Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Monday, May 30, 2011

TiMe FLiEs FasT~

hello hello~

lama jugak tak mengupdate kan...sebab cuti jadinye adalah sangat malas untuk ber blogging...*dan sekarang adalah sangat malas untuk bekerja* huhuhuhu....kalau diikutkan ati, memang nak je amik cuti 2minggu terus...kenapa 2 minggu...??sebab adalah lagi 13 hari untuk menunggu si kecik ni keluar...heheheh...tapi sebenarnya cuti lama-lama dan hanya duduk di rumah juga adalah sangat membosankan...macam minggu lepas, cuti 2 hari tapi duduk saja kat umah...sakit satu badan rasanya...huhuhuh...tapi nak wat camne, nak keja memang da takde mood langsung ni...lagi pulak minggu ni da disusun segala macam mesyuarat yang kena dihadiri...lagi la malas rasanya...

so, marilah memujuk hati dengan peristiwa-peristiwa yang best berlaku sepanjang hari yang tidak mengupdate...hari khamis dan sabtu, berulang la kami ke Secret Recipe...heheheh...bukan aku yang mengidamnya, tapi encik Hasben yang kempunan nak makan Mozarella Baked Fish kat SR tu...tapi kesian, dua-dua kali pegi dua-dua kali tak dapat nak makan...alasannya, oven dorang rosak...ceh~ sian encik Hasben...nantila aku bakar je kat umah...huhuhu....

chocolate ice blended & spaghetti meatballs untuk mummy and baby...

White coffee & chicken ape ntah for encik Hasben...

our dessert -- berry choc cheese cake *agak manis jugak ni*

kali kedua pegi, encik Hasben berbesar harapan untuk menikmati Mozarella Baked Fish tapi oven masih rosak..sian dia, dan dia cuma order menu lunch biasa saja...grilled chicken mushroom...aku lak order black pepper chicken grill...desert adalah cake kegemaran encik Hasben -- chocolate banana....dan adalah malas untuk mengambik gambar masa tu...hehehehe...lagi pulak, masa tu kaki, badan, pinggang, perut sume nye sakit...maka selepas makan terus ajak encik Hasben balik bertapa di umah....huhuhuh....

hari Ahad juga takde apa-apa yang menarik...disebabkan cuti duduk di rumah sahaja maka perlula keluar berjalan kan...nanti kaki membengkak pulak...dan disebabkan itu, encik Hasben pun mengajak aku ke Himpunan Sejuta Belia tu...sebenarnya nak pegi tengok gerai jual buku-buku je...tapi jalan punya jalan, kitorang sempat la layan persembahan band PDRM...sempat jugak menambah pengetahuan kat pameran polis dan askar...sempat jugak melawat kenderaan-kenderaan besar milik angkatan tentera *siap ada toileh dan shower bergerak upenye dorang ni* dan takde apa-apa yang menarik sangat la pun...kebanyakan barang-barang dijual pada harga yang mahal...terlalu banyak acara hiburan yang melalaikan...terlalu banyak pembaziran digalakkan *make up keta la, tambah gadget itu ini la* dan memang takde apa sangat la pun...

balik dari tu, terus flat kat umah...cadang nak pegi kenduri join mak ngan ayah pun tak jadi da sebab kaki da sakit yang terlampau...makanya terus tertido sampai petang...nasib baik perut adalah tidak selesa, maka terpaksa jugak bangun...dan tersedar yang belum zuhur lagi...kalau tak, terlajak la kitorang berdua ni...huhuhuh...sepanjang petang sehingga malam semalam, perut adalah sangat-sangat tidak selesa...kadang-kadang mengeras yang sampai cramp kaki...kadang-kadang sakit macam nak ke toilet tapi takde apa nak dilabur...dan kadang-kadang rasa memberat yang teramat sangat...tidur malam jugak adalah sangat tidak lena sekarang...huhuhuh....sekarang pun rasa tak sedap perut -- menyebabkan bertambah takde mood kat opis...

CD untuk si kecik dah sampai...

hari Jumaat aritu jugak, CD untuk si kecik ni da sampai...tapi masih dalam beg lagi..belum lagi mahu dibasuh atau dipengapa-apakan...lagipun belum nak pakai pun lagi...maybe selepas pantang nanti baru start pakaikan dia CD...comey kan...love the colours~!!

:: updated :: upenye ada jugak 2,3 orang yang tanya mana aku beli CD ni...huhuhuh..lupa pulak nak tolong pomot...aku beli dari website ni --> Adelia Damia Shoppe...so, untuk sesape yang nak survey tu leh la jenguk kat blog dia ye...

till then~

Wednesday, May 25, 2011

cLoTh DiaPeRs a.k.a CD

hello hello~

mood hari ni adalah sangat hepi...heheheh...bukan sebab si kecik dah nak keluar ye, tapi sebab da plan sume keja yang perlu disiapkan arini...dan disebabkan dah siap-siap buat plan maka sempat jugak la dimasukkan aktiviti berblogging sebagai salah satu item...hehehehe....*sowi ye boss...tak lama da saya nak mengelat kat opis ni*

semalam ada ceciter pasal CD kan...dan hari ni macam terasa nak wat sket entry lak...walaupun aku sebenarnya takde lagi pengalaman menggunakan CD ni...maybe aku cuma leh citer berdasarkan pengalaman kengkawan dan orang sekeliling aku sahaja...jadikla tu kan...selain menambah pengetahuan, boleh jugak aku berkongsi ngan sesape yang membaca ni...huhuhu....antara kengkawan aku yang pakai CD ni *korang leh klik nama untuk refer pada blog dorang...dan dorang memang banyak jugak citer pasal CD ni...* adalah:




dan disebabkan aku adalah antara orang yang baru-baru nak belajar pasal CD ni, lau ada salah silap tu mohon maaf la ye...dan mintakla diperbetulkan...huhuhu....rupenya one of staff aku kat opis ni adalah pengedar CD jenama BabyMia..uish~ takyah susah-susah dah nak carik sana-sini...dia siap bagi aku katalog sekali ngan contoh CD lagi...hehehehe...

antara contoh corak yang ada dalam range CD BabyMia

secara ringkasnya, CD BabyMia ni adalah lampin moden jenis berpoket dan datang dalam satu saiz sahaja *means boleh di adjust mengikut saiz baby samada S, M atau L* so, kalau da namanya CD tu tentula boleh dipakai dan dibasuh dan dipakai semula...agak menjimatkan sebab kalau disposable diapers tu kena beli setiap kali abes stok...dengan CD ni insya Allah kalau dah cukup stok, boleh recycle yang itu saja la..modal awal memang mahal jugak la...tapi untuk jangkamasa panjang aku rasa memang berbaloi...ada jugak jenama CD yang mahal harganya, tapi untuk permulaan aku cuba yang sederhana sahaja...bila dah betul-betul okay, dan si kecik pun comfortable insya Allah akan diluaskan lagi pelaburan tu...hehehehe....

sambung balik pasal CD BabyMia ni..untuk lapisan luar dia ada 2 jenis la :: Minkee dan PUL :: minkee ni dia macam velvet sket kot tapi kalau PUL ni pulak jenis yang waterproof tu...so, aku agak berkenan dengan PUL type la..tapi ada jugak aku order yang minkee tu, sebab macam gebu-gebu gitu...hehehe...untuk lapisan dalam pulak, BabyMia ni gunakan microfleece...dan aku dapat tau yang microfleece ni adalah salah satu komponen yang membantu pembersihan CD dapat dilakukan dengan mudah dan cepat kering...insert dia pulak menggunakan microfiber...dan ini membantu proses penyerapan dan memudahkan pencucian...rasanya lebih kurang je kot dengan CD daripada jenama-jenama lain...hehehe...dan CD ni memerlukan detergen khas untuk mengelakkan kualitinya merosot...yang paling kerap dicadangkan kat aku adalah jenama Pureen...tapi ada jugak jenama-jenama lain yang boleh digunakan..yang penting takleh ada softener kot...
Pureen H-A-D 
Bum Genius CD Detergent
Lunacare CD & Laundry Detergent

sebenarnya, pemilihan untuk menggunakan CD ni bergantung jugak pada individu tu...memang la, kena amik masa sket untuk cuci CD ni...tapi dari apa yang diceritakan pada aku, bukan susah mana pun nak cucinya...alirkan dengan air paip then soak kejap ngan detergent tu pastu letak dalam mesin basuh je...untuk CD tu memang direkemen untuk dimasukkan dalam laundry bag before letak dalam washer...untuk insert dia takpe...ini adalah untuk memelihara struktur CD dan butang-butang dia tu...erm, tak jauh beza pun dengan buat laundry kita tetiap ari tu kan...tapi ada jugak a few of kengkawan aku yang memang belum guna CD ni sebab kesuntukan masa...yela, kena amik kira jugak kan...sebab bukan semua orang ada kelapangan dan keupayaan yang sama...

encik Hasben telah memberi green light untuk aku mencuba pemakaian CD ni nanti...aku try sket dulu, kalau si kecik okey barula aku teruskan...tapi rasanya kalau menda ni tak memudaratkan, takkan la dia tak okey pulak kan...hehehe...lagi pulak, bukan ke semua mak ayah dalam dunia ni nak kan yang terbaik untuk anak-anak dorang...??? samala macam aku jugak...dan aku rasa encik Hasben pun sure macam tu jugak...semangat betul la aku ni....dan semoga aku dikurniakan kekuatan, ketabahan dan kesabaran yang cukup untuk menguruskan semuanya nanti...insya Allah, amin~

till then~

Tuesday, May 24, 2011

19 DaYs To Go~

hello hello~

lagi 19 hari je lagi...???fuh~ betul ke ni...???hahahahaha....macam hampeh je...dah sah-sah kat ticker tu nampak kan...lagi mau tanya....

pagi tadi adalah appointment check up kat klinik...macam biasa la, pemeriksaan rutin sahaja...tapi rupanya kali ni check up tak amik HB...so, tak tau la apa kabar ngan tahap HB aku minggu ni...huhuhu...harap-harapnya ok sajala...berat adalah naik sedikit *sebab 2 minggu lepas da turun sedikit* jadik, aku takdela risau sangat pun...hehehe....dan disebabkan tak perlu amik HB maka belum 8.30 tu selesai da..ingatkan lehla balik awal, sekali kena jumpa doktor la pulak...hehehehe...dan selepas ini kekerapan ke klinik adalah seminggu sekali ye korang...huhuuhu....

jumpa doktor pun buat pemeriksaan biasa saja...dia ada tanya kot-kot la baby ada masalah...tapi alhamdulillah si kecik ni insya Allah baik-baik aja...cuma aku ada la mention pasal dia kurang gerak aritu, tapi lepas check heartbeat sume, masih normal...so, mungkin baby terlebih mabuk tido kot aritu...huhuhuh...sian anak mummy....jantung baby adalah pada paras normal iaitu 148bpm...ok la tu kan...dan dianggarkan berat baby skang ialah antara 2.8 - 3.2 kg...berat ke tak ek...??rasanya macam normal je tu...

dan doktor jugak memberitahu yang baby sudah engaged...apa maksud engaged..??ye...kepala baby sudah masuk ke birth canal ye...makanya kena bersedia pada bila-bila masa sahaja....hehehe...terasa sedikit nervous di situ, tapi insya Allah...perasaan takut tu dah semakin kurang...dan doktor juga memberi beberapa warning...kalau da ada tanda-tanda ataupun baby mengeras terlalu kerap dan konsisten, makanya perlu segera ke hospital...*walaupun masa aku menaip ni, dia dok mengeraskan badan je* dan jugak slalu sangat la rasa nak berlari ke toilet skang ni...padahal bila da kat toilet tu, takdela banyak benar yang dilaburkannya...dan jugak slalu terasa sakit perut macam nak poo poo, tapi tiada hasil...doktor kata itu pun antara tanda-tanda yang perlu di monitor...sebab dia kata, sakit nak bersalin tu ada rasa macam nak terbuang jugak...huhuhuh...

dan sakit pinggang telah mula menyerang sejak pagi tadi ye...cumanya kekerapan adalah sejam atau dua jam sekali...mungkin kena tunggu sampai 20 minit sekali baru boleh nak mula nervous...hahahaha...encik Hasben da begitu bersemangat untuk menjadi muazzin kepada si kecik ni....*tapi sabar jap lagi ye cayang~*

:: updated ::

macam tak best lak entry yang xde gamba kan..??huahuahua...ni baru lepas meeting ni...sementara menunggu encik Hasben sampai, sambung jap menaip...pinggang ku sudah semakin sakit ni...baby jugak semakin suka mengeraskan diri dan menyebabkan kekejangan di peha dan betis...huhuhuh....memang kena banyak bersabar nampaknya...takpela, yang pasti aku akan rindu saat-saat macam ni bila si kecik ni dah keluar nanti..huhuhuh...sayu pulak rasa....

tadi, aku dok survey and tanya-tanya orang pasal CD *Cloth Diapers la...bukan CD karaoke ye* sebab memang dari mula peknen lagi aku da start survey...satu mungkin sebab pengaruh daripada orang-orang sekeliling aku ni...dorang slalu cite pengalaman dorang pakai CD untuk baby dorang...and of course la macam mana jimatnya belanja dengan pemakaian CD ni...so, apa pendapat korang...???



antara contoh-contoh CD yang aku jumpa...suka yang plain, tapi corak-corak pun cute jugak kan...

lain kali la citer pasal CD ni...sebab malas nak menaip...hahahaha....sape-sape yang nak kongsi info tu lehla dipersilakan..jangan memalu ye...boleh jugak aku jadikkan input untuk entry seterusnya...dealer yang boleh bagi harga murah pun dah ada..tinggal nak bentang usul kat encik Hasben je skang ni..lau dia kata ok, maka bolehla diteruskan hasrat yang murni ini...eceh~ lagi pulak CD ni boleh digunakan oleh generasi yang seterusnya...kan ke pelaburan yang baik tu... *dan jugak motivasi yang baik untuk menambah bilangan ahli keluarga...heheheheh*

till then~

Monday, May 23, 2011

BaBy WisHLisT~

hello hello~

macam gedix tak letak baby wishlist kat sini...??sebenarnya tak pasti sama ada ni baby punya wishlist atau mummy dia punya wishlist...sengaja je buat wishlist ni, supaya ada target lepas ni...yang da siap beli tu ok la kan...so kena la menabung untuk memenuhi wishlist ni pulak...insya Allah semoga dipermudahkan...wishlist ni mungkin akan bertambah atau berkurang dari semasa ke semasa...hehehehe...wishlist ini adalah secara rawak dan tidak mengikut susunan keberhendakkan....*perkataan macam-macam keluar da kan..??* hehehehe


WisHLisT 1: BaBy CoT

4 in 1 Baby Cot (daripada website MyBBStore.com) Package

Pakej ni termasuklah - Baby cot 28" x 52" (worth RM799.00)
                                - BumbleBee latex Matress 28" x 52" (worth RM419.00)
                                - BumbleBee 4pcs Crib Set (worth RM219.90)
                                - BumbleBee latex pillow with cover (worth RM31.90)

kalau ikutkan harga semua satu set ni dalam RM1,469.80, tapi dengan pakej deal ni dapatla jimat RM540.80 sebab harga untuk pakej ni cuma RM929.00 sahaja...maka, kenala mula menabung dari sekarang kalau nak beli...hehehe....aku berkenan dengan baby cot yang ni sebab dia 4 dalam 1...maksudnya boleh digunakan sebagai baby cot, playpen, sofa bed dan jugak single/junior bed (sampai umo 5tahun tau)...kan ke jimat tu...takyah nak beli katil lagi da lepas ni...


WisHLisT 2: BaBy sLiNg


aku rasa macam cozy je baby dok dalam baby sling ni...adala jugak usha-usha setiap kali keluar pegi tengok barang-barang baby tu kan...harga stendet dalam RM90 - RM100...boleh tahan jugak tu...sebab tu masuk dalam wishlist je dulu...kena kumpul duit dulu baru leh beli...hehehehe...lagi pulak, aku rasa senang je lau baby mau dok dalam sling ni...takyah gaduh nak lenguh-lenguh tangan sebab dukung dia lelama...*walaupun sebenarnya aku plan nak bagi encik Hasben je yang dukung...heheheheh*

WisHLisT 3: cLoSe aNd SeCuRe  sLeePeR
yang ni pulak memang lama dah aku berkenan...even masa sale kat MyDear dulu pun ada jugak aku usha menda ni..bukan apa, since takde baby cot lagi kan...aku ingat lau ada menda ni best jugak...boleh placing baby between aku ngan encik Hasben atas katil...so, takdela risau dia jatuh ke, terhempap ke...dan dekat la sangat kot-kot la dia bangun tengah-tengah malam ke..tak yahla aku nak kena bangun dari pembaringan bagai...*hahahaha...ayat si ibu yang pemalas* banyak-banyak website aku survey, harga dia stendet je..dalam RM169.90 camtu...tapi tadi ada aku tertengok kat FB sape ntah, sampai RM250 dia jual menda ni...agak-agakla kan lau nak mark up price pun...yang tu confirm la aku tak beli...huhuhuh...

WisHLisT 4: MeDeLa FreesTyLe BreasTPuMp

ini wishlist sepanjang masa kot...hahahaha....tak bersyukur betul la aku ni...ye, aku tau aku dah ada Medela Swing kesayangan aku *walaupun belum betul-betul pernah guna untuk expressed breast milk lagi* tapi tak salah kan kalau aku masukkan Medela FS ni sebagai salah satu wishlist aku...paling murah setakat yang aku penah jumpa adalah RM1550...kira murah sangat la tu berbanding harga stendet dia iaitu RM2229...yang ni memang confirm kena kumpul duit membelinya...chaiyo2~!!!bukan apa korang...sebab aku baca review Medela FS users ni, ramai yang kata bagus...lagi-lagi bab menjimatkan masa tu...and boleh kurangkan kelecehan kena collect susu dari other breast kalau guna single pumping...sebab tula aku berkenan sesangat nye...

WisHLisT 5: BaBy sToRaGe :: cHesT dRaWeR
ini memang wajib masuk dalam wishlist la kan...sebab aku rasa chest drawer ni adalah yang paling sesuai untuk menyimpan baju-baju dan segala macam barang si kecik tu nanti..yela, barang-barang dia kan sumenye kecik kecik comey comey je..jadi aku rasa chest drawer nila yang paling elok..senang nak organise..dan senang nak cari balik...huhuhuh...warna, for sure la warna putih...kalau boleh sume furniture dia aku nak bagi warna putih je..sesuai dengan baby, putih suci gitu...hehehehe....

WisHLisT 6: BaBy CaR sEaT
yang ni pulak, aku tengok ramai parents yang letakkan sebagai baby's basic need...tapi aku ngan encik Hasben takde beli pun lagi...huhuhuh...bukan menafikan keperluan asas dia ye tuan-tuan dan puan-puan...tapi sebab setiap kali pegi survey tak jumpa jugak yang berkenan...nak kata memilih beno tu, idakle...tapi ntahla...aku rasa untuk memudahkan aku *lebih-lebih lagi kalau aku kena travel alone* memang amat perlu car seat ni...yela, aku takde bibik nak tolong pegangkan baby tu..tapi lau ada bibik pun, aku takmo dia yang pegang lau naik keta...takpe, renyah sket pun..biar aku je uruskan..huhuhuhu....

setakat ni itula sahaja wishlist aku...*nampak macam akan ada bertambah pulak ek bila cakap cenggitu* harap-harap nya idakle...nak beli banyak-banyak sangat kang membazir pulak ye..tapi kalau yang dalam wishlist ni, rasa-rasanya sampai ke anak kkedua, ketiga dan seterusnya masih leh pakai what..???hahahaha...*yang satu ni pun tak keluar-keluar lagi...dan berangan yang kedua ketiga ye* so itula yang saje aku nak kongsi kan..orang kata --- sharing is caring --- ye tak..??? ^_^

till then~

20 DaYs To Go~

hello hello~

disebabkan sabtu n ahad aritu tak sempat nak menaip entry *walaupun almost of the time dok depan pc* maka nya aku kena la wat entry marathon ari ni...huhuhuh....selalunya macam tu la...ada menda nak tulis, internet pun tak jadik masalah skang..tapi takde ketekadan untuk menulis....*ceh~ ada ke perkataan ketekadan...???*

SaBTu (22 DaYs To Go~)

ari sabtu yang seperti biasa sahaja...encik Hasben ada kelas B.Inggeris pagi tu...makanya aku cuma melepakkan diri di rumah bersama si kecik...hehehe...*padahal si kecik cuma tido je kat dalam ni* lepak-lepak, malas-malas, sedar-sedar da kul 12.30 tengahari....menggelabah jap sebab takde wat keja umah apa pun lagi...hehehehe...terus bangun dan memasak...encik Hasben ada beli ikan mayong smalam...lau da ikan mayong tu sure la nak masak kari kan...hehehe...sempat lagi sms dia minta belikan mineral water ngan air laici....tunggu dia balik, dan memenuhkan perut yang lapa...

petang tu rasa macam tak sedap ati je...sebab si kecik ni diam je tak bergerak-gerak...selalunya dia lah juara...tapi masa tu sedapkan ati jela..agaknya dia tido kot, sebab tu la dia dok diam je...sampai ke maghrib tu dah bertambah-tambah tak sedap ati...sebab aku lupa pulak nak tanda carta pergerakan dia tu...tapi memang dia diam je...bila aku panggil-panggil dia, sket je respon nya..kadang tu takde respon langsung...selalunya pantang diusik mula la nak memusing sana sini...bagitau encik Hasben, dia pun try jugak panggil2 si kecik ni...tapi dia diam je...

pas semayang isyak tu, encik Hasben ajak p klinik...agaknya risau jugak kot, lagi-lagi tengok aku yang da macam serba tak kena...maunye tak, risau tau...huhuhu....dalam keta sepanjang jalan tu pun si kecik ni diam je..lagi la aku risau...slalunya naik keta je, pasang cd, mulala dia berpusing-pusing...sampaila kat Bangi, encik Hasben berenti jap kat Shell isi minyak...aku pun pelan-pelan cakap kat si kecik ni --- nape mummy ngan walid panggil baby tak menyahut ni..?? tak baik tau buat mummy ngan walid macam ni --- masa tu baru rasa dia bergerak sket...pastu encik Hasben masuk keta, aku pun bagitau dia baby da gerak sket...dia pun try jugak panggil lagi...lepas tu barula terasa dia memusing-musing...baru la rasa aktif semacam da baby ni...

fuh~ lega jangan cakapla...sket punya risau aku mula-mula tau...so, kitorang tunggu kat Shell tu dalam 10 minit camtu...bila dalam 10 minit tu memang baby gerak macam biasa, memang betul-betul lega aku rasa...hehehe...so, cakap ngan encik Hasben takyahla pegi klinik...insya Allah baby okey ni...terus la kitorang patah balik ke Putrajaya dengan hati yang riang gembira...si kecik pun tumpang gembira jugak kot, sebab sampai senak-senak perut aku dibuatnya pastu...tak kisahla baby...senak pun senak la, asalkan kamu bergerak aktif...hehehehe...sempat lagi pusing Carrefour Alamanda cari susu...

agak lama jugak aku dah tak consume Anmum ni..sejak aku minum and mula rasa macam nak muntah lately...huhuhu

sekarang aku just consume susu kotak je..pagi petang malam minum...kadang-kadang full cream, kadang-kadang chocolate, kadang-kadang low fat...

AHaD (21 DaYs To Go~)

hari Ahad yang juga seperti biasa...disebabkan tido lambat malam tadi *sebab sibuk nak layan Astro kan* kami bermalas-malasan di atas katil sehingga matahari naik atas kepala...hehehehe....tak pasan la atas kepala ke tidak, sebab kitorang kan tido dalam umah...kot kat luar umah tu pasan la kot...hehehehe....tapi dalam kul 10 camtu aku da bangun da..sebab pinggang rasa sakit yang terlampau-lampau...huhuhu...macam senggugut la kot..sampai aku rasa macam nak mengerekot tu, tapi tak bolehla sebab saiz perut langsung tidak membantu...huhuhu...kejap pusing kiri, kejap pusing kanan...nak bernafas pun rasa tersekat-sekat sebab terlalu sakit...risau jugak kalau apape effect kat si kecik, tapi harapnya tidak le...lama jugak la macam tu...dekat sejam jugak la aku menahan sakit tu...encik Hasben nampaknya lena sangat, malas nak kejutkan dia...bile dah reda tu, cepat-cepat aku bangun dan mandi....

pastu terus turun bawah dan mula mengemas...sebab nya semalam langsung tak mengemas, malas...hahahaha...ni terus bangun basuh baju, masak bekpes, kemas umah....waaa~ kagum kan....terlebih rajin sudah ni...hehehe....pastu melepak depan tivi, melayan citer feveret aku la --> criminal minds...hehehe...tunggu punya tunggu, sampai masuk ke pukul 1...aih~ encik Hasben ni takmo bangun ke...aku pun da lapa ni...huhuhu....dah tak larat menunggu, aku pegila kejutkan dia...sian jugak kat dia *sebab rasanya malam tadi dia tido kul 4lebih kot menyiapkan website dia tu* tapi, takleh jugak nak biar dia tido sampai ke petang..mudarat tu...huhuhuh...yang takleh blah tu, bangun-bangun je dia kata --- erm, sedapnya bau nasi goreng --- hampeh betul...turun bawah tunggu dia mandi, dan kitorang pun melantak nasi goreng mengisi perut...hahahaha....alhamdulillah, kenyang beno rasanya....

pastu lepak la kat depan tivi...aku pun mengemas la barang-barang si kecik...mana yang nak bawak pegi spital..mana yang nak masuk kotak bawak balik kampung nanti...pastu susun siap-siap kat tepi sofa tu...encik Hasben pun sibuk-sibuk tanya -- mana yang abang nak bawak p spital nanti ni...?? then yang ni nanti nak bawak balik umah mak kan...??? --- aku pun tunjuk la dia mana-mana beg n kotak yang dia kena angkut nanti...hehehehe....terus je dia ajak aku pegi kedai baby, nak beli kalau-kalau ada lagi barang yang tak cukup...erm, secara asasnya sume da cukup aku rasa..tapi aku okey kan aje la kalau nak pegi...hehehehe....

dan ke Manjaku la kami...rupanya Manjaku ada wat sale...wah~ sket punya ramai orang....masing-masing memborong....dan macam biasa lau ada sale aku sure tengok mak bapak budak ni memborong pampers...apsalla tak pakai cloth diapers je..kan jimat...tapi mungkin pakai pampers biasa tu senang sket kot..jimat masa walaupun agak mahal belanja...entahla...kitorang takdela shopping sangat, beli sket je barang sebab yang lain dah ada...nasibla sekali bersalin tu sorang je baby kan, kalaula skali keluar tu 4,5 orang...sure memborong baju tak hengat...hahahah...

beli baby detergen jenama Pureen...ini untuk basuh nappy and babywear...sebab orang kata tak elok guna pencuci yang biasa tu...

dan jugak --- minyak telon...aku suka bau minyak ni..bau minyak ni ngan bau baby macam sebati serasi je...hehehehe...

pastu sempat lagi menyinggah kat Ice Room...hehehe...macam da jadik tempat wajib singgah lak setiap kali datang ke Bangi ni...layan jela eskem mangga kegemaran aku tu...tak penah nye rasa tak sedap...hehehe....malam tu sempat la aku ngan encik Hasben berbincang jadual percutian aku selama 3 bulan nanti...maybe akan terus balik umah mak dari spital nanti...then bulan puasa akan balik ke sini semula, bagi si kecik biasa sket ngan umah dia...pastu balik semula berpuasa akhir di umah mak, dan terus pulang ke kuala...almaklumla, tahun ni giliran beraya di Kuala...encik Hasben pun sudah bersetuju, dan insya Allah begitula percaturannya nanti...takpe ye adik-adikku...tahun depan giliran beraya kat umah mak, dan si kecik insya Allah da umo setahun...maka duit raya kena lebih sket la..hehehehe....

IsNiN (20 DaYs To Go~)

baru memulakan hari...mungkin akan diupdate lewat sedikit...hehehehe *ayat mengelat la ni*

till then~

Thursday, May 19, 2011

24 DaYs To Go~

hello hello~

jam sudah masuk ke pukul 5 petang...maka mood malas sudah datang menyerang...wachaaaa~!!!! hahahaha...sebenarnya aku tengah tensen ni...arini si kecik takdela bergusti sangat macam semalam, cuma dia kerap mengeras je la macam biasa..pinggang jugak sudah semakin melarat sakitnya...cuma takde la lagi sampai ke tahap contraction kot...huhuhuhu...maybe sebab aku banyak duduk dan kurang berjalan...almaklumlah, aku cuma rajin berjalan kalau di shopping-shopping complex sahaja...*ayat nak suh encik Hasben bawak ke shopping complex slalu* tapi takde la jugak...sebab sekarang ni kelajuan berjalan adalah amat perlahan, dan cepat je rasa lenguh kat kaki...huhuhuh...

petang yang agak membuatkan aku tensen...sebab boss aku bagi keja baru...susah jugak ada ramai boss ni kan...masing-masing nak tunjuk dorang boss agaknya...bile di kenang-kenang balik *ceh...macam pe je...* banyak jugak keja aku kena siapkan before dapat bercuti dengan aman -- insya Allah --- boss besar smalam awal-awal da pesan nak mintak aku semakkan penerbitan Banci dia...ni boss kecik lak suh aku watkan jurnal daripada kertas pembentangan masa Conference kat India aritu...aku pulak ye-ye je cadang nak cuti awal seminggu...herm~ aku apply je la kan cuti tu...kalau lulus, alhamdulillah...kalau tak lulus, kenala pujuk si kecik ni kluar awal sket...sebab aku memang dah tak bermotivasi langsung untuk bekerja ni...huhuhuhu....

email arahan untuk pegawai coolie macam aku...

tadi tetiba ada email masuk minta aku sediakan frame untuk jurnal...sumpah aku tak reti...tapi yang buat aku nak gelak + nak marah tu ialah tarikh penghantaran frame jurnal tu --- 15 Jun 2011 --- adoyai...boss aku ni...kan ke awal-awal lagi aku da bagitau yang aku punya EDD adalah pada 12 Jun 2011...???aku harap sangat yang aku tak ter over-due...malah aku doa sangat supaya si kecik ni keluar awal sket dari tarikh tu...so aku just inform balik kat dia, skali bagitau yang aku cadang nak amik cuti awal seminggu lagi...tapi setakat ni dia takde cakap apa lagi...mungkin esok petangla, masa meeting seksyen...bersedialah anda...huhuhuhu....

guidelines penulisan jurnal dan paper yang perlu aku convertkan...

sebenarnya paper tu memang la ada nama aku as an author...tapi ada lagi 3 orang pegawai yang lebih senior daripada aku -- tak termasuk boos kecik ku itu -- sebab tu macam blur-blur je, kenapa aku jugak yang perlu menjadi penulis jurnal ni...memang la material nya dah ada...tapi guidelines tu ada 4 m/s korang tau tak...maksudnya memang banyak menda nak kena convert untuk bentukkan satu frame jurnal...ntahla, aku rasa maungkin aku boleh buat...cuma dalam mood yang memang bertabur sekarang ni aku tak tau bape banyak masa akan aku amik....

haih~ ada lagi 24 hari je lagi ni...tapi makin banyak pulak keja...harapan aku, makin dekat nak cuti bersama si kecik ni, makin kurangla kerja aku...herm~ harap ada hikmah yang terpaling indah di sebalik semua ni...manala tau kan...sebelum cuti, aku kena keja banyak gila..tapi lepas cuti nanti kot-kot la termurah rezeki...boleh berenti keja terus...hahahahahah~ insya Allah, sape tau kan...

umak mak ayah aku kat kampung kena banjir kilat aritu...

kenapa ntah gambar ni terpilih untuk mengakhiri entry kali ni..mungkin sebab aku windu nak balik kampung...??? *padahal baru minggu lepas balik melantak cupcakes ngan soto* ataupun mungkin aku tak sabar nak balik cuti lelama ngan si kecik dan encik Hasben...hehehehe...tapi ini kali kedua umah kitorang banjir...before ni penah jugak tapi takde la tinggi camni...nasib bek ayah aku wat umah tinggi sket walaupun setingkat...cuma dapur saja yang tenggelam sebab betul-betul atas tanah...umah depan ni adalah kena naik 3 anak tangga jugak tingginya...

till then~

Wednesday, May 18, 2011

25 DaYs To Go~

hello hello~

petang yang amat mengantuk pulak rasanya....pagi tadi da meeting setengah hari..dengan sejuknye, memang tak tertahan rasa...huhuhu...dengan si kecik yang langsung takmo dok diam ni...senak rasanya perut aku...huhuhuh....ni pun dia dok mengeliat ke, mengejang ke, mengeras ke, aku pun tak tau la...yang aku tau, tegang rasa nya kulit perut ni....perut pun dok rasa tak selesa je ni...rasa macam nak ke toilet pun ada, rasa memulas-mulas...tapi kejap-kejap je la...nape ni, baby...??da tak selesa ke kat dalam tu...dan makin tak cukup ruang ek..??? mummy tak taula camne nak bagi besar lagi ruang kat baby skang ni...hehehe....

arini saje la mengjenguk buku pink aku tu...tengok kat carta pergerakan baby tu...fuh~ nampak sangat la yang aku ni suka mengelat ye...huhuhuh...berapa banyak langkah la...ada yang aku catat, ada yang tak...cuma yang aku pasan *walaupun dalam takdela lengkap setiap hari catatan tu* pergerakan baby jadi makin lambat lak nak cukupkan 10 kali tu...ataupun mungkin jugak aku yang tak catat...sebab kekadang tu aku terlupa nak catat, bila teringat baru la terhegeh-hegeh nak tanda kat carta tu...tapi alhamdulillah, setakat ni pergerakan baby memang melebihi 10 kali dalam masa 12 jam tu...agaknya kalau aku kira daripada pukul 8.30 malam ke atas, tak sampai sejam da cukup 10 kali kan...hehehehe....

carta pergerakan baby yang banyak tempat kosong....

dua tiga hari ni adalah rasa sangat tak selesa...dengan perut yang aku rasa mengeras setiap masa *tambah-tambah lagi malam masa nak tido tu* kadang-kadang aku cakap je kat baby ni --- kalau da tak selesa sangat dok dalam tu, keluar je la...mummy pun rasa tak selesa jugak kalau baby tak selesa --- tapi bila pikir balik, aku belum betul-betul siapkan barang-barang dia ni...so, tangguh dulu ye baby...hehehehe

kekadang rasa macam nervous pun ada...first time la katakan....mana aku nak tau kalau si kecik ni da nak keluar ke apa ke...sebab pengalaman setiap orang tu bukannya sama je kan...tapi aku harap sangat Tuhan akan bagi aku ngan encik Hasben petunjuk bila tiba masanya...skang ni kalan time mengaji tu, cepat je aku rasa nak marah...bukan nak marah sebab kena mengaji lama-lama, tapi sebab bila duduk lama-lama mula la rasa tak selesa...nasib baik encik Hasben tu penyabar orangnya...

tadi, terjumpa lak majalah Pa&Ma ni kat kedai bawah tu...aku pun malas nak pikir banyak, beli je terus...tapi hampeh, sampai skang selak pun belum lagi...hehehehe...jap jap lagi la...aku dok berulang tengok jam je skang ni...mood nak keja macam da merosot 88 peratus...skang ni rasa nak balik umah je, baring baring, rehat rehat...kalau ikutkan rasa tu, nak je amik cuti terus sampai nak bersalin kang....tapi maunye boss aku nak bagi, ada lebih kurang 3minggu lagi kot..hahahaha...

Pa&Ma baru yang ada gambar Super Baby

skang ni pun da mula rasa tak selesa...sakit pinggang tu biasa la...tapi sebab tak tau nak buat apa nak ilangkan sakit pinggang tu yang wat aku rasa tensen tu...huhuhu...mungkin aku ni terlalu fokus pada masalah, tapi memang dah tak boleh diselamatkan buat masa ni...cepatla pukul 5.30...aku rasa dah tak larat sangat nak dok kat opis ni...huhuhuh....baby da berenti memusing tapi aku masih lagi rasa sakit perut...macam tersalah makan tu, camtu la rasa dia...ada orang kata, kalau rasa macam senggugut tu adalah salah satu tanda nak bersalin...tapi malangnya aku bukanla orang yang selalu kena senggugut...makanya aku tak tau macam mana rasanya...huhuhuh...kalau rasa sakit perut sebab gastrik tu, aku tau la...

takpela...doakan la ye...semoga dipermudahkan semuanya...ada lagi 25 hari ni...insya Allah, sampai masanya bertemu jugak aku dan encik Hasben dengan permata hati yang kami nanti-nantikan ni....baby pun, jangan rindu mummy ngan walid banyak sangat ye...nanti bila baby da betul-betul ready, dan Tuhan pun dah izinkan insya Allah kita akan bertemu....

till then~

Tuesday, May 17, 2011

26 DaYs To Go~

hello hello~

selamat melepakkan diri di hari cuti umum begini ye...aku ngan encik Hasben pun sama-sama melepakkan diri jugak ni...walaupun bangun tido awal hari ni *kul 7.30 da tercongok kat ruang tamu bawah* tapi masih selesa melepak tanpa berbuat apa-apa....hehehe...sampaikan dekat kul 10 barulah aku ajak encik Hasben keluar untuk bersarapan...dan seterusnya ke Alamanda, membeli barang-barang untuk dimasak tengahari nanti...hehehehe....

dan bergandingan la kami ke Alamanda *mana de tempat lain nak pegi pun kat Putrajaya ni kan*...sampai-sampai je terus bekpes kat food court tu...pastu encik Hasben pun merungut...lama da tak pegi karaoke katanya...aku dengan ajak-ajak penyu cakap la kat dia --- pas bekpes kang kita p karaoke ek??? dia sket punye hepi..abes je makan terus tarik tangan aku pegi ke tempat karaoke tu...malang sekali, kedai tu tak bukak pun lagi...hahahahaha...maybe next time ye, cayang~

balik umah tu sambung melepak balik....hehehe...pas zuhur baru masak untuk makan tengahari...masak yang simple-simple jela memandangkan aku bukannya larat nak berdiri lelama kat dapur tu kan...hehehe...so, menu hari ni cuma kari daging kamben dan sayur bayam sahaja...hehehe...dan encik Hasben makan dengan penuh bersemangat *walaupun semalam dia komplen kat aku kata berat dia da naik...hehehehe* sonok tengok dia makan macam sedap tebabo aku masak...hehehehe...

dan disebabkan keboringan petang tu aku buat popia...isinya...??kentang la...macam inti karipap tu...tapi disebabkan aku malas nak menguli doh karipap, aku balut ngan kulit popia je...adik-adik dan sedara-mara aku taula macamana rupa dan rasanya popia dengan inti karipap ni...hehehe...sedap weh~ boleh cuba la lepas ni ye...hehehehe

gunakan kulit popia saiz kecil sahaja...dapatla dalam 50 biji...

so, adala lagi popia tu aku letak dalam peti ais...kot tetiba rasa nak makan kang, panaskan kuali campak je dalam tu...dan sedia untuk dihidang...hehehehe...encik Hasben pun suka benor nampaknya...yela, takyahla dia  merungut nak makan apa lagi tengah-tengah malam time lapo kan...hehehehe....

dan semalam adala ternampak Majalah Pa&Ma baru kat Alamanda tapi tak beli..kununnya nak beli kat MPH tapi hampeh...takde pulak dia kat situ..pusing punya pusing, rupanya Ramlee Awang Murshid da keluarkan novel baru diala...aku pun terus je amik dan pegi bayar...hahaha...begitu sekali kemaruk ngan novel dia kan...

novel terbaru Ramlee Awang Murshid - Sutera Bidadari

dan berakhirlah hari cuti umum kami...hehehe....si kecik ni asek memusing je rasanya..kadang-kadang sampai satu tahap aku rasa tak selesa sangat...tapi tak tau nak buat macamane...huhuhu...bagitau kat encik Hasben, dia pun jadi buntu...maklumla, rasa pun tidak kan...boleh tengok dan dengar je...sampaikan satu masa dia cakap kat si kecik --- baby dah tak nak dok kat dalam tu ke? kalau nak keluar sangat, keluar la...cian kat mummy tu....hehehe....ape la encik Hasben ni, boleh pulak dia pesan cenggitu....aku belum prepare abes lagi ni...tunggu jap lagi ye...^_^

till then~

Monday, May 16, 2011

2 YeaRs, 2 MoNThs, 2 daYs

hello hello~

daripada anniversary ticker kat atas tu rupanya da 2 tahun, 2 bulan dan 2 hari aku menjadi wifey kepada encik Hasben..hehehe....kitorang berkawan da dekat 6 tahun rupanya...siapa sangka kan...??daripada cuma kawan satu kumpulan untuk projek semester, sekarang ni kitorang dah jadi rakan kongsi dalam hidup sepanjang hayat...insya Allah...dan sepanjang 6 tahun dan jugak 2 tahun, 2 bulan, 2 hari ni macam-macam yang dah jadi...tapi alhamdulillah, Tuhan berkati penyatuan janji dan hati kami....insya Allah akan ada sehingga yang ke sejuta...hehehehe...

walaupun si kecik ni lambat sket hadir dalam idup kami, tapi kami tetap bersyukur~

aku ngan encik Hasben kenal masa sama-sama belajar kat UKM dulu...sebelum kena satu kumpulan ngan dia, siyes aku tak penah pasan pun dia...huhuhuh...lagi pulak aku bukan la jenis yang suka bercampur dengan mana-mana group kat fakulti aku tu...aku cuma berempat je la -- aku, As, Ckin ngan Sha -- ke mena-mana pun kitorang berempat jela...dan kadang-kadang kitorang melibatkan Kak Nurul sama...Kak Nurul ni pun kebetulan kenal dia sebab satu group masa subjek kat fakulti lain..pastu terus jadik member kamceng...hehehehe...

dijadikan citer...masa sem 1 tahun 3 tu kitorang amik subjek ekonomi pelancongan...pensyarahnya adalah timbalan dekan fakulti kitorang, maka dia adalah agak bizi...jadi untuk mengganti masa yang dia tak dapat bagi kuliah tu dia suh la kitorang buat kertas kerja...dan kumpulan ditentukan oleh dia sendiri...kalau tak, for sure la aku akan berkumpulan dengan kengkawan aku yang berempat itu sahaja...dan kitorang pulak takde sorang pun yang dapat satu kumpulan yang sama...masa tula aku kenal encik Hasben ni...jarang sangat senyum dia ni, tapi masa first time aku tegur dia, dia senyum kat aku --- manis...hehehehe...

start masa tu jugakla kitorang berkawan...dan rajinla jugak kitorang bermesej-mesej..hehehe...biasanya mesej pun pasal paperwork kitorang tu jela...dia pun takdela pulak penah tackle aku ke apa, jadi nya aku cuma anggap dia macam bebudak fakulti yang lain jela...tapi ada satu ari tu, dia ajak aku study sesama kat library...huhuhuh...nerveous punya pasal, aku ajak la kawan baik aku -- Ayu -- temankan...dia pun okey je nampaknya ngan Ayu...so, lepas tu agak berlarutan la kitorang punya agenda untuk study sesama kat library...kalau ikut Kak Nurul -- nak pegi buat iklan sunsilk ke??? --- hampeh je Kak Nurul...huhuhuh...

dan entah macamana...dalam tak sedar kitorang semakin rapat...sampaila lepas raya tu, dia ajak aku keluar...dan tempat pertama yang kitorang pegi adalah Aquaria, KLCC...hehehehe...dan bermula lah episod baru dalam kehidupan kitorang...dan aku, sangat bersyukur sebab dipertemukan dengan dia...macam-macam menda yang jadi sepanjang kitorang berkawan...tak kurang jugak dugaan yang datang, yang menguji kesabaran dan kesetiaan kitorang...tapi alhamdulillah, dia tetap setia...dan tetap mencinta...mungkin aku ada berjumpa dengan orang yang lebih baik dari dia, lebih berjaya dari dia, lebih macam-macam dari dia...tapi semua orang tu takkan boleh cintakan aku macamana dia...

sebab tu...dalam 2 tahun, 2 bulan, 2 hari aku jadi wife dia...aku terlalu bersyukur...macamana dia layan aku dulu, 6 tahun lepas...samala macamana dia layan aku sekarang...malah lebih baik, dan lebih mesra lagi...kerenah aku yang tak penah abes, tak penah jemu dia layankan...permintaan aku yang tak penah sedikit, tak sekali dia ungkit....bersyukur teramat sangat aku dijodohkan dengan dia...semoga ikatan ini akan berkekalan sehingga ke akhirnya....

buat encik Hasben...terima kasih atas segalanya..

aLReaDy 36 wEeKs

hello hello~

wah...cepatnya masa berlalu kan...da masuk minggu ke 36 si kecik ni...dan semakin berdebar-debar jugak la rasa di hati ni...hehehehe...tapi, insya Allah semuanya akan selamat...cuma tapak kaki je yang rasa sangat tak selesa sekarang ni...agaknya da terlebih berat kot...sakit sangat tapak kaki bila pijak kat lantai...da cuba letak minyak, urut sikit-sikit tapi nampaknya tak berkurang pulak sakit tu...takpela, mungkin sikit masa lagi ilangla sakit ni...

si kecik suda sebesar tembikai...tembikai spesis apa ni, aku pun tak tau...huhuhuh

kalau ikut gambar tu, skang si kecik da mencecah 47cm dengan 2.6 kg berat...huhuhuh...beratnya dia ni...patutla mengah semacam je bila buat kerja umah tu...patutla jugak kaki ni da bertambah sakit skang...takpela, asalkan dia sihat sudahla kan...hehehehe....

kedudukan si kecik pada umo 36 minggu

sepatutnya si kecik ni da duduk dalam posisi macam tu la...breech position...aku tak pastila pulak betul ke tak si kecik ni da duduk cenggitu sebab aku takde teropong nak menengoknye...hehehe...tapi agaknya betulla kot..sebab da kurang rasa senak kat ulu hati ni...rasa berat je bawah skang...sampai ngilu la jugak tapi setakat ni takdela rasa sakit ke apa...cuma nak bangun dari duduk or baring tu, agak bercinta la sket ye...hehehe...dan kalau nak beralih posisi masa baring tu pun satu hal jugak...berat je kat perut ni...

dan ektibiti untuk minggu ini...

si kecik da mula untuk turun...tapi aku sendiri tak pasti macam mana nak check samada dia da turun ke belum...hehehe...masa pegi check up tu nurse takde cakap pe lak...infant car seat tu adalah satu-satunya menda yang aku takde beli...huhuhu...bukannya apa, sebab aku rasa kurang keperluannya buat masa ni...rasanya masih larat kot untuk aku pangku je dia...tapi kalau nak masuk keja balik *itupun kalau aku nak keja lagi la..kuang kuang kuang* mungkin aku kena beli jugak kot...nak anto ke nursery nanti kenala dia dok dalam car seat ye tak...unless la encik Hasben nak anta jemput kami hari-hari...hehehehe

dan misi minggu ini adalah --> mengemas se'complete' mungkin beg yang nak kena bawak pegi hospital tu...sebenarnya memang la da prepare tapi ada lagi yang kurang...so, kena make sure semuanya da cukup la..then boleh letak siap-siap kat tepi pintu tu...and kena kemas betul-betul barang yang nak bawak balik kampung nanti..nak kena buat perjanjian jugak ngan encik Hasben ni...2tahun lebih dok berdua ngan dia, kang tetiba kena tinggal sensorang kat kampung kang ada jugak yang makan ati berulam jantung...huhuhuhuh....

till then~

Sunday, May 15, 2011

28 DaYs To Go~

hello hello~

hari ini suda kurang sehari daripada smalam....ada lagi 28 hari sahaja lagi...disebabkan semalam da keluar berjalan-jalan ke kampung halaman, maka aktiviti hari ini adalah tido puas-puas..hahahaha...badan pun jadi sakit-sakit sebab terlebih tido...tapi bangun-bangun terus mensetelkan kerja-kerja umah yang belum siap sepenuhnya semalam....basuh baju, kemas dapur, dan lain-lain...lepas tu terus ajak encik Hasben keluar pegi makan...memula, dia ajak makan kat Alamanda je..tapi disebabkan aku buat muka *boring gile makan kat Alamanda* dia terus je pegi foodcourt kat presint 16 tu...okey la jugak kan...sebab first time makan kat sini...hehehehe.... *milo ais dia pun memang ada kelas punya*

pastu terus balik umah sebab memang takde plan pun nak pegi memana...memula ingat nak mengemas baju-baju si kecik tapi terasa macam malas la pulak...huhuhuh...esok jela...*nampak tak, suka bertangguh kan...???* aku pun terus menjemur baju, baru je minta tolong encik Hasben untuk menjemur kat luar da terdengar bunyi guruh la pulak...jadi, aku menjemur dalam umah jela...nasib baik sket je baju, lau tak suure bau macam laundry shop da umah ni...uhuhuhuh....

Yakitake!!! Japan

dan sepanjang petang kitorang pun bermalas-malasan je di umah....tolong urutkan kaki encik Hasben sebab habuan dia main futsal jumaat malam tu...sampai tertido-tido dia...penat sangat la tu agaknya...hehehe...sambil tu, aku layan anime Yakitake Japan kegemaran aku tu....sampai aku pun tersengguk-sengguk la jugak...dan malam pun, disebabkan aku takde beli apa-apa stok lauk ngan sayur kami cadang untuk makan kat luar jela...malas nak makan nasik, encik Hasben ajak makan McD je...aku layan kan jela...hehehehe....

tujuan encik Hasben sebenarnya nak menda ni je...

dan sekali lagi kitorang ke Alamanda...da macam umah nombor 2 la pulak ye...hehehehe...terus order McValue Meal sebab encik Hasben nakkan gelas warna biru tu ha...warna Charcoal ngan Purple kitorang dah ada...masuk Blue ni, ada 3 kaler da semuanya...ada 3 kaler lagi untuk dirembat...hahaha...pastu kang orang datang umah hidang air guna gelas McD jela....abes je makan McD kitorang pun balik *pegi Alamanda semata-mata nak makan je*

sempat lagi aku berkira-kira nak mengemas barang si kecik esok ni...insya Allah jadi...hehehe...rasa seronok nak pegi keja esok...sebab apa...??sebab apa...??sebab Selasa cuti...hehehehehe...

till then~

Saturday, May 14, 2011

29 DaYs To Go~

hello hello~

dup dap dup dap...ada lagi 29 hari untuk ditempuh dengan perut yang memboyot ini...adakah aku akan rindukan masa-masa sembilan bulan...oh yea~ sudah tentu la...hehehe...

sempena hari Ibu yang telah berlalu *ceh...da berlalu baru nak citer kan* aku cadang nak wat suprise kat mak...yela, sebab minggu lepas agak bizi kan..tak sempat nak balik..makanya minggu ni awal-awal lagi da bagitau kat encik Hasben nak balik umah...dan encik Hasben pun setuju saja...alhamdulillah...dan gigihla aku mencari website-website yang bole aku tempah cupcakes...sesaje je weh nak menempah...padahal boleh je pegi cari kat kedai, beli and bawak balik...nak spesel sangatla kononnya...hehehehe...


last-last aku tempah kat Cupcakes D'Bangi...senang je berurusan dengan owner dia ni...peramah, dan boleh amik tempahan aku yang tak sampai 3hari masa or der nye...heheheh...kat atas ni contoh deko cupcakes yang aku tempah..tulisan tu bukanla macam dlm gambar tu *yang tu aku copy dari website dia je* aku punya tu just tulis "Love You Mom" je...dan takdela belon-belon macam kat atas tapi digantikan dengan bunga-bunga ros yang comel...*gambar tak sempat nak snap sebab bukak je kotak masing-masing da berebut nak amik*

itula ektibiti aku pada hari ke 29 lagi nak tunggu si kecik ni keluar..takde kena-mengena langsung ngan dia kan...sian dia...tapi ok la ni baby, dapat jugak makan cupcakes yang sangat moist ni...disebabkan kitorang tak biasa sangat makan menda-menda manis, maka untuk mengabiskan satu cupcakes pun adalah mengambil masa lebih 15 minit ye...hehehehe....

plan nak order jugak untuk besday encik Hasben tak lama lagi...tapi kalau makan 2 orang je, confirm tak abes punya...nak kena ajak sape datang celebrate skali ek...???hehehe...

till then~

Thursday, May 12, 2011

aLL aBoUT FriEnDs~


WHAT ARE FRIENDS..??

Lately this is the qustions that i have on mind..its not really a very hard question to answer but 'till now, i still finding what is the best answer for it..just share with me if you have any.. As for myself..friends is always someone with special thought and having special place in my heart..and with this opinion, friends will holding us no matter what situation we're been..we didnt get mad with our friends, and we didnt take our friends for granted..

Have you ever heard bout this..?? A FRIEND THAT SHARES IS A FRIEND THAT CARES.. it was really a nice phrase to bear in mind..when a friend sharing her/his feeling with us, we know that we're important to him/her..always..my friend who shares is really my friend who care..because when one of my friend stop sharing anything with me, i know that he/she didnt care 'bout me anymore..


coz as far as i know TRUST is the most important things to be in any friendship..once the trust is broken, then things will never be the same again..maybe it’s the same with what is going on nowadays..its been too much for me to take it..although I know quitting is never been the best way for a problem solution..but this time I’m gonna QUIT..


Some promises are never made to be break..but sometimes we got it broken..just as we know..it takes two to tango..if I’m the only one who wanna everything to be normal, and my friend never feel like it..then I know there’s no chance we’ll be the same..i once get the promise that I’ll NEVER facing my probs alone..but now I’M ALONE

So I still keep thinking..WHAT ARE FRIENDS..??are they just people who will be with us when they need something..??or they are just people who come and go, leaving all those memories behind..without even saying goodbye..??i still didn’t have any idea ‘bout that..just one thing that I know for sure…I’M GIVING UP..

Wednesday, May 11, 2011

aLReaDy 35 wEeKs

hello hello~

fuh~ lamanya tak menjenguk blog ni..windu pulak rasa di hati...hehehehe...walaupun kat umah skang da ada unifi segala, tapi sebabkan penat je rasa bile da sampai umah...memang bersawang jugak la blog ni...huhuhu...sowi la ye..buat masa ni, memang semput je aku nak kejar sume impian aku ni...rehat pun tak tentu hala da ni...

so and so...rupanya dalam tak sedar, da masuk 35 minggu da si kecik ni...da 35 minggu jugak la aku dok ngusung dia ke sana ke sini...hebat jugak kan...hehehe...dan alhamdulillah, sepanjang 35 minggu ni nampaknya takde la sebarang masalah pada aku dan si kecik ni...makin hari makin berdebar tau...maunye tak, kengkawan aku ramai jugak yang masuk minggu ke 37 da slamat melahirkan...yang cukup-cukup 40 minggu tu bole kira ngan jari sebelah tangan je...*eh, ye ke..???*

da besar tembikai susu da skang ni ye baby~ patutla mengejang je dalam perut ni...

kekadang tu sampai sesak nafas dibuatnya bile rasa dia mengeras...kerap benar da skang ni...agaknya ruang kat dalam tu da semakin sempit kot, as dia da getting bigger now kan...??kalau secara puratanya, berat si kecik pada usia 35 minggu ni adalah dalam 2.3kg..berat si kecik dalam perut ni ntah la bape skang...2kg tu ada kot...sebab kekadang jalan sket da terasa lenguh kaki, plus berat perut ni...hehehe....
posisi si kecik pada masa ini...

bila pegi check up tadi, nurse bagitau si kecik skang dalam posisi yang macam ni la...kepala dia da duduk kat bawah...*no wonderla, kekadang rasa ngilu semacam je...*huhuhu....tapi dia masih jugak suka berpusing-pusing...selalunya dalam jam 9.00 malam ke 12.00 tengah malam adalah waktu yang dia paling aktif skali...masa tu la aku rasa duduk tak kena, baring tak kena, berdiri tak kena....dan masa tu jugak la aku paling enjoy tengok pergerakan dia...hehehe...berbonjol sana, berbonjol sini...lasak betul si kecik ni...sampai semput-semput aku dibuatnya...tapi, takpela...itu tandanya kamu sihat....hehehehe....

check up tadi, alhamdulillah...semuanya okey saja...HB da naik sket, before ni cuma 10.1% saja...tapi kali ni naik pulak jadik 10.6%....walaupun masih di bawah 11.0% tapi okey la kan...sebab da ada peningkatan...kena tambah jadikkan lebih daripada 11.0% untuk elakkan kena blood transfusion after giving birth nanti...bahaya jugak tu...dan bahaya untuk babay jugak, sebab HB jugak mengukur tahap oksigen dalam darah...lau tak cukup oksigen kan ke boleh lemas....harap-harap semuanya masih ok untuk dia kat dalam tu...berat badan pulak nampaknya tidak bertambah, malah berkurang pulak kali ni...jatuh 0.2kg...risau pulak kalau baby tak naik berat...mummy tak naik berat takpe, mummy suka...hehehe...selain itu, takde pape masalah...alhamdulillah....insya Allah, sampai masa si kecik ni keluar nanti takdela apa-apa masalah jugak...

aktiviti untuk minggu ini...

mula belajar tentang contractions...walaupun aku slalu jugak rasa mengeras kat perut, tapi disebabkan tak terlalu kerap dan tak diikuti dengan sakit pinggang or belakang...maka aku rasa itu cuma braxton-hicks sahaja...makanya tidak perlu risau la...hehehe...dan kena kumpul banyak-banyak petua dan pengalaman ibu-ibu lain...buat preparation je la...cuma skang ni susah sket nak tido malam-malam...panas satu hal *memang panas gilak putrajaya skang ni* then dengan perut yang makin memboyot ni, memang tak selesa sket nak baring...si kecik pulak kadang-kadang sampai dekat nak subuh barula dia berenti berpusing...

nampaknya itu jela setakat ni...nak kena kemas umah lagi..takkan nak tinggal umah tak berkemas kat encik Hasben kan...dia pun tak daya nak mengemas sensorang nanti...hehehe...

till then~

Monday, May 9, 2011

HoBBy ---> BuSiNeSs...???

hello hello...

lamanya tak menulis kan...bizi sket ah lately...*hari-hari pun bizi je sebenarnya..huhuhuh....* hari ni pun bizi jugak sebenarnya tapi saje melayan pale yang dah senget nih...korang pun layan kan je la ye...

sebenarnya tadi aku dok meng'usha' baju-baju si kecik yang da sure-sure la comey-comey belaka...hehehe...aku minat sangat ngan baju or barang-barang bebudak kecik ni...especially toddler la...sebab aku rasa macam maha comey tau barang-barang dorang tu...then, aku terpikir...agaknya kalau aku buat kedai jual bebarang si kecik ni ok ke tak ye...??tapi of cos la nak kena survey betul-betul nak dapatkan stok dari mana...sebab kalau boleh aku nak jual lebih murah daripada penjual-penjual barang si kecik yang aku jumpa setakat ni...sebab slalunya aku berpikir 2,3 kali nak beli sesuatu barang tu...especially kalau harga agak mahal...manala tau kot aku leh jumpa supplier yang leh jual murah kat aku, leh la aku jual murah kat orang...hehehehe....*angan-angan dulu ni...insya Allah jadik kenyataan...*

disebabkan salah satu impian aku jugak adalah membuka kedai online jual barang-barang si kecik ni, tu yang buat aku jadik lebey eksaited...hehehe...untung tu, of cos la...ada ke orang meniaga takmo untung kan...tapi matlamat yang lebih utama untuk aku ialah --> berkongsi...sebab tu aku nak cari dulu betul-betul supplier yang bole bagi harga murah...sebab lebih mudah untuk aku berkongsi dengan orang lain *yang nak la* dengan menjual pada harga yang relatifnya lebih murah....hehehe....

aku pernah bagitau encik Hasben pasal ni, dan alhamdulillah...dia memang menyokong aku...betul-betul berterima kasih pada dia...

tapi tu la...korang ada pandangan...???

Sunday, May 8, 2011

BlaCk CaNYoN aLaMaNda~

hello hello~

bestnye entry tiga hari ni kan...sebab semuanya adalah entry makan-makan sahaja...hehehe....tadi encik Hasben ajak pegi makan...bila aku tanya katne, dia kata -- Alamanda --- aku diam jela..dalam hati -- bosannye asik Alamanda je --- tapi disebabkan aku ni menurut perintah, maka aku ikutkan saja...sepanjang perjalanan tu jenuhla aku pikir nak makan apa...sebab biasanya encik Hasben akan ajak makan kat food court tu je..

sampai-sampai je, macam yang aku dah agak dia laju je jalan ke food court...aku ikut je la...dalam pale masih lagi dok pikir ni, apa yang nak dimakan jap gi..hehehe...sekali rupanya dia nak ajak aku makan kat restoran Black Canyon tu la..sebelum ni kitorang penah sekali makan kat situ...masa tu encik Hasben order air Jasmine ke apa ntah...tapi rasanya siyes macam pewangi keta *macam la ko penah minum pewangi keta tu kan...??* tapi memang betul-betul mendatangkan trauma kepada encik Hasben dan aku....huhuhu...so, masa pelayan bagi menu tu aku siap pesan lagi kat dia --- jangan order pewangi keta tau --- dan free-free aku kena cubit kat pipi...huhuhuh....

Chicken Green Curry Rice for encik Hasben..

Stir-Fried Prawn, Chicken & Chili + Rice for mummy and baby...

Black Canyon Champ Ice Coffee for encik Hasben...

Juicy Watermelon Juice for me and my baby...

keseluruhannya, kunjungan kali ini adalah tidak menghampakan...sebab menu nya agak kena dengan tekak kami...cuma aku kurang berpuas hati dengan menu aku tu...rasanya macam rendang tak pedas yang tak berapa menjadi pulak...tapi habis jugak ditelan walaupun ada rasa tak puas hati...encik Hasben macam biasalah, jarang sangat dia tak berpuashati dengan menu...tak kisahlah kat kedai ataupun kat umah...aku ni je yang suka nak cerewet-cerewet...huhuhuhu...

the one i loved..till my very last breath...

dan akhir sekali gambar kekasih hati dewa pujaan ku ini...hehehehe...dia slalu pasan muka dia baby face, tapi kadang-kadang ada la jugak kan...saje je aku takmo mengaku...kang 3 hari 3 malam dia dok menyanyi pasal tu je...hehehehe....kalau si kecik ni lelaki, bolehla ikut muka walid yang sayang sangat mummy nak lepas pandang tu ye...kalau si kecik ni pompuan, ikutla muka mummy yang sangat cun melecun ni...hehehehehe....

till then~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::