Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Wednesday, December 19, 2012

Naufal - Setahun Setengah Sudah Berlalu

Salam sayang semua~

hadoih...nampak sangat bersawang belog ni..daripada Naufal umo 10 bulan terus lompat ke setahun setengah...mami memang agak bizi sket lately..orang lain ni, ujung-ujung tahun mengabiskan cuti, pegi berjalan sana, berjalan sini...mami duduk kat opis jela, mengabiskan kerja-kerja yang tetiba muncul dan yang pending pun ada jugak...hahahaha~

Minum Susu

alhamdulillah~

Naufal sekarang dah setahun setengah...masa umo dia setahun 4bulan hari tu, mami saje perkenalkan dia dengan susu Dugro (sebab anak kawan mami minum susu tu, ok je..before tu, dia pun xmo minum susu tepung jugak)...disebabkan Naufal suka sangat makan buah and sayur, mami belilah susu Dugro yang ada campur buah and sayur tu..beli peket kecik je, sebab takutla kalau-kalau Naufal tak nak kan...

Inilah dia susu Dugro Naufal tu (nampak tak Fruits&Veg tu)

Petang tu masa amik Naufal kat umah MakLong, dia bagitau Naufal dah minum 2botol susu ni..wah, kagum kejap..pastu macam "eh, anak aku ni minum dalam botol balik ke..??" tapi MakLong dia cakap, Naufal bukan minum dalam botol, dalam cawan pun bukan...dia minum dalam botol straw dia tu..laaaa, bertuah betul budak ni...tapi tak kisahlah, asalkan dia mau minum susu...tapi, susu ni cuma beli untuk letak kat umah MakLong saje, sebab kalau kat rumah memang dia taknak sesungguhla minum susu dalam botol straw ke, cawan ke, botol susu apatah lagi...dia mau susu mami saje...(bangga jap..kau ado..???hahahahah)


Berjalan/Berlari

haaaa, amik ko...masa umo 10bulan dulu pandai melingkar jela..skarang da setahun setengah, haruslah dah pandai berjalan kan...usahkan berjalan, berlari, berjoget sume boleh dah..alhamdulillah~ Naufal ni kategori lambat jugakla...dia mula meniti masa umo 10bulan lagi, tp betul-betul berjalan masa umo 14bulan...ala, setahun 2 bulan la..korang ni, tu pun malas nak mengira...hehehehe...



jadi, kalau sekarang nak supermarket kena cepat2 cari troli..bagi dia duduk dalam tu (kalau mood dia baik la)..kalau tak penatla nak mengejar dia ke sana ke mari...dah pandai jugak, pantang nampak mainan yang kena masuk duit tu, sibuk nak naik...tapi yang bestnya, asalkan dapat naik, xmasuk duit pun xpe..hehehe..bagus Naufal ni (selamat duit mami...ahaks~)


Jalan-jalan Cari Makan
walaupun pada mami, Naufal ni termasuk dalam kategori picky eater, tapi kalau letak dia kat umah MakLong or kat umah Opah, Naufal adalah budak yang sangat senang nak makan...suaplah apa pun (even ubat sekali pun) dia akan nganga mulut luas-luas...sehari dekat 4,5 kali dia makan...tapi kalau dia duduk ngan mami, memangla sangat memilih anak bujang ni...kalau dia geleng tu, janganlah suap..sampai sudah dia takkan makan...tapi kalau dia nak, selagi tak dapat selagi tu la dia jerit - naaaaak! naaaaak! naaaaak! (sambil tangan sebelah tunjuk kat makanan tu, sebelah lagi tarik-tarik baju mami)...




Naufal dan Air
nak kata beranak dalam air (feeling wife angkasawan negara la pulak) takdela pulak..tapi Naufal dengan air memang tak boleh dipisahkan...asalkan ada air bertakung, dia mula la sibuk nak...kolam renang ke, laut ke, sungai ke, parit ke, bilik mandi ke, lecak air pun jadi...memang dia akan sibuk nak main...dia memang jenis yang tak takut air...kekadang risau jugak, tapi taknakla pk yang bukan-bukan..selagi daya, layankan aje la dia nak main air tu...besar sikit nanti, mami antar pegi belajar berenang.. (mami pun xreti berenang)




apa lagi nak cite pasal Naufal ni ek..panjang sangat dah ni...nanti2 ada orang menyampah pulak..ala, stendet r mak-mak...sure suka nak citer pasal anak sendiri kan..hehehe..macam mami la...

erm, ok la...nanti lenkali mami sambung (harap2 bukan bila Nauufal dan 2tahun lebih pulak)





3 comments:

MimahAjil said...

aah Mami dh lama tk update cerita Naufal...seronoknya Naufal dh boleh jln..

Anis said...

best kan bila anak dh pandai mcm2. hehe. izz pun jln lmbt. sama mcm naufal. 14 bulan.

Mami Naufal said...

MimahAjil::
tula..lama nak update tapi mood belum mari..hahaha...dengan keja yang melambak ni..xlama lagi baby boy boleh jalan, sure seronok

Anis::
aah..dah x terlayan pulak..hehehe..some ppl cakap development naufal lambat..sebab jalan lamnbat, cakap belum lagi, gigi xpenuh lagi, bla bla bla..plus berat xnaik banyak...tp tengok naufal hepi je, i suddenly just ignored them..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::