Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Wednesday, November 26, 2008

:: nEw HobBy ::

hobi baru..???
ada banyak gak..hahahaha..sume menda yg aku suka wat aku gelarkan hobi..leh tak..lehla kan..sebab lau da nama hobi da tentula menda tu kite suka wat..so, menda kite suka wat tu hobila kan..???

nila hobi baru aku :: menulis blog ::
aku sejak dulu mmg suka menekan2 keyboard nih..so dgn menulis blog dapatla aku menekan2 keyboard (selain time kena wat report, minit mesyuarat, dll)..hikhikhik

td aku de mesej member aku yg da bergelar PTD skang nih..sian dia...takde post lagi..leh pulak dia ibaratkan diri dia macam "kerang2an di lautan"..dahla time tu aku tengah meeting..nak tergelak aku..cepat2 aku cover ngan wat2 batuk..huahuahuahuahua...kantoi kejap...

takleh lupa ayat kerang2an dia tu..macam hampeh je..hahahahahah...ni tengah tunggu time nak balik..malas da wat keja nih..ish3..apela nak jadik nih..tp siyes aku cakap, otak aku da overload nih..maybe sebab meeting tadi kena jadik urusetia..slalunya meeting tu bos je masuk tp tadik kena masuk gak kan..terlalu banyak input yg sukar aku fahami (bukan fahmi -> tu chentaku)..terlalu berat terms yang kena aku simpan dalam palotak aku ni..adoyai...!!!!

dulu aku mmg buta IT..aku tataw guna frenster, ape lagi blog ni..tp skang mula nak blaja2..heheheh..ni blaja nak upload2 file pulak..disebabkan aku mmg suka kumpul mp3 dan macam2 la..aku rasa pe la salahnya aku share ngan orglen kan..??hehehehe...mmgla..ada orglen punye blog lagi banyak lagu dorg ada..tp aku wat juz untuk suka2 je...

p/s: idup kena ceria..dan utk menceriakan idup, kenala ada menda baru yg wat kita ceria..hehehehe

.::. HiGhscHo0L muSicaL ~ mp3 .::.

~ try upload mp3 untuk semua ~

high school musical : senior year
:: lagu ni medley lagu2 dalam movie ni..so try tempel lagu ni ek..sesape nak dgr lehla dunload..hehehehe ::

http://www.mediafire.com/file/53vazxjqn3z/10-> dunload sini

~ eNjOy rEadiNg 2 ~

~ sambungan drp post 21 November 2008 ~

aritu aku ada cakap pasal buku EKUINOKS ni..maka dgn bangga dimaklumkan bahawa aku telah pun memiliki buku tersebut..namun begitu, sedikit waktu harus dicuri bagi membaca isi kandungannya..hehehehe



EKUINOKS
~ pertama kali aku nampak buku ni, cepat je aku amik..bila baca sinopsis dia, mmg aku tertarik utk menjadikan buku ni sebagai koleksi aku...hehehehe

~da baca nanti, aku update k..??

Monday, November 24, 2008

\^_^/ my hobbies \^_^/

hobby..??erm..banyak..hehehehe
salah satu drp nya aku suka menulis..sebab tu lau ada masa rancak je aku menulis kat blog nih...hehehehe
aku ada beberapa koleksi cite2 yang aku tulis sejak zaman2 sekolah lagik..bile baca2 balik, tak sangka kreatif gak aku dulu..skang ni sebab da lama tak sentuh, skil penulisan aku pon da menjadik semakin buruk..hukhukhuk
tapi yg paling sayang ~ buku cerpen aku..aku simpan sejak form1 lagik..tp baru2 ni kemas2 umah aku tak jumpa cari buku tu..wuawuawuawua...aku sayang sangat2 buku tu..mungkinke bapak aku mengemas lalu dibuang segala menda yg tak berkenaan dengan dirinya..??oh tidak...!!!!buku cerpenku...dalam tu ada dalam 8 citer pendek lau tak silap aku...
dulu aku suka berangan..so aku zahirkan ape yg aku berangan tu dalam cerpen2 aku..tp nampaknye aku kena berangan balik utk dapatkan semual sume yg aku da ilang tu..huhuhuhu..payah beb...
yang tinggal kat tangan aku skang dua cite je..act cite2 ni aku tulis n aku simpan for myself..more to perjalanan idup aku la lebih kurg..yg satu lagi lanjutan cerpen aku time skolah..heheheh...dekat 5 tahun da aku tulis cite ni tapi tak siap2..mane nak siapnye..tulis dua ayat, save..sok tulis dua ayat, save..hahahahahaha..kena curik2 masa nak nulis skang ni...
erm..so, sesape yg ada hobi cam aku kite share2 la ek..heheheheh

.::. SELAMAT PAGI CINTA .::.


SeLamaT paGi ciNTa

filem yang aku nanti2kan tayangannya di pawagam..kenapa..??erm, maybe sebab ada fazura (my fav actress)..hehehe..




SELAMAT PAGI CINTA (SPC) menceritakan dua kisah cinta yang mempunyai cerita dan pengajaran masing2..kisah cinta Azam (Que Haidar) dan Suci (Amani) yang dipisahkan oleh salah faham dan darjat..juga kisah cinta Ilham (Pierre) dan Julia (Fazura) yang terjadi atas dasar percaya pada takdir..

AZAM & SUCI ~ secara keseluruhannya kisah Azam & Suci tak banyak beza dengan drama atau kisah2 cinta yang kita slalu tengok kat tv ataupun kat cinema..Azam, sorang lelaki yang kehilangan ibubapa sejak kecil, menjaga datuk yang sudah tua..jatuh hati pada Suci, gadis yang mempunyai segala2nya - keluarga yang kaya, pelajaran yg bagus...stereotaip cite cinta, Azam & Suci akhirnya bercinta..tp disebabkan Azam bekerja sambil belajar, dia terpaksa memungkiri setiap janjinya pada Suci..jalan cite nye mudah..dua kali Azam mungkir janji - satu sebab dia kena keja lebih masa, satu lagi sebab atuk dia kemalangan..Suci anggapkan dia ngan Azam tak serasi..kali kedua Azam mungkir janji, Suci ditemukan dengan Yusri (Erry Putra) dalam satu perjumpaan oleh keluarganya..

ILHAM & JULIA~ really sad..jalan citer dia mmg a lil bit sad..tp lebih sedih sebab pelakon sebagus Fazura & Pierre Andre tak dapat menonjolkan kebagusan mutu lakonan dorang..citer dorg ni pun simple..pertemuan kat kedai buku, dua2 nak beli novel yang sama berlanjut dgn belanja minum kat gerai n main roller blade sesama..so sweet sebab dorg dua ni nampak natural je bile berlakon..then macam biasa, Ilham mintak no phone tp Julia kata disebabkan dorg baru kenal maka dia takleh bg nombor phone..tp dia kata lau takdir da tentukan dorg berjumpa, dia akan bg nombor phone...dijadikan cite berjumpa la lagi dorg ni n Julia pun bg la no phone dia..tetibe angin lalu n kertas tu basah kena air - ilangla 3nombor kat blkg..so satu malam tu Ilham ni cuba sume nombor yg mungkin tp cant reach Julia..

pastu dorg ni jumpa lagi n Ilham kata maybe dorg ada jodoh n ajak Julia kawen..pas satu adegan yg mengikat dorg pecaye pada takdir, dorg pun kawen..idup ngan bahagia..one day day Ilham tau dia takleh idup lama lagi..n satu malam tu dia sakit, terus masuk spital n sok nye meninggal..Julia terus idup sensorg n menolak cinta lain yg hadir dalam idup dia...oh ye..tetiap pg, bukak2 mata je Ilham akan cakap "SELAMAT PAGI CINTA" pd Julia..(maybe tajuk dia amik sempena ni kot..tataw)

~ Kelemahan kisah cinta Azam & Suci ~

sorry ek lau komen ni spoil mo0d sesape..tak banyak pengolahan dalam watak Azam, Suci & Yusry..ok..contohnye watak Azam..dia ni digambarkan sorg yang minat seni - ada satu scene dia pegang pamplete "Bachelor in Music"..dengan biola yg dibawak ke hulu ke hilir..tp nampaknya menda tu tak meninggalkan kesan yg mendalam pada penonton..yela, selain scene Azam bacakan puisi ciptaan dia kat Suci time nak anta Suci balik umah (ada ala2 Ada Apa Dengan Cinta)..sekali je dia men biola - time kat dewan teater b4 Suci kawen ngan Yusry..watak Yusry jugak tak diolah LANGSUNG...ok, as a watak antagonis bagi kisah cinta Azam & Suci, sepatutnya watak Yusry digarap dengan lebih baik..Yusry cuma muncul dalam DUA scene, cuma menyebut DUA patah perkataan SAHAJA...1st, time mula2 jumpa Suci, dia sebut "yusry"..2nd time dia nampak Suci tgh nangis, peluk Azam n dia jerit "Suci!!"..sian gak kat Erry Putra ni...

ending dia (sori spoil lagik) pun pada aku tak bagus..bukan sebab dorg tak dapat bersama, tp macam tu je..Suci terus kawen ngan Yusry, Azam pegi ngan biolanye jumpa atuk dia cakap "pengorbanan utk cinta itu adalah lebih baik"..that's it..the end..tetibe da dua tahun kemudian..tak pulak diceritakan Azam da jadi pe pastu..macamane ngan Suci & Yusry..semua tu tak diolah..pengarah macam nak tamatkan terus kisah tu..bile ending dia camtu je, aku ada pendapat yg kisah Azam & Suci ni lau takyah dimasukkan dalam filem ni pon tak pe..

~ Kelemahan kisah cinta Ilham & Julia ~

still pengolahan watak yg jadik kelemahan kisah ni..sampai abes cite aku tataw Julia ni keja ape, Ilham ni keja ape..dorg ni berkawen tp takde lak tunjuk keluarga atau kawan2 dorg..unless sorg housemate Julia (yg hilang terus lepas Julia kawen)..then ada satu part tunjuk yg Julia ni minat melukis - sebab umah sewa dia penuh ngan lukisan dia..tp nape lepas tu minat dia tu tak dikembangkan dalam perjalanan watak dia..yela, lau aku ni minat melukis, tetibe kehilangan org yg paling rapat ngan aku, aku akan habiskan masa2 tanpa dia dgn melukis gambar dia, gambar kenangan kami bersama..ceh..lau aku jadik Julia la..hehehehe

Ilham tak diceritakan sakit ape..cuma tau sakit dia tu buley membawa maut - buktinya dia mati tak lama pastu..tp still, blur sket..then dlm sipnosis yg aku baca kat website, media cetak kata Ilham menghilangkan diri utk pegi berubat tp takde lak tunjuk dalam movie ni..tatawla masa da tak cukup ke apa ke, tp aku rasa cite ni tak end sepenuhnya..hukhukhuk

watak Ilham ngan Julia ni bagus lau dikembangkan atau diolah dengan baik..sayang rasanya bakat pelakon2 SPC ni macam disia2kan...

keseluruhannya, kelemahan yang sangat nyata dalam citer ni - pengolahan watak..walaupun aku tak reti belakon, apelagi nak mengarah, tp sebagai penonton, aku rasa we expect more than that..n lau cite tu juz ada watak Ilham & Julia je pun da cukup - lau betul2 dia kupas kehidupan dua watak ni..sayang rasanya..aku anggapkan filem ni bagus, tp tak dapat mencapai tahap kepuasan tontonan yg aku harapkan...

tp maybe disebabkan pengarah dia pun "masih ijau" lagi, aku rasa percubaan dia bagus..cuma watak tu kena nampak lebih idup..sebab dalam movie kite nak tengok kehidupan watak tu secara keseluruhannya, bukan sekadar perjalanan cinta dorang..

contohnya macam filem CINTA...walaupun ada 5 kisah cinta, tp kehidupan setiap watak tu diolah dengan begitu baik..sebab tu CINTA masih filem teragung dalam movie life aku...hehehehe

oh ye..congrates pada jurumekap yg mebuatkan pelakon2 nampak sangat cantik, sangat sweet dalam movie ni.. ;-)


p/s: sume kat atas ni juz pandangan aku sebagai sorg penonton..lain org, lain pendapat..ye tak..??ni juz pandangan yg aku nak kongsi je..hehehehe..no war, peace..!!!!

Friday, November 21, 2008

~ ImpaK maKsiMa tHe muSicaL ~

~ cite yg agak diwar2kan nowadays..tataw bagus ke tak..tp pemilihan pelakon dia mmg nampak hebat..dengan kehadiran zul huzaimie, dynas, zed zaidi, dina MI, rasa2nya teater ni sepatutnye memberikan persembahan terbaik untuk semua yg pegi menonton..aku sendiri tak berkesempatan nak pegi tengok tp ada la kengkawan aku yg da pegi tengok teater ni..juz belum dapat apape feedback dr dorang...so juz a lil info for those who still blur bout this matter...~

Title : Impak Maksima the Musical

Venue : Panggung Sari Istana Budaya
Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur

Opening Hours : Mon–Thu: 9am-7pm,
Fri: 9am-12pm, 3pm-7pm,
Sat: 9am-7pm,
Sunday/Public Holidays: 2pm-7pm


Date & Time : Tue 11 - Sat 22 Nov 2008 (8.30pm)

Tickets : RM150/ RM120/ RM80/ RM50/ RM30/ RM20

Ticket Contact : Box office: 03-4026 5558;


Synopsis :


The trials and tribulations facing teens of this generation are played out in this musical, which promises action, comedy and of course, romance.



p/s: disebabkan zed zaidi yg paling ensem dm teater ni, maka gamba dia telah memonopoli post kali ni..hehehehehe








~ eNjOy rEadiNg ~

~ antara koleksi2 yang masih belum aku miliki..but i'm looking forward to have it...~


1. In the Eyes of a Tiger


ROCKY DOESN’T CARE ABOUT WINNING All he wants is to go the distance, to prove he is good enough for himself and all the little guys pinning their hopes on an underdog winning the big prize. In the end Rocky loses the fight, but he is still on his feet as the final bell is rung which is his real triumph.
Not because he loses, but to show there is more than one way to win. As Sylvester Stallone comes full circle in his last outing with two of his famous screen legends Rocky and Rambo, he leaves behind a legacy to the world; not with knockout punches or ricocheting machine guns, but a vital message of hope urging audiences to stand up and fight back for their dreams instead of watching them wash down the drain.
It was a miracle how Chuah, a Malaysian journalist living thousands of miles away in the far east could tap into the pulse of Rocky and Rambo to unravel these living truths, as he saw the correlation between the actor’s life and films and understood every nuance of his words. Driven by a mission to impart these powerful secrets to the world, Chuah religiously documented each and every point to inspire readers to get back on their feet, and onto the heat of action, proving that our greatest strength lies within and is inspired from above!

p/s: ROCKY BALBOA ~ satu citer pasal kesungguhan dan keyakinan..gagal sekali tak bermakna gagal selama2nya..lau korg ada tengok movie ROCKY ni, tak rugi korg beli buku ni..In The Eyes of A Tiger...

2. ekuinoks

Pada malam 21 Mac Dato' Henry Chin ditembak mati sementara isterinya, Datin Brenda, dicederakan. Sebulan kemudian, teman wanita Dato's Chin pula telah dibunuh. Iskandar, seorang bekas peguam jenayah, perlu menyelesaikan kes ini sebelum pembunuh itu bertindak lagi dan membunuh Datin Brenda pula, bekas teman wanitanya.

p/s: buku ni..aku tertarik bile baca sipnosis dia..erm..maybe sebab ada gaya RAMLEE AWANG MURSHID..so aku mmg teringin nak beli buku ni..hehehehe



2. Do's and Dont's in Malaysia


Malaysia, truly Asia. This little jingle really does do justice to the old Malaya and the new Malaysia.
More than any Southeast Asian country, Sabah and Sarawak on the island of Borneo and the populous peninsular south of Thailand, sum up the many cultures of Asia.
Blessed with a courteous Muslim population, the Malays, 'original people' – Orang Asli, Dayaks and Ibans – the Peranakan people, and large numbers of Indian and Chinese whose ancestors arrived generations ago, Malaysia is a colourful and harmonious example of multiculturalism at its best.


3. Devil's Place

Ning Somprasong gave up working the streets of Thailand for the more tolerable hotel rooms of Kuala Lumpur. She thinks that if she can send enough money back home, her daughter can avoid making the same choices she had to make.

Terry Fernandez is a struggling musician who’s marrying up. And in the process trading in the life he loves for a world he can’t understand. When he finds his friends dead in his room at The Grand on the night of his bachelor party, he naturally thinks the Minister of Education is trying to kill him.
Chua Chee Ming has been spouting crazy conspiracy theories to anyone who suffers the misfortune of getting into his cab. He thinks the CIA and the Government is trying to kill him because of his theories on human cloning.
Julio Chavez of the CIA hated his posting in Malaysia, until a dead terrorist was found in a hotel room at The Grand. He thinks the Chinese Communist Party is involved somehow.
Suleiman Salleh is back in Malaysia after hiding out in Indonesia for several years. The Most Wanted Man in South-East Asia is on a very important mission but he thinks he’s being stalked by a homosexual.
Fellatio Lim Boon Fatt is a pimp who has lost one of his girls. He thinks the name Fellatio means the Greek God of Power and Wish-dom.
Along with a jaded ex-bouncer, a sleazy cop and an old man who’s looking for his cat, these people find themselves in the middle of The War on Terror, where nothing is what they think it is…

p/s: tataw nape..ilustrasi buku ni menarik perhatian aku..n aku rasa jalan citer nye pun agak bagus..so aku juz put it in my ~wanted~ list...


ok..buat masa skang ni je yg aku leh kongsi ngan korg..nanti aku update list2 ni ok..
enjoy reading...

__________________________________________________________

let's make reading
a lifestyle of wawasan..

Monday, November 17, 2008

.: maKan2 :.



~RESTORAN BBB ~

nie la fav spot kitorg utk makan..dr masa blaja kat UKM lagi kitorg mmg suka makan kat sini..memula kak yantie la yang kenalkan restoran ni kat kitorg..start tu kitorg pun menjadik pengunjung setia restoran ni..sampaikan abg owner restoran nie pon da knal kitorg..heheheh..okeh pe..leh dapat diskaun tau lau makan kat sini...

dulu kitorg suka kedai ni sebab decoration dia..dulu takdela meriah cam skang ni..skang da banyak renovation kat kedai ni dan menjadikan dia lebih menarik..yg sepesel nye..setiap meja mesti ada lilin..romantik je makan kat sini..lau nak terang or selesa sket, leh makan kat bahagian berbumbung yang siap ada tv (stendet r kedai makan)...

bagi yg suka suasana santai leh la lepak kat luar..open air..

kat sini menu yang aku rekemen - tom yam..mmg sedap..tatawle..maybe sebab abg ni org kelantan tom yam dia ada bau2 siam sket..hehehehe..lau ikut feberet rumet aku, dorg nih suka makan bihun sup tulang kat sini..sup dia pun best jugak..tp lau ikut aku menu spesel kat sini stil tom yam..telur bistik dia pon ok..erm..kedai ni gak ada sediakan menu western..buley try dia punye chicken chop or lamb chop..kuah black pepper dia mmg ada klas..



feberet aku gak - air tembikai..hehehe..tp masa ni aku tak makan sebab siang tu aku da makan banyak..huhuhu..ala2 diet gak r...


gamba yg agak kontroversi..awat..??housemate aku kata aku macam pegi melancong kat thailand..aiyak..betulke..??hehehehehe...maybe sebab signboard tom yam yg berwarna-warni tu..da macam pelancong pulak..padahal kat sini je..

eh..lupe lak inform..kedai ni kat seksyen 1, bandar baru bangi..mostly sesape yg study or keja area bangi-putrajaya sure tau tempat nih..








GirLs dAy's ouT..

aku duduk kat putrajaya ni dah setahun lebih rupanya..dok ngan bebudak umah ni pun da setahun lebih gak r..hehehehe..tp sebenarnya agak susah kitorg berlima nak kuar sama2 sume skali..slalunya mesti ada terkurang sorg, dua..

weekend baru ni kitorg berkesempatan kuar beramai2..mmg seronok..sebab before ni jarang dpt peluang macam ni..

~ housemate since 2007~

.:nadz:. .:nor:.
.:alah:. .:sya:.
.:ckin:.

~ love u all ~

dari umah, kitorg pegi amik kak sya kat opis, then pegi bank kejap..cadangnye nak makan kat noodle station, alamanda tp disebabkan perut masing2 da mula buat carta fullamak masyuk kitorg pun berenti kat warisan..sampai2 tak bg can sume terus menyerbu kaunter menjual makanan..pergh..nampak sangat la lapo..huahuahuahua



sambil makan tu kitorg pun berbincang mengenai segala macam rempah ratus dan buah-buahan yang ditanam di warisan tu..sampai ada terbit rancangan untuk bawak garam nak makan buah kedondong yg ditanam di warisan..hehehehe... sempat la jugak mengambik gamba walaupun tak seberapa..


~gamba ckin takde sebab dia yang amek gamba..cian dia..walaupun begitu, terima kasih diucapkan atas penajaan kamera bagi menjayakan sesi ini~

da kenyang2 makan kat warisan, kitorg pon meneruskan perjalanan ke alamanda..hehehe..hajat sebenarnya nak beli barang alah ngan nak lepak kat MPH..hehehehehe...rupa2nya time jalan2 kat alamanda sket punye ujan kat luar..tp disebabkan sume pun sibuk mencuri2 baca buku sebab takmo beli, takde sape pon prasan kat luar ujan mengiringi perbuatan agak tidak patut yang dilakukan oleh kami sume..hukhukhuk


masing2 dok cover cun selepas kekenyangan..


-pjg betul tgn ckin tu..tak abes2 ngan peace dia-


sesi makan aiskrim sambil berposing~


gamba di MPH tidak dapat disiarkan atas sebab2 tertentu..hehehehe

Friday, November 14, 2008

~ inFo : eSp foR woMeN ~

What is breast cancer?

Breast cancer occurs when abnormal cells grow out of control in one or both breasts. They can invade nearby tissues and form a mass, called a malignant tumor. The cancer cells can spread (metastasize) to the lymph nodes and other parts of the body.

Breast cancer is many women’s worst fear. But experts have made great progress in treating cancer. If it is found early, breast cancer can often be cured, and it is not always necessary to remove the breast.

What causes breast cancer?

Doctors do not know exactly what causes breast cancer. But some things are known to increase the chance that you will get it. These are called risk factors. The main risk factors for breast cancer include:
1. Aging. Breast cancer is much more common in older women than in younger women. Your breast cancer risk increases as you age.
2 Family history of breast cancer. You have a higher risk if a close family member, especially your mother or sister, has had breast cancer.
Female hormones. Using hormone therapy after menopause raises your risk. This includes estrogen-progestin and estrogen-testosterone.
3 Using estrogen by itself may slightly raise breast cancer risk. And your risk is slightly higher if you started your period before age 12 or started menopause after age 55. The years when you have a menstrual cycle are your high-estrogen years. Experts think that the longer you have higher estrogen, the more risk you have for breast cancer.
4 Gene changes. Women who inherit certain genes called BRCA1 and BRCA2 are more likely to have breast cancer.

Some other things are known to increase your risk, such as having extra body fat, being inactive, or drinking alcohol (these lead to higher levels of estrogen in the body).But many women who have risk factors do not get breast cancer. And many women who get breast cancer do not have any known risk factors.

What are the symptoms?

Breast cancer can cause:

A change in the way the breast feels. The most common symptom is a painless lump or thickening in the breast or underarm.

A change in the way the breast looks. The skin on the breast may dimple or look like an orange peel. There may be a change in the size or shape of the breast.

A change in the nipple. It may turn in. The skin around it may look scaly.

A clear or bloody fluid that comes out of the nipple.

See your doctor right away if you notice any of these changes.

Many people think that only women get breast cancer. But about 1 in every 100 cases of breast cancer occurs in men. So any man who has a breast lump should be checked.

How is breast cancer diagnosed?

During a regular physical exam, your doctor can check your breasts to look for lumps or changes. Depending on your age and risk factors, the doctor may advise you to have a mammogram, which is an X-ray of the breast. A mammogram can often find a lump that is too small to be felt.

Sometimes a woman finds a lump during a breast self-exam. If you or your doctor finds a lump or other change, the doctor will want to take a sample of the cells in your breast. This is called a biopsy. Sometimes the doctor will put a needle into the lump to take out some fluid or tissue (needle biopsy). In other cases, a surgeon may take out the whole lump through a small cut in your breast. The results of the biopsy help your doctor know if you have cancer and what type of cancer it is.

You may have other tests to find out the stage of the cancer. The stage is a way for doctors to describe how far the cancer has spread. Your treatment choices will be based partly on the type and stage of the cancer.

How is it treated?

Most people who have breast cancer have surgery to remove the cancer. The surgeon may also take out some or all of the lymph nodes under your arm to find out if the cancer has spread to this area. After surgery, you may have radiation therapy to destroy cancer cells. You may also get chemotherapy or hormone therapy. These are powerful medicines that travel through your body to kill cancer cells. You might have radiation, chemotherapy, or hormone therapy before surgery to help shrink the cancer.

Depending on the stage of your cancer, you may have a choice of:
Surgery to remove just the cancer from the breast (breast-conserving surgery, or lumpectomy). You will need to have several weeks of radiation after surgery.
Surgery to remove the breast (mastectomy). If you choose mastectomy, you can have an operation to make a new breast. This is called breast reconstruction. Sometimes radiation is not needed after a mastectomy.

In years past, having breast cancer meant that you would have to have your breast removed. In many cases, this is no longer true. Studies now show that for early-stage breast cancer, breast-conserving surgery followed by radiation therapy is as good as mastectomy.

You and your doctor will decide which mix of treatments is right for you based on many factors. These include facts about your cancer as well as your family history, other health problems, and your feelings about keeping your breast. Learn all you can about breast cancer and its treatment so you can make the choices that are right for you.

Treatments for breast cancer can cause side effects. Your doctor can let you know what problems to expect and help you find ways to manage them.

Finding out that you have breast cancer can cause a range of feelings, from sadness and fear to anger and despair. If your emotions are making it hard for you to move ahead, be sure to tell your doctor. You may be able to get counseling or find a support group. Talking with other people who have faced the same choices can be a big help.

Can breast cancer be prevented?

You cannot control some things that put you at risk for breast cancer, such as your sex and age. But you can change others. To stay as healthy as you can:

Eat a healthy diet with lots of fruits, vegetables, and whole grains.

Be active. Try to get 30 minutes of exercise at least 5 days a week.

Stay at a healthy weight. Getting regular exercise and watching what you eat can help.

If you drink alcohol, limit the amount. After menopause, even having one drink a day or less may increase the risk for breast cancer.

Still, there is no sure way to prevent breast cancer, so it is very important to have regular exams and mammograms. Discuss your risk factors with your doctor to find out how often you should have a mammogram.

If you have a strong family history of breast cancer, ask your doctor about genetic testing. A blood test can check for changes in the BRCA genes that may increase your chance of getting breast cancer.

what the ****???

erm..biasanya aku menulis dlm frenster tp frenster under maintenance pulak..so aku bukakla page yg lame da aku tak bukak nih..huhuhuhuh

smalam aku tak masuk opis..erm..check up kesihatan regular kat klinik berakhir ngan appointment kat spital..aiyak...manyak takut wo...huhuhu...act, malam tu aku ngan alah dok berbincang pasal medical sheck up..then keluarla isu2 kesihatan dan ditambah lak ngan history kawan si ckin, kitorg pon decide nak wat check up..alah takde pape prob..tp aku pulak yg sangkut..terpakse la ikut nasihat doktor walau di ati cuak bagai nak mampos..

nak dijadikan citer nye..pepagi smalam aku da msg da pompuan **** kat opis btau yg aku p klinik..tghr tu bile dok suh aku p spital, once again aku msg dia, btau aku tak masuk opis..dia pun reply "ok" je..so aku ingat there's nothing wrong wif it la..

arini aku dtg kecoh pulak bebudak opis ni tanye aku nape aku tak dtg smalam..yg wat aku bengang, pompuan **** tu cakap aku tak maklum pape pun kat dia...(???)..what the ****!!!!!!!!tu da macam memfitnah aku..padahal 2 kali aku msg dia, dia balas "ok"...ish..!!censored!! betul la...geram je aku...

aku nak pegi mintak sain cuti smalam ngan mintak cuti minggu depan pun aku tangguh je dulu..sebab aku bengang..

Monday, November 10, 2008

.: maCam H**** :.

~copy from my frenster blog ~

ERM...ari2 yg sangat memenatkan..sampai aku rasa demotivated nak bekeja..aku rasa penat sangat..nape ek..??maybe ke sebab keja2 yg semakin menimbun, yg perlu disiapkan b4 d end of this year, tp still BLUR bout how to make it..mmg la aku dulu blaja menda2 nih..tp keja ni mmg tak sama ngan pe yg aku blaja dulu...lau dia bg aku wat keja2 yg related yg economic side, maybe aku tak rasa sesusah ni kot..aku slalu arap aku leh masuk bhgn eknomi tp takde rezeki aku kat sana..aku dapat bhgn ni pulak..bhgn yg betul2 menyerabutkan pale aku..adoyai....

baru 11hb ni..gaji aku dapat akhir bulan..jenuh la nak jimat..ni pun salah satu menda yg wat aku demotivated..bile aku tanya ade je alasan dorg..aku tau sume org bz..tp da mmg keja dorg wat gaji, lau bz pun sure pasal tu kan..napela susah sangat nak jawab soalan2 aku..??kan...

dok kat bhgn ni kadang2 wat aku rasa alienated pun ada..aku ok je ngan dorg sume nih..tp bile aku da dilayan dgn BIAS, aku jadik malas nak campur..sah2 la nampak sangat BIAS..nape...??ntah la..aku je yg tau..kadang2 malas nak amik pot..tp kadang2 mmg kecik ati..sah2 aku ni tak termasuk dalam kumpulan PERANGKAWAN kat sini..bukan ape..kdg2 dorg lebih utamakan org bawah aku drp aku..in any matter..nampak sangat la kan..mmg aku wat tak kisah je..sebab lau tunjuk kisah sangat kang, aku gak yg sakit ati..tp in silence pun aku sakit ati gak..watever la..lau ada rezeki tempat lain, aku BLAH je..lau tak, terpaksa la..

kdg2 nyesal je tolak offer KPPK aritu..aku tolak pun sebab ingat keja permanent kat sini will b much better than kontrak kat KPPK..lau tau jadik camni aku amek je kontrak..kurang2 aku tau da camne keja kat sana..kat sini, aku selalu tensen je keja..bukan ape..mana nak rasa best lau kena sisih..aku bukan buruk sangka..tp lau sorg officer tu nak suh aku wat keja, pe la salahnya dia cakap je kat aku kan..??ni tak..leh pulak dia pesan kat orglen..padahal aku ade je depan mata dia ni..melampau sangat r..tak layak sangat ke aku ni dia nak bercakap..macam ****...!!!!

start aritu mmg aku malas nak campur ngan dorg..nampak sangat la dia tu berat sebelah..BIAS...mood nak keja sini pun makin ari makin ilang..aku dtg keja pun sebab aku pk aku mmg kena dtg keja..lau ikut ati, malas da aku..pompuan tu tak penah tolong aku pun lau aku kena wat paperwork..tp lau sorg lg ni kena wat, dia siap ajar, siap tolong search method, resources..aku bukan tak penah mintak tolong dia..tp lau sah2 dia tanak tolong aku takkan aku nak begging dia pulak kan..??AKU BENCI POMPUAN TU...!!!!!

aku takleh tgk muka dia..aku takleh dgr suara dia...aku BENCI..!!!

Thursday, November 6, 2008

.::. HiGhscHo0L muSicaL .::.


aku ni mmg peminat highschool musical..drp yang 1st dulu, sampaila ke senior year nih..tengok movie, beli dvd lak wat collection..hehehehe

pada aku..HSM ni mmg tak bosan walau ditonton berkali2..maybe sebab lagu2 dia yang sedap didengar...dan senang nak nyanyi balik..hehehe...aku pun ada sume koleksi lagu2 HSM dr 1st movie sampai yg latest ni..tiap2 siri ada lagu2 yg mmg menarik..rily congrates kat dia punye production..maybe jugak sebab aku mmg suka cite2 disney kot..all classical princesses of disney tu aku suka tengok..hehehehe...

1st movie dulu, aku suka lagu breaking free & what i've been looking for..tp sebenarnye sume lagu pun aku suka gak..hehehe...
2nd year, aku suka lagu 'gotta go my own way' & u're d music in me..lagu u're the music in me ni, vince ngan jac ada nyanyi malay version dia -> kau muzik di hatiku...mmg layan..
senior year ni aku suka sume lagu..hahahaha..tp yg paling best 'can i hav this dance'...lagu medley time dorg punye spring musicale mmg best la..sebab dorg gabungkan sume lagu2 dalam 3rd movie ni dalam satu show utk dorg punye prom nite..attractive...!!!

erm..gabriella montez tu mmg cute, suara pun sedap..tp still aku suka tengok sharpay evans "fabulus" tu..sebab dia tu yg jadik cite ni menarik..stendet r..watak competitive sure la menarik kan..hehehehe

looking forward for new release dvd for this senior year..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::