Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Monday, May 23, 2011

BaBy WisHLisT~

hello hello~

macam gedix tak letak baby wishlist kat sini...??sebenarnya tak pasti sama ada ni baby punya wishlist atau mummy dia punya wishlist...sengaja je buat wishlist ni, supaya ada target lepas ni...yang da siap beli tu ok la kan...so kena la menabung untuk memenuhi wishlist ni pulak...insya Allah semoga dipermudahkan...wishlist ni mungkin akan bertambah atau berkurang dari semasa ke semasa...hehehehe...wishlist ini adalah secara rawak dan tidak mengikut susunan keberhendakkan....*perkataan macam-macam keluar da kan..??* hehehehe


WisHLisT 1: BaBy CoT

4 in 1 Baby Cot (daripada website MyBBStore.com) Package

Pakej ni termasuklah - Baby cot 28" x 52" (worth RM799.00)
                                - BumbleBee latex Matress 28" x 52" (worth RM419.00)
                                - BumbleBee 4pcs Crib Set (worth RM219.90)
                                - BumbleBee latex pillow with cover (worth RM31.90)

kalau ikutkan harga semua satu set ni dalam RM1,469.80, tapi dengan pakej deal ni dapatla jimat RM540.80 sebab harga untuk pakej ni cuma RM929.00 sahaja...maka, kenala mula menabung dari sekarang kalau nak beli...hehehe....aku berkenan dengan baby cot yang ni sebab dia 4 dalam 1...maksudnya boleh digunakan sebagai baby cot, playpen, sofa bed dan jugak single/junior bed (sampai umo 5tahun tau)...kan ke jimat tu...takyah nak beli katil lagi da lepas ni...


WisHLisT 2: BaBy sLiNg


aku rasa macam cozy je baby dok dalam baby sling ni...adala jugak usha-usha setiap kali keluar pegi tengok barang-barang baby tu kan...harga stendet dalam RM90 - RM100...boleh tahan jugak tu...sebab tu masuk dalam wishlist je dulu...kena kumpul duit dulu baru leh beli...hehehehe...lagi pulak, aku rasa senang je lau baby mau dok dalam sling ni...takyah gaduh nak lenguh-lenguh tangan sebab dukung dia lelama...*walaupun sebenarnya aku plan nak bagi encik Hasben je yang dukung...heheheheh*

WisHLisT 3: cLoSe aNd SeCuRe  sLeePeR
yang ni pulak memang lama dah aku berkenan...even masa sale kat MyDear dulu pun ada jugak aku usha menda ni..bukan apa, since takde baby cot lagi kan...aku ingat lau ada menda ni best jugak...boleh placing baby between aku ngan encik Hasben atas katil...so, takdela risau dia jatuh ke, terhempap ke...dan dekat la sangat kot-kot la dia bangun tengah-tengah malam ke..tak yahla aku nak kena bangun dari pembaringan bagai...*hahahaha...ayat si ibu yang pemalas* banyak-banyak website aku survey, harga dia stendet je..dalam RM169.90 camtu...tapi tadi ada aku tertengok kat FB sape ntah, sampai RM250 dia jual menda ni...agak-agakla kan lau nak mark up price pun...yang tu confirm la aku tak beli...huhuhuh...

WisHLisT 4: MeDeLa FreesTyLe BreasTPuMp

ini wishlist sepanjang masa kot...hahahaha....tak bersyukur betul la aku ni...ye, aku tau aku dah ada Medela Swing kesayangan aku *walaupun belum betul-betul pernah guna untuk expressed breast milk lagi* tapi tak salah kan kalau aku masukkan Medela FS ni sebagai salah satu wishlist aku...paling murah setakat yang aku penah jumpa adalah RM1550...kira murah sangat la tu berbanding harga stendet dia iaitu RM2229...yang ni memang confirm kena kumpul duit membelinya...chaiyo2~!!!bukan apa korang...sebab aku baca review Medela FS users ni, ramai yang kata bagus...lagi-lagi bab menjimatkan masa tu...and boleh kurangkan kelecehan kena collect susu dari other breast kalau guna single pumping...sebab tula aku berkenan sesangat nye...

WisHLisT 5: BaBy sToRaGe :: cHesT dRaWeR
ini memang wajib masuk dalam wishlist la kan...sebab aku rasa chest drawer ni adalah yang paling sesuai untuk menyimpan baju-baju dan segala macam barang si kecik tu nanti..yela, barang-barang dia kan sumenye kecik kecik comey comey je..jadi aku rasa chest drawer nila yang paling elok..senang nak organise..dan senang nak cari balik...huhuhuh...warna, for sure la warna putih...kalau boleh sume furniture dia aku nak bagi warna putih je..sesuai dengan baby, putih suci gitu...hehehehe....

WisHLisT 6: BaBy CaR sEaT
yang ni pulak, aku tengok ramai parents yang letakkan sebagai baby's basic need...tapi aku ngan encik Hasben takde beli pun lagi...huhuhuh...bukan menafikan keperluan asas dia ye tuan-tuan dan puan-puan...tapi sebab setiap kali pegi survey tak jumpa jugak yang berkenan...nak kata memilih beno tu, idakle...tapi ntahla...aku rasa untuk memudahkan aku *lebih-lebih lagi kalau aku kena travel alone* memang amat perlu car seat ni...yela, aku takde bibik nak tolong pegangkan baby tu..tapi lau ada bibik pun, aku takmo dia yang pegang lau naik keta...takpe, renyah sket pun..biar aku je uruskan..huhuhuhu....

setakat ni itula sahaja wishlist aku...*nampak macam akan ada bertambah pulak ek bila cakap cenggitu* harap-harap nya idakle...nak beli banyak-banyak sangat kang membazir pulak ye..tapi kalau yang dalam wishlist ni, rasa-rasanya sampai ke anak kkedua, ketiga dan seterusnya masih leh pakai what..???hahahaha...*yang satu ni pun tak keluar-keluar lagi...dan berangan yang kedua ketiga ye* so itula yang saje aku nak kongsi kan..orang kata --- sharing is caring --- ye tak..??? ^_^

till then~

8 comments:

Anis said...

baby cot xyah beli kot. anis beli, guna kejap je. then baby xnk tido dlm tu sgt dh. kalau baby aktif lg xnk kot sbb asyik nk pusing2 and baby cot xde la besar mana. skarang izz tido katil single. **kena careful dgn baby cot. make sure pakai bumper. kadang2 kaki baby bleh sangkut in between pagar2 tu. bahaya kalau dia x reti keluarkan then terus nk pusing. takut terseliuh. anyway, since skarang izz x guna baby cot tu dh, dia dh besar nnt guna utk nap time je kot. tgk la nnt. sbb beli cantik2 tp pakai kejap je. haish!

sling mmg wajib beli, anis pakai bwk izz sgt la best. anis beli jumpsac baby sling. mahal skit tp selesa pakai.

car seat pun wajib. kalau baby suka duduk dlm tu, senang hidup. izz suka, and dia lak senang je. masuk kete mesti tido. xyah kite letih2 nk pegang dia. tido pun nmpk lg selesa.

lg 1 nad wajib beli. baby rocker. yg fisher price punye bole guna smpi berat baby 18kg. jgn beli yg murah2 punye. x berbaloi. yg FP punye ni mmg mahal skit tp mmg sgt berbaloi (Fisher-Price: Portable Newborn To Toddler Rocker).

Nia_alJunid said...

whoa~ really thanks for the useful info anis...

tula..ingat mmg nak carik jugak nanti baby sling ngan car seat tu..rocker tu takpe, sebab pacik macik dia da kata nak sponsor..hehehe...bolehla beli FP tu, nampak pun macam menarik dan sgt selesa...hehehehe

EllyEllies said...

org beli baby carrier bukan baby sling..leh gilir2 ngan yat..sb beli baby sling cute2 kan mamat tu xnak pakai lak..hee

baby cot stakat ni ore mmg guna..org bukak one side then rapatkan ke katil..so still ade space untuk die & senang lgi kite nak bgn nyusu mlm2..tarik je baby..hee

rocker memang gune..siap letak satu kat nursery

carseat pon penting sebab nak hantar g nursery pagi2..lgpon yat biase outstsen..

chest drawer org beli aneboda ikea..murah je..putih & cute..he

Nia_alJunid said...

thanks elly~

ore malas beli baby carrier sbb mls nk pegang berat2...hahahaha...car seat tu akan dipertimbangkan lagi...

baby cot tu, lau ada secure sleeper tu xyahla beli kot..hehehe...mcm elly gak ah..nk bagi senang lau terjaga malam2...

tula..tengok chest drawer elly cantik ah..nanti la nak pegi tengok kt ikea...dekat setahun dan tak pegi ikea tu...

Aisha said...

Aku pun xbeli baby cot tu...tp once dh ade rumah sendiri nnt,mmg berhajat gk nk beli 4 in 1 baby cot tu...leh pki smpi mia 5thn...huhu

Yg sling tu,aku beli gk..Baby carrier pun ade...slalu klu tmpt crowdedla best guna sling or carrier ni...klu mall,guna stroller je...he3

FP rocker tu mmg recommended la...nk bg die nap dlm tu pun blh...huhu mmg selesa sgt...pastu bile die dh stat solid food pun blh guna tu gk jd tmpt duduk die...huhu

Nia_alJunid said...

sha...

nak ada umah sendiri jugak...huhuhu...tula sebab nak beli baby cot yang tu, sebab leh convert jadik single bed kan..hehehe

sling or carrier tu mmg nk guna untuk berjalan2 pun...stroller leceh sket...sbb makan banyak ruang nak berjalan2..

FP rocker ek...minta mama ngan baba mia sponsor la..hehehehe

aisha said...

hiks hiks mia punya FP rocker tu pun mak toknyer yg sponsor...klu nk arap ummi n baba die,xmerasala rocker tu...hiks hiks

ko skrg menyewa ke kuarters kt putrajaya tu?

Nia_alJunid said...

kuarters je la shah..
nantila..tunggu ada rezeki nanti insya Allah bolehla beli umah sendiri..heheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::