Mami+Walid=Naufal

Mami + Walid

Daisypath Anniversary tickers

Lovely Naufal

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Nak Berjimat Macam Mami...???

Tuesday, July 12, 2011

Need help~!!!

Hello hello~

Hari ni nak minta tolong sket..lately rasa macam Naufal tak puas bila menyusu..tak taula sebab dia da bertambah besar ke..atau sebab susu tak cukup ke..nak minta tips la pasal menda ni..

Dan jugak lately bila lepas menyusu and sendawakan Naufal..dia mesti nak muak atau luahkan semula susu tu..kadang tu melambak dia buang..kenapa ye..???

Thanks in advance..

Till then~
Published with Blogger-droid v1.7.2

10 comments:

WarNa said...

Setakat ni, Adam menyusu every 1 hour or at least every 2 hours..kadang2 die mengamuk pas menyusu tu nak tido sebenarnye tp nk manje2 dlu..bab terjeluak tu, adam pon cam tu..doc kate biase je..make sure barut xketat..skrg pn adam kerap jeluak..sometimes keluar ikut idung.. pemakanan ibu pn kene jaga..mcm kema kalau die minum nescafe, 5 hari skali adam berak..bile xminum, hari2 buang..heheh

Anis said...

haah nad. babies mmg ada yg jenis muak, ada yg x. izz pun jenis muak2 ni. time burp jgn tepuk kuat2. kalau x lg senang keluar. even skarang ni pun kalau izz br minum susu then terus nk meniarap, mmg kluar balik. kalau naufal mcm x puas minum, try topup dgn formula. kalau nk try la. some ppl xnk bg baby formula langsung sbb xnk effect production susu badan. mcm anis no choice, kalau x topup mmg kebulur izz. susu xde.

Nia_alJunid said...

kema :: tula..lau siang lama gak selang..dalam 2,3 jam skali dia bangun nyusu..tp lau malam mmg sejam skali..buang tu tetiap ari..lagi2 lau mami dia minum jus..huhuhu

anis :: penah gak try tp dia mcm tak tahan..sebab masa try bagi fm tu kerap sangat dia poo poo..stop n bf je, baru kurang..kurang pun sehari 2,3 kali jugak..try dulu tengok macam mana skang ni..sebab kesian tengok dia macam lapa je..

EllyEllies said...

dayani dulu nangis gak awal2..topup fm jap trus tido nyenyak..

tapi certain baby die x lapar saje je nak manje2..ntahla org dlu dlam pantang pening gak nak kenal peel baby ni..huhu

pasal muak tu mmg biase resenye..asalkan x effect berat die ok la

jgn pikir sgt susu x cukup..Insyaallah cukup je..jgn stress..kene ilexxx..hee

Nia_alJunid said...

elly :: tula..dok ngan parents kan..mana dia nk bagi kita layan sgt lau baby tu saje nak bergantung, bkn nk minum sgt pun..then kata susu xcukup, suh topup fm..

berat ok je..skang da 4.5 kg..ms lahir aritu 3.3 kg..stendet r dia mcm nk mkn je ek..huhuhu..

baie said...

sofieya pun dalam umur 3-4 minggu memang slalu muntah2 sampai kluar ikut hidung..sebab minum banyak sangat. Normal je baby slalu muntah..kluar macam air paip.

'org-org lame' mmg suke suh bg susu fm. InsyaAllah ok je sbb berat naufal pun naik dengan jayanya =).Gambatte nonet!

Nia_alJunid said...

Baei :: itula..sbb berat ok yg wat dunno je lg skang ni..hehe..cuma xsempat lg nk wat stok sbb dia asek minum je..xpela..da rezeki dia mcm tu kan..syukur jugak..

Xjumpa lagi bb sofieya..nant kita wat gathering la ek..

are-U said...

rilex net.. set mind kata susu cukup.. biasa la baby kadang2 tu saje je nak peluk.. memang penat, sebab tu aku turun banyak masa awal2 dulu, sekarang non adoo.. lagi naik ade la.. hehe.. mungkin juga dia kembung net, rajin2 la urut2 perut dia tapi jangan buat time dia kenyang lak =p

Nia_alJunid said...

Ayu :: tula..tp tau jela mak-mak kita ni..xbg nk peluk je..takut nnt xleh nk wat keja katanya..xpela..layankan je..hehe

Bab kembung mmg x risau..sbb naufal ni slalu gak terkentut..so xde masalah byk angin dlm perut..huhu..stiap kali tukar pampers pun mmg sapu minyak telon kat dia..

Insya Allah cukup kot susu..lau xbyk sgt pun, hope mkn naufal besar mkn bertambahla susu...hehe

Aisha said...

Aku pun ms awl2 dl pon mia asyik nk bergantung je,mcm xckp susu...smpila time checkup 2bln tu,berat die xnaik byk,misi KK dh bising2...last2 trpaksa gk bg FM,tp xbyk pun sehari dlm 3,4 oz je...smpila die stat mkn solid food,trus stop FM...bfeed je sejak 6bln smpila skrg...skrg ni klu bg FM,mmg die xnak langsung...kene bfeed jela...in my opinion,if berat naufal ok je ko truskanla bfeed ni...susu ibu ni kan susu yg terbaik...insya allah susu utk naufal tu mmg ade n ckp utk die...klu die nangis tu sbb die nk bermanja2 ngn mami die...biasela baby kan...huhu gud luck nonet!

Nota kaki:rasa sgt sedih ms trpaksa bg mia minum FM tu cz klu blh,mmg nk exclusive bfeed die... =( next baby mmg aku bertekad nk fully bf...huhu sori comment pjg berjela...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

:: MoRe saViNg For mY BaBy ::

:: do yOu LoVe To save? ::