Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Tuesday, September 13, 2011

My 2nd BreastPump~

hello hello~

sudah 3 bulan kan...?? maksudnya sudah 3 bulan aku bergelar mummy...sudah 3 bulan aku berusaha menyusukan Naufal..dan sudah sampai waktu untuk masuk opis balik dan hantar Naufal ke BS..huhuhuhu~

my breastfeeding journey adalah sangat biasa-biasa je..sebabnya aku terlalu syok susukan Naufal -- df -- sampai aku takde wat stock untuk bawak ke pengasuh...huhuhu...hampeh je kan...tapi alhamdulillah aku manage to susukan dia sampai hari ni...walaupun ada turun naiknya -- which is aku pernah bagi Naufal minum formula milk jugak -- tapi, at least aku sudah dan masih mencuba yang terbaik kan..??kekadang aku terasa jugak bila ada orang macam pelekehkan ibu-ibu yang bagi FM kat anak-anak dorang...sebab semua orang ada reason masing-masing...cuma sejak Naufal check up 2 bulan dia da berhenti minum FM..tapi sikit-sikit la kan...dan alhamdulillah, sampai sekarang dia dah tak amik FM..cuma memang encik Hasben beli jugak susu anmum tu..tapi aku letak je kat dapur..ada jugak bagi kat bs sket tapi bs kata Naufal cuma minum EBM je, dan takyah topup FM pun...alhamdulillah~

for the time being, aku pakai Medela Swing...sangat teruja hokey masa memula nak pakai pam tu..tapi masa dalam pantang dulu, aku tak reti sangat nak pakai...lagi pulak, internet pun takde kat kampung...leceh sket pakai phone nak google semua tu...jadinya aku cuma start pakai lepas pantang je..itupun production susu adalah sangat sikit..kadang2 pam x sampai 1 oz je...memula memang rasa macam nak give up..tapi keep thinking, kena positif barula susu banyak...so, cuba lagi..dan lagi..dan lagi...daripada tak sampai 1 oz dapatla 2 oz setiap kali pam..sket je, takdela meriah macam oranglain...tapi alhamdulillah, ada jugak untuk si Naufal yang comey...sikit2 pun simpan je dalam freezer..


my Medela Swing yang sangat membantu dalam perjalanan ini

bila masuk keja, sekali pam boleh dapat 3oz..alhamdulillah, lagi sekali..tapi disebabkan pakai Swing, kena amik masa sketla sebab dia single pump...then terpikir nak invest for another pump yang leh wat double pumping...memang takde pikir lainla, cuma aim Spectra 3 saja...sebab da ramai yang pakai n feedback ok..ada sutvey gak yang unimom tu tapi ntahla, agaknya da memang terpikat ngan S3 kot..terusla order..2hari je da sampai..hehehehe...1st time pakai macam terkial2 la sket...maklumla pam baru..hahahaha...2nd time pakai, terus dapat 3oz...alhamdulillah...so, sekarang ni kat opis pakai S3 saja..jimat masa sebab terus double pumping...and senyap je, takde bunyi pun -- sama jugak ngan Swing, senyap je -- 


S3 with extra breastshield for double pumping -- my new assistant for this journey --

Ya Allah, semoga dipermudahkan urusan penyusuan aku...dan semoga aku dianugerahkan susu yang cukup untuk Naufal sampai dia umo 2 tahun...dan kalau ditakdirkan hajat aku tak kesampaian pun, sekurang-kurangnya aku tak menyesal sebab aku tau aku dah usaha sebaik-baiknya untuk dia..insya Allah...amin~

till then~

3 comments:

Anis said...

tahniah nad sbb berjaya BF kan naufal. anis mmg x dpt BF kan izz dulu so mmg sgt disappointed. bkn x try tp mmg sgt2 kurang. almost xde kadang2. smpi habis luka2 siap. sakit ooo. haha. anyway, mmg ada sesetgh org yg x paham bila benda camni jd. rasa nk lempang2 je diorg tu. dgn itu bila anis beli FM utk izz, beli yg mahal aje la. x dpt bg the best... bg the best of the 2nd best. kopak gak la, tp alhamdulillah berbaloi. izz sihat. hehe

Alham said...

wah dah ada 2 pump yek...mana best? aku nak test yang manual dulu, pasni baru beli yg electric...

Nia_alJunid said...

anis:
alhamdulillah..masih ada rezeki Naufal sampai hari ni..dan masih berusaha untuk maintain...hehehe..takpela anis..semua ibu nak yang terbaik utk anak masing2 kan..takleh nak riak sangat kalau mampu BF pun, sebab semua tu rezeki dan ketentuan Allah jugak..yang penting, anak kita sihat..apa orang kata, belakang kira..hehehe

Alham:
ye betul..hehe..yang paling ok sudah tentula swing ku itu..tengah tunggu turn dapat kutu, ingat nak upgrade ke medela freestyle..sebab function macam swing tp leh double pumping..try je dulu memana yang ko rasa selesa dan sesuai..takut beli mahal2 then baru tau xsesuai pun xbagus jugak..usaha ok, then tawakal..semoga diperkenankan dan dipermudahkan..insya Allah~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::