keping je..
- bip (1 atau 2 helai) done~!!! beli di Jusco..tapi selai je..
- napkins (sedozen..??) done~!!! beli di Jusco brand Pureen
- nappy liners 

Bathing & Bedding
- Comforter set (tilam, bantal + bolster) done~!!! beli di MyDear Warehouse Sale...
- Infant head support done~!!! beli kat Manjaku
- Bouncer/Bouncinette done~!!! MamaLove di MyDear Warehouse Sale...
- Mosquito net done~!!! Pureen at Manjaku
- Tub
- Changing mat done~!!! TollJoy kat Jusco BabyFair
- Towel done~!!! Pureen at Manjaku
- Blanket done~!!! BabyLove at Manjaku
- Diapers (disposable) done~!!! Drypers kat Jusco BabyFair

Baby care & Safety
- Toiletries (baby bath + shampoo + lotion + bedak) suda...beli kat Watson je..Anakku~
- Baby wipes done~!!! beli di Manjaku..2bekas 100pcs + free refill 100pcs
- Nappy rash done~!!! beli jenama Pureen di Manjaku..
- Cotton buds suda...beli kat Manjaku Bangi..last menet...hehehe
- minyak baby suda...beli minyak telon kat Manjaku Bangi..
- nail clipper
- baby digital thermometer
- nasal aspirator

Travel
- Stroller done~!!! SweetCherry at Manjaku
- Carrier/ car seat
- Baby carrier/sling

Furniture/Storage
- Bakul baju
- Storage box done~!!! 2 storage boxes dari K4 je..
- Almari berlaci
- Playmat

Feeding
- Newborn Feeding Bottle done~!!! The First Year kat Jusco BabyFair
- EBM storages done~!!! Mom's Lil Ones
- Storage containers done~!!! Mom's Lil Ones
- Home & Car Bottle Warmer done~!!! SnowBear di MyDear Warehouse Sale...

For Mummy *nakla jugak kan~*
- Mama bag done~!!! MyDear mama bag
- Set bersalin maybe tak perlu sebab my mom kata dia nak prepare
- Breastpump done~!!! Medela Swing kat Motherhood Expo
- Nipple cream done~!!! Medela kat MyBBStore
- Breast pads done~!!! beli kat Manjaku Baby Store
- Maternity pads done~!!! Pureen Madame...
- Maternity panties done~!!! beli di Manjaku..
- Nursing bra
- Beg hospital guna mama bag tadi tu je

gambar barang-barang yang sudah dibeli akan diupdate nanti ye...disebabkan gambar tak snap lagi, sebab tu takleh nak letak sini...heheheh...ini cuma update untuk list sahaja....^_^

Monday, June 13, 2011

Hari Ketiga buat Anakku

Hello hello~

sudah masuk hari yang ketiga buat Syed Naufal alJunid..oh ye, nama Fath telah dikeluarkan daripada cadangan nama asalnya..alasannya, encik Hasben kata panjang sangat nama tu..nanti takut berat lak dia nak bawak...lagi pulak, dahla membawak nama family lagi..so jadila Syed Naufal alJunid sahaja..takpela..asalkan namanya sedap dan membawa maksud yang baik sudahla..hehehe...

malam tadi naufal okey je..xdela macam malam mula-mula tu..2,3 kali je dia menangis..tupun takdela lama mana..tapi tido masih jugak kena dipeluk..lau tak memang tak tidola dia..huhuhu..takpela..bila lagi nak manja kan..aku pun dah tunggu lama jugak nak merasa sume ni..hehe...menyusu jugak semakin kuat..tapi susu buat masa ni adalah terlalu sedikit..sian naufal..harap-harap cukupla buat masa ni..

hari ni rasa sakit untuk bergerak juga da semakin kurang..sakit, pedih, ngilu tu masih ada..cuma takla mcm semalam...kena gagahkan jugak walaupun sakit..demi diri sendiri, demi naufal, demi encik Hasben..kalau aku tak kuat sape lagi nak jaga naufal kan..so, layan jela..insya Allah tak lama lagi ilangla rasa sakit ni...

tadi plaster kat tempat czer tu da dibukak..pedih jugak tapi tahan jela..hehehe..so far takde pape..ikutkan hari ni leh balik da sebab baby pun ok je..tapi menunggu doktor tak sampai-sampai lagi ni...cepatla doktor..saya nak balik ni..!!!

Till then~
Published with Blogger-droid v1.6.8

Sunday, June 12, 2011

Our Pride and Joy

hello hello~

Meet our pride and joy -- Syed Naufal al Junid bin Syed Fahmi al Junid on his second day...comey sangat kan...masa ni dia lena betul tido sambil tunggu walid nya datang...

so arini da kena berjalan sendiri..smalam baring je sehari suntuk..arini da bukak wayar sume so mmg kena la bangun ye..ke toilet, tukar pad sume la..memula nak bangun tu -- adeh memang seksa betul..yela..kat tempat belah operation tu dorang letak plaster..tu yang rasa pedih terlampau kot..ngan ngilunya..huhu..rasa nak menangis, menjerit..sume ada..alhamdulillah encik Hasben adalah sangat membantu..sian dia..dengan nk tolong aku, dengan nak tengok naufal..dan akhirnya berjaya jugak berjalan..hehe..

malam ni maybe sensorang je kot ngan naufal..sian kat mak, dahla takleh nak tido..sepanjang malam dok layan naufal, dok lak atas kerusi kayu je..sian..so, aku cakap lau x datang malam ni pun xpe..aku pun dah leh bangun dah..adeh..hope sumenye akan ok...

till then~
Published with Blogger-droid v1.6.8

malam pertama

Hello hello~

Malam pertama yang cemas..hahaha...siang smalam SFJ Jr. agak cranky jugak la..tp lepas dia poo poo tghr tu nampaknya macam da ok..tido pun lena n lama sket..cuma kena rasuah ngan susu cap mummy dulu baru dia diam..hehe...

petang smalam pun bukan main lena lagi dia tido lepas menyusu dan poo poo dua kali..sampai orang datang melawat pun dia tak layan..punyela baik anak mummy ni ye...dan elok je tido dalam baby cot dia...pas maghrib tu encik Hasben pun siap-siap nak balik barula dia bangun..borak-borak ngan walid dia..pastu bagi susu terus dia tido..ngan mummy skali tertido..penat weh..dr malam smalam xdapat tido ni..dan si kecik ni lau tido adalh kena dipeluk ye...gagahkan jugakla walaupun badan adalah sangat sakit..

rupanya malam tu dia Start la menunjukkan belang...selang setengah jam melalak...mcm nk terkeluar anak tekak...aku ngan mak aku sampai tak tau nak watpe...itu salah, ini salah...bagi susu, jap je diam..pastu menjerit..begitulah berulang-ulang sampai kul 2 pagi..start kul 2 tu aku peluk dia rapat-rapat, alunkan zikir..dapatla dia tido smpai kul 5..alhamdulillah...tp pastu dia start blk..n aku guna teknik yg sama jugak..barula dia tido sampai pagi tadi..tp bila pagi je letak dlm baby cot pun lena..xyah nak peluk-peluk..xde pulak nk menangis...huhu...

ni da mandi, dok melekatla...tido sambil minum susu..lau terlepas nant mulala dia menjerit..pdhal kadang-kadang bukan dia minum pun..saja nk bergantung je...hai la anak...ni tengah tunggu encik Hasben datang..rasanya macam si kecik ni baru poo poo...nak bangun sendiri takleh lagi..terpaksala tunggu walid ek baby...

till then~
Published with Blogger-droid v1.6.8

Saturday, June 11, 2011

1 DaY To Go~

Hello hello~

1 day to go and aku da slamat menjadi mummy kepada si kecik ni..sape sangka kan...?? Padahal smalam aku baru kata takde pape tanda kan...mmg takde pun sbnrnya..cuma ptg smlm je start rasa mild contraction..tp still gak nk pegi pasar malam..hehe...

Mlm tu time tengok maharaja lawak da mula da rasa makin sakit..n makin kerap..sempat gak berchatting ngan kgkawan aku tanya itu ini..abes je maharaja lawak encik Hasben ajak p hospital..time tu mmg sakit tahap pe..nk bnafas pun rasa tersekat-sekat..

Terus p dewan bersalin tu..awal-awal sampai dorang bgtau takde katil..lau kena admit dorang transfer ke kajangla...then masukla wat CTG..ms tu mmg sakit sangat...tp check jalan baru 1 cm..tp contraction da moderate...encik Hasben xmo p kajang so ke serdang la kita...sampai dlm kul2 camtu..da mkn teruk rasa sakit tu..skali dia seluk -- adeh..sket punya sakit..huhu...then baru 2 cm...bia bona..aku da mcm nk putus nafas ni...nurse2 ni asek tanya je lau aku de minum air selusuh ke, air zam zam ke..tp aku ckp -- saya minum air peti ais je..huhu..

then sbb tak tahan sgt aku request la nk pain killer..dia adala cucuk tp siyes xde beza weh..huhu..sm je..so berkeluh kesahla aku kat situ..aku suh encik Hasben balik dulu sbb doktor kata lagi 4 jam baru check balik..tp encik Hasben insisted nak tido dalam keta je..dalam 430 camtu, water bag aku pecah...banjir abes la tilam aku tu...then bgtau doktor dan skali lagi aksi menyeluk..masih lagi 2cm..??adeh...tp doktor kata air ketuban dah warna hijau so takut baby da berak kat dalam perut..so takleh nak tunggu sbb jalan bukak lambat...So czer la jawabnya...

dan akhirnya jam 5.51 pagi, 11 jun 2011 lahirla si kecik ni..alhamdulillah Tuhan..terima kasih atas anugerah yang tak ternilai ini...
Published with Blogger-droid v1.6.8

Friday, June 10, 2011

2 DaYs To Go~

Hello hello~

Lagi 2 hari je..macam tak caye kan..??hehehehe..lagi pulak dengan keadaan aku yang dok rilek je lagi ni...baby takde gerak banyak lagi..agaknya masih pagi kot...tapi kadang-kadang adala gak rasa dia mengeras ni..cuma tak konsisten lagi dari segi masa..erm..bape lama lagila kena tunggu sampai dia kluar ni ek..*padahal 9bulan aritu tak rasa lak lama kan* heheheh...

Aritu aku masih cuti lagi..memula plan nak masuk opis tapi rasa malas lak..sebab memikirkan kemungkinan yang bakal berlaku, membuatkab rasa malas pulak..hehehe..bukan pe..sebenarnya malas nak jawab lau orang tanya lebih-lebih...kadang-kadang rasa macam nak marah tau bila orang keep asking -- tak nak keluar lagi ke anak ko ni?? -- ataupun orang asek tanya -- hei, ko ni bila nak bersalin nye?? -- adeh..lau ikut aku lama da aku nak si kecik ni keluar..tak sabar sangat nak tengok dia..tapi kalau da belum masanya aku nak wat camne..??nak tarik dia keluar..??bukannya marah, tapi kadang-kadang tu sampai rasa offended gak..huhuhu...

Aku ni sebenarnya risau + nervous tau..yela, dekat da due date tapi takde pe lagi...nape la aku tengok orglen senang je bersalin..ada yg jauh betul lagi dari due date dorang..ntahla..rezeki memasing kan..aku ni, doa jela sumenye dipermudahkan..dan sumenye selamat...insya Allah...

Lain-lain nantila aku update ye..

Till then~
Published with Blogger-droid v1.6.8

Thursday, June 9, 2011

test2

Utk test jugak
Published with Blogger-droid v1.6.8

Test1

Hello hello~

Just nak test je....

posted from Bloggeroid

3 DaYs To Go~

hello hello~

hari ni sangat merasa rilek..heheheh..kenapa..??sebab hari ni adalah hari cuti aku...ntahla, sebab aku memang dah takde mood nak pegi keja sebenarnya...so, smalam memang aku pulun abis-abis la wat keja...memangla masih ada lagi keja yang nak kena follow up sume tapi stendet ar kan..kalau dah namanya keja mana nak abes kan..??huhuhu...so, aku nekad je mintak cuti and tak pegi keja arini...lagi pulak, banyak gak keja nak setelkan kat umah ni..nak basuh baju, kemas beg, kemas umah sume...takdela serabut je nanti umah ni kan..lagi 3 hari je lagi lau ikut ticker tu..tapi masih belum ada apa-apa setakat ni...*sigh*

so..arini adalah duduk sahaja sambil melayan tivi..tapi hampeh je...takde lak apape cite yang menarik...baby lak tak banyak sangat gerak arini...da sempit sangat la tu kot..*tu pun degil, takmo keluar lagi* risau la jugak kan...tapi masih ada gerak sikit-sikit tu aku monitor je la...perut pun makin sakit, memulas-mulas...cuma takde apa tanda lagi...tu yang tunggu je dulu..harap-harap takde la sampai overdue nanti...encik Hasben dah sibuk dah suh baby keluar..tak saba la tu..hahaha...aku pun tak sabar gak ni...baby je yang sabar sangat, nak tunggu lama-lama nak jumpa mummy ngan walid kan..??

jadi hari ni hanya mengemas beg baby untuk bawa masuk ke labour room....sebab aritu ada akak opis aku pesan..and nurse pun pesan jugak masa last check up..dia kata, prepare baju baby skali ngan pampers, minyak baby, mitten, booties ngan kain bedung dia..sebab nanti lepas bersalin dorang terus tukarkan baju tu..encik Hasben pun setiap hari before tido tanya --- beg nak bawak masuk labour room tu da kemas ke..?? --- takut la tu kena kemas sendiri...hehehe..so, tadi kemas la siap-siap sementara bosan tak tau nak watpe kan...guna baju yang opah bagi ye, baby...

warna coklat yang comey~

itula bajunya..balik kampung aritu opahnya bagi hadiah...dua pasang baju untuk newborn..elokla pun sebab kitorang beli 2 pasang je baju newborn ni...satu lagi lengan pendek warna putih...suka yang coklat ni sebab dia lengkap satu set siap ngan topi lagi...hehehe...harap-harap anak mummy nanti kulit takdela gelap sangat..senang nak pakai baju kaler apa pun...tapi lau gelap pun, boleh je pakai kaler pape...dah namanya baby, tak kisahla kulit gelap ke cerah ke, sure comel nye sama je..hehehe...orang kata -- hitam-hitam si tampuk manggis,  walaupun hitam dipandang manis...ceh ceh ceh...hehehe...

perut mengeras jugak tapi tak kerap macam biasa..slalu kalau kat opis tu, sampai aku rasa sesak nafas...tapi tak tau la..mungkin sebab siang kot..kalau kat umah biasanya malam baru la si kecik ni memulakan persembahan...hehehehe...encik Hasben kata --- tak sabar nak suapkan dia makan --- apala encik Hasben ni..baby kecik mana leh makan lagi..minum susu je la..hehehe...sabar ye cayang, sebab b pun sama jugak sebenarnya...tak sabar nak tengok dia depan mata...

till then~

Wednesday, June 8, 2011

4 DaYs To Go~

hello hello~

hari ni rasa semangat je nak siapkan sume keja yang melambak ni..dan alhamdulillah, dekat separuh da setel *pat my back* hehehe..tinggal yang sket-sket je lagi ni..baby macam tak banyak sangat bergerak arini...maksudnya takde la memusing-musing or bergolek-golek macam selalu...dia lebih banyak mengeras je..kadang-kadang sampai short breath rasa...huhuhu...sonok ek main kat dalam perut mummy tu...mehla main kat luar lak ngan mummy and walid...hehehehe....

sakit belakang sudah semakin berkurangan...tapi masih sakit...huhuhu...lagi-lagi bila nak sujud time semayang tu...tak tau la oranglen mengalami perasaan yang sama macam aku atau tak...tapi, siyes weh...memang sakit gile..rasa macam nak tercabut pinggang tu...sampai kadang-kadang rasa macam nak menangis time solat tu...tapi nak buat macam mana kan, tahan je la...kalau baring lagila bertambah sakit...nak aje aku tido dalam keadaan duduk, tapi duduk lelama pun sakit jugak...huhuhu...semuanya serba tak kena dah ni...sian encik Hasben...dia pun tak dapat nak tido lena kot sebab aku takleh nak tido sangat...

smalam adalah check up aku untuk minggu yang ke 39...okeyla kot..sebab HB sudah kembali naik menjadi 10.7..tapi masih kena monitor sebab sepatutnya kena capai 11.0 dan lebih...*speaking of that, jap ek...nak makan ubat dulu* okeh...mari kita sambung...sekarang ni kalau perut mengeras, sure rasa macam ngilu je kat bawah tu...nak jalan pegi toilet pun rasa macam...ntahla...susah nak cakap....hehehehe...tapi takdela kuat sangat rasa...berat jugak bertambah lagi...haih...nampaknya siyes aku kena diet pas bersalin nanti...tak nak la berat sangat walaupun badan aku takdela mengembang sangat...kena turunkan jugak berat badan ni...huhuhuh...

kedudukan si kecik dan degupan jantung dia adalah di tahap normal...dan aku baru tau kalau perut mengeras tu kena timing jugak...sebab kadang-kadang contraction ni akan disertai dengan sakit pinggang, tapi ada jugak yang tidak...owh~ baru tau...hahahaha...tapi setakat ni takdela kerap sangat lagi...agaknya dia baru acah-acah je tu...ape lagi ek yang berlaku masa check up smalam...??? rasanya takde pape yang menarik pun...hahaha...cuma satu lagi masalah aku skang ni ialah selalu sangat rasa macam nak terbuang air besar...memulas-mulas sangat rasanya perut ni...kadang-kadang sampai berpeluh-peluh aku rasa, tapi takde la pulak membuangnya...hampeh je...

motip nak letak gambar ni...???

hahahaha...aku pun tak tau...aku cuma rasa rindu sangat ngan masa-masa ni...ni gambar masa raya aritu...giliran beraya kat umah aku kan...itulah keluarga aku...semuanya pakai baju ala-ala coklat, cream, peach...aku ngan encik Hasben saja berbaju kaler lain...hehehe...skang ni lelaki lebih ramai lak dalam family, kena tunggu lain tahun la nak bagi balance balik...sampai sekarang, tradisi adik-badik aku adalah -- sape lebih tua kena bagi duit raya kat yang lebih muda -- padahal yang muda tu pun masing-masing dah boleh jadik mak pak orang dah...yang paling seronok time nak masukkan duit raya dalam sampul -- nak bagi bebudak yang datang beraya -- 

tahun ni akan beraya di kampung encik Hasben...kat sana pun best jugak walaupun takdela semeriah kat umah aku..yela, encik Hasben ni tiga beradik je -- nak banding ngan aku yang ada 6 beradik *tak termasuk si kembar yang sibuk nak mengaku adik-badik* -- tapi kat kampung encik Hasben ada darwisy..hehehe...

till then~

Monday, June 6, 2011

6 DaYs To Go~

hello hello~

hey hey hey...ada 6 hari je lagi...?? *fuh..berpeluh ni...* hahahaha..tipu la..aku dah ready dah..tunggu si kecik je betul-betul ready pulak...tak kisahla kalau lewat sket pun...asalkan semuanya berjalan lancar..jangan lewat sangat dah la ye, baby...heheheh...

hari ni adalah sangat takde mood untuk bekerja *rasanya setiap hari pun mengulang ayat yang sama kan...???* hehehehe...tapi sebab semalam dok dalam jem dekat 6 jam lebih, lagi la rasa takde mood hari ni...mau nye tak...sakit belakang, sakit pinggang sume ada..ditambah lak ngan si kecik yang langsung tak reti nak dok diam kat dalam tu...agaknya dia pun penat kot dok lama sangat dalam keta...sakit betul perut aku sepanjang jalan tu...mengeras je keja dia...huhuhuh....tapi alhamdulillah, selamat jugak kitorang sampai umah...tu pun dah pukul 12 lebih da...sampai-sampai je terus basuh-basuh muka sket *lau ikutkan ati nak mandi, tapi encik Hasben tak bagi* pastu terus baring...nak tido sket punya jenuh...sebab sakit badan kan, ngan sakit perut lagi...nak dapat lena tu memang tak la...tapi dapatla rehat sket...

bangun pagi tadi, rasa macam panda...hahahaha...tapi dengan sakit belakang dan pinggang, bertambah rasa tak sihat hari ni...memula ingat macam malas nak masuk opis, tapi lau dok umah pun sensorang jugak...lagi susah lau nak masak ke, nak apa-apa ke...so, gagahkan jugak la ke opis,,,tapi sampai opis pun takde mood jugak nak keja..setakat buat kerja sket-sket je...then disebabkan rasa tak selesa, mula la rasa annoyed dengan orang-orang kat opis ni..sume aku rasa tak kena..rasa menyampah...huhuhuh....

chenta hati ku -- Meor Darwisy~

smalam balik ke kuala sebenarnya...ada kenduri kawan baik encik Hasben..disebabkan masa kitorang kawen dulu dia ikut skali mengantar pengantin, maka encik Hasben nak la jugak datang kenduri dia kan..aku ok jela..memula memang ok je..bile da start jem tu yang jadik sakit-sakit badan ni...huhuhu...tapi takpela..dapat jugak main-main ngan darwisy ni...besar dah dia..last aku balik dulu, dia baru 5 bulan kot..skang da nak masuk 10 bulan...da pandai macam-macam...yang bestnye, dia mesra sangat ngan aku...macam la slalu sangat jumpa..padahal 2,3 kali je aku jumpa dia sejak dia lahir...suka sangat senyum...badan dia semangat betul, geram je aku tengok...nanti lau si kecik dah keluar lehla kawan ngan abang awisy ye...

mama ngan along ada bagi kain batik ngan baju baby...ehehe..lehla letak dalam beg hospital tu...aku da siap kemas jugak beg tu..tinggal nak kemas baju nak balik kampung je nanti..kang takkan nak pakai baju mak aku pulak kan...hehehehe...tapi disebabkan baju tu pun aku paai hari-hari tu yang asik bertangguh je..lagi pulak aku tak abes basuh baju lagi untuk minggu ni...haih...kena siapkan ari ni tu...kang menimbun lak..

erm..kul 1 pun belum ni...aku dah rasa nak balik umah dah...huhuhuh...

till then~

Friday, June 3, 2011

9 DaYs To Go~

hello hello~

makin berdebar pulak tengok ticker tu...lagi 9 hari je lagi...?? *ye ke 9 hari...?? ke kurang..or lebih..* tapi disebabkan lagi 9 hari tu, maka semakin berdebar rasanya...bukan takut ye, tapi nebes je..huhuhuh...berani bet ngan aku sape first time mummy ngan langsung tak nebes bila da makin dekat ngan hari berjumpa permata hati yang diusung sembilan bulan...??? dan semakin nebes itu membuatkan aku semakin aware dengan apa-apa jugak perubahan yang berlaku pada diri aku...hehehe...

so, arini aku nak membebel pasal apa pulak ye..sebenarnya aku ada lagi sket keja yang perlu disiapkan tapi disebabkan aku sangat lah takde mood untuk bekerja, aku biarkan je sume tu...uhuhuhuh...lagi pulak, bos aku cuti sampai minggu depan...*aku nak cuti sket punya bising tak nak bagi..dia leh pulak rilek-rilek cuti lelama* lantak la...memang aku nak cuti jugak...tapi kalau si kecik ni dah nak keluar awal, tak payahla aku mintak cuti..confirm terus dapat cuti...hehehehe...susah jugak nak pakat ngan budak kecik ni, sebab dia ni unpredictable...

ingat lagi tak ngan roti ni..??

ekceli aku pun tak ingat penah citer pasal roti ni ke idak...tapi aku beli roti ni ngan sorang pakcik tu..slalu la jugak dia mem pomot roti dia ni setiap kali ada jualan kat bawah opis aku ni...tapi tak penah pulak aku nak rasa..ada satu ari tu, aku saje la terai *eden torai, eden torai* then terus rasa macam sedap la pulak kan...terus la beli satu pek bawak balik bagi kat encik Hasben...rupanya terus menjadi kegemaran encik Hasben sehingga ke hari ini...dan tadi, beli lagi 2 pek untuk encik Hasben...hehehe...kitorang suka yang filling blueberry cheese...rasa dia lite lite je...takde la masam or manis sangat, dan takde la cheesy sangat...just nice...kalau korang nak order, klik je kat gamba tu..ada nombor contact pakcik tu...tapi memang berbaloi...roti pun lembut je *sesuai dengan namanya -- enakkk!* hehehehe...menurut pakcik tu, roti ni dia ngan wife dia buat sendiri...so, dijamin halal ye....

ada 2 jam setengah lagi mau pulang...pinggang sudah semakin sakit...dengan si kecik yang dok bergolek-golek dalam perut ni *walaupun dah tak banyak ruang untuk dia bergolek* rasa macam nak balik umah dan berbaring-baring....lama tak balik kampung *padahal tak sampai sebulan pun lagi* tapi takpela...sebab nanti kalau si kecik ni dah keluar memang melepak di kampung sahaja lah aku dan dia...hehehe...

oh ye...tadi adik aku ada post kat wall FB...dia kata --- akisy tanya baby kakak bile nak keluar..??? --- hahahaha...lawak la pulak..budak empat tahun macam akisy pun tau ek baby kena keluar...nak keluar dari mana tu dik..???hehehehe...nantila...budak kembar tu memang suka ngan baby...riuhla sket nanti kat umah lau dorang ada...

inilah dia si kembar tu...abang -- hadiputra, adik bongsu aku -- mikan, akisy -- putri nurbalkis

si kembar ni kitorang jaga sejak umo dorang 2bulan lagi...masa tu emak dia keja syif...maka ada masa pagi, ada masa malam la dorang ni kat umah..and masa tu jugak umah kitorang adalah sangat dekat..maka kebanyakan masa dihabiskan kat umah kitorang...skang ni dorang dah pindah *tapi masih dalam kampung yang sama* dan abang pun lebih banyak melekat ngan mama dia...cuma adik@akisy ni je la yang dok melekat kat umah kitorang...sebab tu kalau pegi memana biasanya akisy yang ikut...dan dia jugak adalah sangat manja dengan mak ngan ayah aku...patutnye dia panggil aku -- acik -- sebab dia ni kira taraf anak sedara aku la..tapi sebab dia dah dok kat umah kitorang, makanya dia panggil aku kakak saja...tapi kesiannya encik Hasben dia panggil acik...hehehehe...

rindu sama dorang sume...takpe..sket masa lagi kita kumpul reramai ye..aku suka, sebab kalau kumpul reramai memang riuh sekampung la umah aku itu..dan si kecik kena la belajar idup dan tido dalam suasana yang riuh itu..kalau bising sket, terjaga, menangis, jenuh la kan...hehehehe....

till then~

Thursday, June 2, 2011

10 DaYs To Go~

hello hello~

wah~ ada 10 hari lagi ye yang bakal ditempuhi bersama perut yang besar ini...dan selepas itu, insya Allah akan rindu lah aku pada semua keadaaan ini...huhuhuh...sayu pulak rasanya....tapi, asalkan si kecik ni keluar dengan sihat, sempurna dan selamat itupun dah lebih dari cukup untuk aku...insya Allah...dan ketika menaip entry ini, si kecik yang daripada tadi dok diam je *sampai aku risau dan siap mengadu kat encik Hasben sebab dia takmo bergerak* dah memulakan aktiviti hariannya...senak pulak rasa nya perut ni...huhuhu....

dan dengan countdown 10 hari lagi ni, aku pun tak tau nak buat apa dah...semua barang si kecik yang sepatutnya di bawa balik kampung dah pun aku siapkan aritu...letak setempat siap-siap supaya memudahkan encik Hasben untuk mengangkut masuk ke kereta dan dibawa balik...hehehe...cuma beg hospital je yang masih dalam keadaan 90% lengkap...semuanya sebab aku mengelat nak masukkan baju, sweater, kain batik kat dalam tu...and tadi, akak opis aku pesan siapkan awal-awal baju, pampers, bedung, sarung tangan & kaki skali ngan minyak baby dalam satu bekas...sebab biasanya lau masuk labour room nurse akan minta sume tu...so, aku tak expect la encik Hasben nak menyelongkar beg hospital tu mencari sume menda tu kan...hehehehe....

10 hari lagi....lama lagi ke atau da dekat ye..??sebab takde tanda-tanda pulak si kecik ni nak keluar dah...jadi nye aku macam konfius je...encik Hasben lak beriya-iya sangat dah nak si kecik ni keluar..*aku pon sama la jugak kan* hehehehe...tapi ntahla...bersedia ke aku nak tinggalkan encik Hasben sensorang kat sini...??? bersedia ke aku nak melalui semua sakit jerih perih melahirkan si kecik ni...??? bersedia ke aku untuk menjadi seorang ibu...??? erm~ insya Allah...aku tau, aku takkan dikurniakan anugerah ni kalau Tuhan rasa aku tak mampu...kan..^_^

wah~ apa ada dalam plastik tu..???

2 balang coklat la~!!! *plus 1 balang lagi masih dok dalam plastik beg*

hahahahaha...tadi tengahari boss ngan sorang akak opis aku ni pegi ke kilang Beryl's yang kat Serdang tu...nak membeli coklat katanya...bila di offer kat aku, aku pun apa lagi...terus bukak website, carik coklat yang berkenan dan order saja...hehehehe...*ops~ harap tak lupa bayar balik duit akak tu...huhuhuhu* aku pilih almond milk chocolate saja sebab aku tak makan sangat kacang lain or kismis tu...dan satu balang lagi --> assorted milk chocolate tu cadang nak buat adiah besday kat adik bongsu aku sabtu ni...insya Allah kalau si kecik ni belum nak keluar lagi...hehehehehe....

okeyla...doakan kesihatan aku dan si kecik ni ye...insya Allah ada 10 hari lagi yang bakal kami lalui bersama...selepas itu, kami akan tetap bersama tapi dalam 2 jasad yang berbeza...doakan jugak aku dikuatkan hati dan ditabahkan minda menghadapai perjuangan yang paling bermakna bagi seorang isteri dan seorang mummy-to-be...semoga segalanya akan dipermudahkan dan diberkati serta selamat akhirnya..insya Allah...

till then~

p/s: ada misi penting hari ini...adakah akan berjaya..?? kita tunggu dan lihat ^_^

Wednesday, June 1, 2011

MisSiNg ThE oLd TiMe...

hello hello~

hari yang tidak ada mood untuk menulis *untuk masa skarang la...tak tau la petang nanti camne* jadinya hanya meletakkan gamba sebagai hiasan....


but i really do miss this old time~!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::