Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Wednesday, May 11, 2011

aLReaDy 35 wEeKs

hello hello~

fuh~ lamanya tak menjenguk blog ni..windu pulak rasa di hati...hehehehe...walaupun kat umah skang da ada unifi segala, tapi sebabkan penat je rasa bile da sampai umah...memang bersawang jugak la blog ni...huhuhu...sowi la ye..buat masa ni, memang semput je aku nak kejar sume impian aku ni...rehat pun tak tentu hala da ni...

so and so...rupanya dalam tak sedar, da masuk 35 minggu da si kecik ni...da 35 minggu jugak la aku dok ngusung dia ke sana ke sini...hebat jugak kan...hehehe...dan alhamdulillah, sepanjang 35 minggu ni nampaknya takde la sebarang masalah pada aku dan si kecik ni...makin hari makin berdebar tau...maunye tak, kengkawan aku ramai jugak yang masuk minggu ke 37 da slamat melahirkan...yang cukup-cukup 40 minggu tu bole kira ngan jari sebelah tangan je...*eh, ye ke..???*

da besar tembikai susu da skang ni ye baby~ patutla mengejang je dalam perut ni...

kekadang tu sampai sesak nafas dibuatnya bile rasa dia mengeras...kerap benar da skang ni...agaknya ruang kat dalam tu da semakin sempit kot, as dia da getting bigger now kan...??kalau secara puratanya, berat si kecik pada usia 35 minggu ni adalah dalam 2.3kg..berat si kecik dalam perut ni ntah la bape skang...2kg tu ada kot...sebab kekadang jalan sket da terasa lenguh kaki, plus berat perut ni...hehehe....
posisi si kecik pada masa ini...

bila pegi check up tadi, nurse bagitau si kecik skang dalam posisi yang macam ni la...kepala dia da duduk kat bawah...*no wonderla, kekadang rasa ngilu semacam je...*huhuhu....tapi dia masih jugak suka berpusing-pusing...selalunya dalam jam 9.00 malam ke 12.00 tengah malam adalah waktu yang dia paling aktif skali...masa tu la aku rasa duduk tak kena, baring tak kena, berdiri tak kena....dan masa tu jugak la aku paling enjoy tengok pergerakan dia...hehehe...berbonjol sana, berbonjol sini...lasak betul si kecik ni...sampai semput-semput aku dibuatnya...tapi, takpela...itu tandanya kamu sihat....hehehehe....

check up tadi, alhamdulillah...semuanya okey saja...HB da naik sket, before ni cuma 10.1% saja...tapi kali ni naik pulak jadik 10.6%....walaupun masih di bawah 11.0% tapi okey la kan...sebab da ada peningkatan...kena tambah jadikkan lebih daripada 11.0% untuk elakkan kena blood transfusion after giving birth nanti...bahaya jugak tu...dan bahaya untuk babay jugak, sebab HB jugak mengukur tahap oksigen dalam darah...lau tak cukup oksigen kan ke boleh lemas....harap-harap semuanya masih ok untuk dia kat dalam tu...berat badan pulak nampaknya tidak bertambah, malah berkurang pulak kali ni...jatuh 0.2kg...risau pulak kalau baby tak naik berat...mummy tak naik berat takpe, mummy suka...hehehe...selain itu, takde pape masalah...alhamdulillah....insya Allah, sampai masa si kecik ni keluar nanti takdela apa-apa masalah jugak...

aktiviti untuk minggu ini...

mula belajar tentang contractions...walaupun aku slalu jugak rasa mengeras kat perut, tapi disebabkan tak terlalu kerap dan tak diikuti dengan sakit pinggang or belakang...maka aku rasa itu cuma braxton-hicks sahaja...makanya tidak perlu risau la...hehehe...dan kena kumpul banyak-banyak petua dan pengalaman ibu-ibu lain...buat preparation je la...cuma skang ni susah sket nak tido malam-malam...panas satu hal *memang panas gilak putrajaya skang ni* then dengan perut yang makin memboyot ni, memang tak selesa sket nak baring...si kecik pulak kadang-kadang sampai dekat nak subuh barula dia berenti berpusing...

nampaknya itu jela setakat ni...nak kena kemas umah lagi..takkan nak tinggal umah tak berkemas kat encik Hasben kan...dia pun tak daya nak mengemas sensorang nanti...hehehe...

till then~

2 comments:

Anonymous said...

bagi la petua cmne setelah sekian lama menunggu akhirnya termakbul impian nk jd mommy ni...apa yg diamalkan, mknan tambahan ke, apa2 ikhtiar ke...sharing is caring rite..

Nia_alJunid said...

cik anon~

sowila tapi takde pape petua pun..cuma setiap kali lepas solat tu, doala sungguh-sungguh kalau da sampai masanya minta dikurniakan rezeki menimang cahaya mata..dan jangan berhenti percaya pada ketentuanNya..Dia lebih mengetahui...

semoga cik anon juga bakal dikurniakan apa yang dihajat..insya Allah~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::