Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Tuesday, May 24, 2011

19 DaYs To Go~

hello hello~

lagi 19 hari je lagi...???fuh~ betul ke ni...???hahahahaha....macam hampeh je...dah sah-sah kat ticker tu nampak kan...lagi mau tanya....

pagi tadi adalah appointment check up kat klinik...macam biasa la, pemeriksaan rutin sahaja...tapi rupanya kali ni check up tak amik HB...so, tak tau la apa kabar ngan tahap HB aku minggu ni...huhuhu...harap-harapnya ok sajala...berat adalah naik sedikit *sebab 2 minggu lepas da turun sedikit* jadik, aku takdela risau sangat pun...hehehe....dan disebabkan tak perlu amik HB maka belum 8.30 tu selesai da..ingatkan lehla balik awal, sekali kena jumpa doktor la pulak...hehehehe...dan selepas ini kekerapan ke klinik adalah seminggu sekali ye korang...huhuuhu....

jumpa doktor pun buat pemeriksaan biasa saja...dia ada tanya kot-kot la baby ada masalah...tapi alhamdulillah si kecik ni insya Allah baik-baik aja...cuma aku ada la mention pasal dia kurang gerak aritu, tapi lepas check heartbeat sume, masih normal...so, mungkin baby terlebih mabuk tido kot aritu...huhuhuh...sian anak mummy....jantung baby adalah pada paras normal iaitu 148bpm...ok la tu kan...dan dianggarkan berat baby skang ialah antara 2.8 - 3.2 kg...berat ke tak ek...??rasanya macam normal je tu...

dan doktor jugak memberitahu yang baby sudah engaged...apa maksud engaged..??ye...kepala baby sudah masuk ke birth canal ye...makanya kena bersedia pada bila-bila masa sahaja....hehehe...terasa sedikit nervous di situ, tapi insya Allah...perasaan takut tu dah semakin kurang...dan doktor juga memberi beberapa warning...kalau da ada tanda-tanda ataupun baby mengeras terlalu kerap dan konsisten, makanya perlu segera ke hospital...*walaupun masa aku menaip ni, dia dok mengeraskan badan je* dan jugak slalu sangat la rasa nak berlari ke toilet skang ni...padahal bila da kat toilet tu, takdela banyak benar yang dilaburkannya...dan jugak slalu terasa sakit perut macam nak poo poo, tapi tiada hasil...doktor kata itu pun antara tanda-tanda yang perlu di monitor...sebab dia kata, sakit nak bersalin tu ada rasa macam nak terbuang jugak...huhuhuh...

dan sakit pinggang telah mula menyerang sejak pagi tadi ye...cumanya kekerapan adalah sejam atau dua jam sekali...mungkin kena tunggu sampai 20 minit sekali baru boleh nak mula nervous...hahahaha...encik Hasben da begitu bersemangat untuk menjadi muazzin kepada si kecik ni....*tapi sabar jap lagi ye cayang~*

:: updated ::

macam tak best lak entry yang xde gamba kan..??huahuahua...ni baru lepas meeting ni...sementara menunggu encik Hasben sampai, sambung jap menaip...pinggang ku sudah semakin sakit ni...baby jugak semakin suka mengeraskan diri dan menyebabkan kekejangan di peha dan betis...huhuhuh....memang kena banyak bersabar nampaknya...takpela, yang pasti aku akan rindu saat-saat macam ni bila si kecik ni dah keluar nanti..huhuhuh...sayu pulak rasa....

tadi, aku dok survey and tanya-tanya orang pasal CD *Cloth Diapers la...bukan CD karaoke ye* sebab memang dari mula peknen lagi aku da start survey...satu mungkin sebab pengaruh daripada orang-orang sekeliling aku ni...dorang slalu cite pengalaman dorang pakai CD untuk baby dorang...and of course la macam mana jimatnya belanja dengan pemakaian CD ni...so, apa pendapat korang...???



antara contoh-contoh CD yang aku jumpa...suka yang plain, tapi corak-corak pun cute jugak kan...

lain kali la citer pasal CD ni...sebab malas nak menaip...hahahaha....sape-sape yang nak kongsi info tu lehla dipersilakan..jangan memalu ye...boleh jugak aku jadikkan input untuk entry seterusnya...dealer yang boleh bagi harga murah pun dah ada..tinggal nak bentang usul kat encik Hasben je skang ni..lau dia kata ok, maka bolehla diteruskan hasrat yang murni ini...eceh~ lagi pulak CD ni boleh digunakan oleh generasi yang seterusnya...kan ke pelaburan yang baik tu... *dan jugak motivasi yang baik untuk menambah bilangan ahli keluarga...heheheheh*

till then~

5 comments:

Anis said...

jgn beli 1 jenis byk terus. kalau x sesuai rugi je.

Nia_alJunid said...

orait anis~
thanks for the advices..

Aisha said...

Plan nk guna cd ea?bgsla...mmg jimat sgt klu guna cd ni...aku stat pkikan cd kt mia time lps pantang ari tu...klu nk pki cd,jgn lupa beli liner die skali...washable liner...klu die poo xla teruk nk basuh...juz basuh liner tu je...huhu

Ni site akak yg aku slalu deal bl nk beli cd www.mumsluvbaby.com...suka beli dgn die cz after sales servis die...blh tnya ape2 yg xphm psl cd tu...huhu hrga die pun affordable...lehla klu ko nk usha2 dl... =)

Nia_alJunid said...

hye sha~
bukanke kalau beli CD tu memang ada skali insert liner tu..??ala, tapi tengok dorang ni pakai pun takdela renyah mana kan..??mmg plan nak pakai CD pun..hehehe...

nanti aku try survey kat website tu ye..thanks a lot~!!

aisha said...

he3 yg skali dgn cd tu die punyer insert...yg liner ni washable liner...tp klu nk pki yg disposable liner pun blh gk...tp klu pki disposable liner tu kene beli la once dh abis...better pki yg washable tu...lg mesra alam n menjimatkan wang jugak..hiks hiks...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::